Legea adoptiei vizeaza mai multi copii adoptabili si reducerea perioadei din sistemul de protectie

joi, 24 noiembrie 2011, 15:41
2 MIN
 Legea adoptiei vizeaza mai multi copii adoptabili si reducerea perioadei din sistemul de protectie

Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei a trecut, marti, de votul parlamentarilor din Camera Deputatilor.

Elaborarea actului normativ a fost sustinuta atat de profesionistii care lucreaza in domeniu, de clasa politica, acest fapt reflectandu-se in votul pozitiv acordat aproape in unanimitate atat la Senat cat si la Camera Deputatilor, se arata intr-un comunicat de joi al Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA).

Principalul obiectiv al noii legi vizeaza cresterea numarului de copii adoptabili si reducerea perioadei petrecute in sistemul de protectie. De asemenea, responsabilizeaza si mai mult toate persoanele care au obligatia ocrotirii unui copil sau care si-au asumat aceasta responsabilitatea si aici vorbim de parintii naturali, specialistii care lucreaza in serviciile de adoptie precum si familiile adoptive, potrivit sursei citate.

"Odata cu intrarea in vigoare a acestui act, la patru luni de la publicarea sa in Monitorul Oficial, copiii vor avea sansa sa paraseasca sistemul de protectie speciala, mult mai rapid ca pana acum pentru a se bucura de o dezvoltare armonioasa in cadrul unei familii permanente", potrivit ORA.

Printre modificarile aduse Legii 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei se numara stabilirea perioadei pana la care un copil asteapta deschiderea procedurii adoptiei interne, obligativitatea efectuarii expertizei serologice ADN pentru stabilirea paternitatii in cazurile in care se doreste recunoasterea unui copil nascut in afara casatoriei si in situatia in care acesta urmeaza sa fie adoptat de catre sotia celui care a facut recunoasterea, reducerea la zece zile a termenelor in care vor fi judecate cazurile care intra sub incidenta acestei legi.

De asemenea, criteriul dupa care o adoptie va fi calificata ca nationala sau internationala va fi cel al resedintei obisnuite, oferind posibilitatea cetatenilor romani cu resedinta obisnuita in afara tarii sa adopte un copil din Romania, urmand procedura adoptiei internationale asa cum prevede Conventia de la Haga.

Proiectul de Lege a fost adoptat de Parlament cu 290 voturi "pentru", 2 "impotriva", o abtinere. Senatul a aprobat proiectul in iunie, Camera Deputatilor fiind for decizional. Proiectul urmeaza sa fie trimis spre promulgare. (Mediafax)

Comentarii