Liderii sindicali intra in politica pe usa din dos

luni, 15 noiembrie 1999, 00:00
3 MIN
 Liderii sindicali intra in politica pe usa din dos

Blocul National Sindical (BNS) va declansa, incepind din 24 noiembrie, proteste care sa duca la organizarea alegerilor anticipate, in cazul in care, pina atunci, Guvernul nu va solutiona cele trei cereri ale acestei confederatii privind imbunatatirea nivelului de trai si stoparea declinului economic, au decis, simbata, membrii congresului BNS, reuniti la Bucuresti. Sindicalistii cer ca puterea de cumparare sa creasca prin indexarea salariilor, concomitent cu inghetarea preturilor pentru o perioada de sase luni, invocind in sprijinul acestei solicitari prevederile Legii concurentei.
BNS mai doreste sa participe la negocierea principalilor parametri care vor sta la baza bugetului de stat pe anul viitor, precum nivelul veniturilor din taxe si impozite si cel al cheltuielilor din banii publici. Ultima dintre solicitari vizeaza eliminarea coruptiei si a fraudelor in procesele de privatizare, sindicalisii BNS considerind ca aceste practici sint indreptate impotriva industriei si a salariatilor, fiind unul din motivele de protest cel mai des intilnite in ultima vreme. In cazul in care aceste revendicari nu vor fi rezolvate, BNS va declansa proteste care vor avea ca scop declansarea alegerilor anticipate.
Principalele confederatii sindicale au cerut Parlamentului, la sfirsitul lunii octombrie, demiterea Executivului, reprosind actualei echipe guvernamentale incalcarea tuturor angajamentelor luate atit in fata populatiei, cit si a sindicatelor, inainte si dupa alegeri. Centralele sindicale au amenintat ca, in caz contrar, vor declansa proteste vehemente. CNSLR-Fratia a anuntat deja campania de proteste, care cuprinde mitinguri in tara, pe 18 noiembrie, si o manifestatie in Bucuresti, pe 23 noiembrie.
In ultimele zile, mai multi reprezentanti ai puterii au acuzat pe unii lideri de sindicat ca vor sa "fca agitatie" pentru a intra in politica, prin participarea pe listele electorle ale unor partide de opozitie, in special ApR si PDSR. Alte acuze adese sindicatelor de catre lideri ai coalitiei vizeza faptul ca liderii acestora se opun privatizarii si restructurarii pentru ca, astfel, isi vor pierde multe din privilegiile si influenta pe care le au in acest moment.
Conducerea BNS, realeasa
Jumatate dintre liderii Blocului National Sindical (BNS) – respectiv presedintele, secretarul general si unul dintre vicepresedinti – au fost reconfirmati in functii de catre membrii Congresului BNS, patru noi persoane intrind in structura de conducere a confederatiei. Dumitru Costin, Cornel Popescu si Matei Bratianu si-au pastrat functiile de presedinte, secretar general si, respectiv, vicepresedinte pentru relatii politice. Au mai fost alesi Ioan Cornel Radoi (presedintele Sindicatului din Metrou) in functia de vicepresedinte cu probleme de protectie sociala, Gheorghe Capatina (vicepresedinte al sindicatului "Energia" Bucuresti) – vicepresedinte pe probleme de legislatie a muncii, Nicusor Ciobanu (presedinte al Cartelului "Speranta") – vicepresedinte pe probleme de economie si restructurare si Gheorghe Ilie (lider din cadrul Federatiei "Infratirea" Brasov) – vicepresedinte pe probleme de educatie. Numarul vicepresedintilor a crescut de la trei la cinci. Au iesit din structura de conducere vicepresedintii Dumitru Chirita si Cristel Cretu, care au refuzat sa mai candideze.
Cum se poate ajunge la alegeri anticipate?
Posibilitatea ca sindictele sa declanseze alegeri anticipate este, oricit si-ar dori cestea, destul de precara. Chiar daca protestele se vor amplifica, modalitatea de a se ajunge la alegeri anticipate este dizolvarea Parlamentului, iar aceasta atributie este, potrivit Constitutiei, a presedintelui Romaniei. Dizolvarea Parlamentului se pote decide dupa consultarea, de catre presedintele tarii, a presedintilor celor doua camere si a liderilor grupurilor parlamentare, insa obligatoriu dupa cel putin doua incercari nereusite de a forma un alt guvern, prin respingerea acestora in Parlament. Pina acum, coalitia guvernamentala nu a dat semne ca ar fi dispusa sa retraga sprijinul cabinetului Radu Vasile, iar o motiune de cenzura a opozitiei, care are nevoie de majoritate absoluta, nu poate fi adoptata decit cu voturi si din partea coalitiei. Noul obiectiv al BNS este, in acest conditii, greu de atins. (M. PASCU)

Comentarii