Legea Lupu a trecut hopul din Senat

miercuri, 10 noiembrie 1999, 00:00
3 MIN
 Legea Lupu a trecut hopul din Senat

Legea privind retrocedarea terenurilor agricole si forestiere – legea Lupu – a fost adoptata, ieri, de Senat, cu 89 de voturi "pentru", 12 "impotriva" si 27 de abtineri. Printre cei care au respins legea s-a numarat si senatorul UDMR Csapo Joszef, iar senatorii PRM si unii senatori PDSR s-au abtinut. In urma votului din Senat, legea va intra la mediere, intrucit variantele adoptate de cele doua Camere sint diferite. Deoarece modalitatea de despagubire acolo unde nu exista posibilitatea retrocedarii va fi stabilita printr-o alta lege putem spune ca doar o parte a problemei a fost rezolvata prin aprobarea legii Lupu. Un alt element important este legea fostelor IAS care va trebui sa precizeze ce se va intimpla cu terenurile fermelor de stat care sint revendicate de fostii proprietari.
Argumentele partidelor
Votul final a fost precedat de declaratiile politice ale grupurilor parlamentare. Liderul grupului parlamentar PNTCD din Senat, Ulm Spineanu, a anuntat ca partidul sau sprijina legea Lupu pe care o considera "de o magistrala importanta" si a spus ca aceia care vor beneficia de prevederile legii Lupu fac parte din "baza larga a societatii". Senatorul PD Cristian Dumitrescu a spus ca senatorii democrati voteaza legea Lupu, afirmind ca se realizeaza astfel "un arc peste timp" intre Legea 18/1991, "promovata de PD" si actualul proiect de lege. Liderul grupului parlamentar PNL, Paul Pacuraru, a anuntat ca partidul sau sustine proiectul de lege, deoarece considera ca marile probleme ale agriculturii sint cauzate de nerezolvarea problemei proprietatii. Presedintele UDMR, Marko Bela, a afirmat ca Uniunea sustine aceasta lege, deoarece, astfel Parlamentul se achita de datoria de a crea o proprietate stabila. Senatorul UFD Varujan Vosganian a anuntat ca formatiunea sa a votat si va vota "toate legile care creeaza baza morala a proprietatii". Senatorul ApR Teodor Melescanu a declarat ca Alianta sustine legea Lupu, deoarece ea permite "constituirea unei societati democratice durabile". Senatorul PUNR Vasile Dobrescu a anuntat ca partidul sau sustine aceasta lege, desi apreciaza ca exista "citeva lacune ce ingradesc aplicarea ei". In schimb, senatorul PRM Haralambie Cotarcea a spus ca PRM este de acord cu o parte din continutul legii, dar crede ca numai unii dintre cetateni vor beneficia de prevederile legii, in timp ce o buna parte din populatie va fi "dezafectata". Senatorul PDSR Victor Apostolache a declarat ca partidul sau nu va sustine legea Lupu, considerind-o un "dictionar arhaic de distrugere a proprietatii" care va accentua criza economica din Romania si va produce un dezastru ecologic.
Trita Fanita moare de grija
Presedintele Comisiei pentru agricultura din Senat, Trita Fanita (PD), a declarat, ieri, dupa adoptarea legii Lupu, ca spera ca aplicarea acestei legi sa nu determine aparitia a inca trei milioane de hectare de teren agricol nearate, in plus fata de cele trei milioane de hectare care sint deja in aceasta situatie. Senatorul PD a apreciat ca ar fi preferat ca legea Lupu sa fie adoptata mai tirziu, dar sa fie o lege "buna", ceea ce ar fi de dorit si in cazul legii privind privatizarea fostelor IAS. El a sustinut ca nu se poate cere Parlamentului ca proiectul de lege privind privatizarea fostelor IAS sa fie adoptat pina la 15 noiembrie, conditie impusa de Executiv pentru a nu publica in Monitorul Oficial Ordonanta privind Agentia Domeniilor Statului.

Comentarii