Marian Sarbu: Anticipatele nu reprezinta o solutie politica necesara pentru Romania

luni, 30 ianuarie 2012, 13:30
4 MIN
 Marian Sarbu: Anticipatele nu reprezinta o solutie politica necesara pentru Romania

"Nu credem in continuare ca aceasta ar fi o solutie politica necesara in acest moment pentru Romania", a declarat Marian Sarbu, referindu-se la solicitarea opozitiei de organizare a alegerilor anticipate.

El a fost intrebat si despre o eventuala greva parlamentara a deputatilor si senatorilor USL.

"Si eu am participat la greve parlamentare, am si coordonat, cand eram in miscarea sindicala, greve propriu-zise. Greva face parte din dreptul constitutional al fiecarui cetatean. Ceea ce mie mi se pare oarecum deplasat este lipsa de interes al celor care ar dori sa faca un astfel de demers fata de ideea de continuitate a institutiilor statului roman. Sa fii parlamentar si sa spui nu-mi exercit un atribut conferit prin alegeri, dar, in acelasi timp, raman in Parlament este o usoara contradictie. Nu cred ca aceasta e o solutie care sa incurajeze dialogul politic. Dupa opinia mea, Guvernul nu a fost mare mester in ceea ce priveste dialogul social, dar de lipsa de dialog politic e de vina si opozitia, pentru ca mai tot timpul nu a acceptat niciun fel de conciliere, niciun fel de solutie care sa convina ambelor parti", a afirmat presedintele UNPR.

El a mai spus ca USL a propus intotdeauna solutii radicale, dand ca exemplu solicitarea de organizare a alegerilor anticipate.

"Ori anticipate, ori nimic. Acesta nu e dialog politic. Sigur, e o decizie care poate fi luata din punct de vedere politic, dar, din experienta pe care o am in Parlament, astfel de decizii nu aduc nimic constructiv si nu aduc bani in plus salariatilor de la stat sau pensionarilor", a opinat liderul UNPR.

De asemenea, el a mai spus ca, daca printr-o remaniere se pot nominaliza oameni care, din punct de vedere al competentei, pot aduce un plus nu numai de imagine, ci si al actului de guvernare, atunci este de acord.

"Ne-am exprimat opinia ca hotararile care sa duca la schimbari radicale nu sunt dezirabile. Cand s-au facut schimbari doar de dragul politicii, actul de guvernare a avut de suferit. Daca se pot gasi oameni adecvati in ministere, este foarte bine. Am in mintea mea astfel de ministere, dar nu pot sa le spun", a conchis Sarbu.

Prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde a declarat, luni, dupa sedinta coalitiei, ca "nu se pune problema alegerilor anticipate" si ca niciuna dintre formatiunile care fac parte din coalitie nu doreste acest lucru.

"Nu se pune problema alegerilor anticipate. Nimeni nu doreste acest lucru, niciuna din formatiunile care fac parte din coalitie", a declarat Frunzaverde, raspunzand intrebarilor ziaristilor pe aceasta tema.

El a facut aceasta declaratie inaintea sedintei BPN al PDL.

UDMR va analiza saptamana viitoare, in cadrul forurilor de decizie, oportunitatea declansarii alegerilor parlamentare anticipate, procedura care ar mai "linisti vocea strazii" si ar asigura un consens cu opozitia, a declarat, duminica, agentiei MEDIAFAX, vicepresedintele politic al Uniunii, Laszlo Borbely.

Borbely a aratat ca, avand in vedere situatia socio-politica actuala si luand in considerare decizia Curtii Constitutionale, este necesar ca oportunitatea alegerilor parlamentare anticipate sa fie supusa unei analize foarte serioase.

"Nu ne temem de alegerile anticipate, sunt convins in capacitatea de organizare a UDMR in acest sens. In ultima perioada, in cadrul Uniunii s-au formulat opinii pro si contra pe acest subiect, dar intre timp s-a schimbat situatia. In opinia mea, s-ar mai linisti vocea strazii, in acelasi timp am ajunge la un consens si cu opozitia, reprezentantii lor fiind cei care au lansat ideea alegerilor anticipate. Iar daca vorbim cu totii aceasi limba, nu ramane decat sa dam drumul si sa organizam alegeri parlamentare", a spus, pentru MEDIAFAX, ministrul Borbely.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a sustinut ca declaratia lui Borbely Laszlo despre alegerile anticipate a fost personala, si nu facuta in numele Uniunii, o eventuala decizie privind alegerile anticipate urmand sa fie luata de UDMR numai dupa discutii in cadrul coalitiei.

Kelemen a declarat, duminica, pentru corespondentul MEDIAFAX ca indiferent daca alegerile vor fi la termen sau, eventual, se va ajunge impreuna cu partenerii din coalitie la o alta concluzie, "actualul Guvern si actuala formula guvernamentala trebuie sa gestioneze treburile tarii pana la alegeri, indiferent daca vor fi in noiembrie sau la o alta data in 2012".

Comasarea alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale cu cele parlamentare este neconstitutionala, a decis, miercuri, Curtea Constitutionala, admitand astfel sesizarea USL.

USL a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la Legea privind comasarea alegerilor, dupa respingerea motiunii de cenzura depuse dupa asumarea raspunderii Guvernului pe acest act normativ, reprezentantii Uniunii mentionand ca cer CC "o atitudine de respect fata de lege si democratie".

Prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde a declarat atunci ca decizia Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea comasarii alegerilor "determina foarte clar ca alegerile locale vor avea loc in prima duminica a lunii iunie", iar parlamentarele vor fi "la timp".

In schimb, fostul presedinte al UDMR, viepremierul Marko Bela, a aratat ca alegerile locale trebuie organizate in termenul prevazut initial, daca motivatia deciziei Curtii Constitutionale se refera la data acestor alegeri, urmand ca partidele sa se consulte pentru a stabili data alegerilor parlamentare, respectiv pentru luna noiembrie sau mai devreme.

Inainte de decizia Curtii Constitutionale, liderii coalitiei au avut o sedinta in care au concluzionat ca nu pot fi de acord cu organizarea alegerilor anticipate, pe considerentul ca o astfel de procedura, daca ar fi initiata, nu ar putea fi incheiata decat in luna septembrie. (Mediafax)

Comentarii