Mineriada clasei politice

miercuri, 03 februarie 1999, 00:00
7 MIN
 Mineriada clasei politice

PD – Presedintele PD, Petre Roman, a declarat, imediat dupa semnarea acordului de la Cozia, ca din acest conflict nu a cistigat liderul minerilor, care a renuntat la revendicarile excesive, si ca acesta va trebui sa raspunda in fata legii, pentru ca statul de drept s-a intarit. Desi multumit de intelegerea care a avut loc la Cozia, Petre Roman l-a criticat pe Radu Vasile ca nu s-a implicat mai devreme in luarea unor masuri sociale care sa insoteasca reforma. La doua zile dupa declaratia liderului partidului care precizase ca vorbeste in nume personal, Consiliul politic al PD a redactat un document intitulat "Pozitia PD referitoare la lectiile crizei provocate de protestele minerilor din Valea Jiului", in care erau criticate lipsa masurilor de protectie sociala si implicarea insuficienta a Presedintiei in gestionarea crizei. Democratii au criticat si "institutiile de ordine publica si siguranta nationala" in care, potrivit opiniei sale, structurile invechite continua sa se mentina. Documentul a trezit reactii diferite, PNTCD dezolidarizindu-se de pozitia democratilor, in timp ce PDSR s-a declarat gata sa depuna o motiune pe teme sociale, sperind ca PD o va sustine. Vicepresedintele PD Alexandru Sassu a infirmat, insa, aceasta posibilitate.
PNTCD – a evaluat a cincea mineriada intr-un mod sever, atit pe parcursul, cit si dupa incheierea crizei. Dupa ce minerii isi restrinsesera revendicarile la doar doua puncte (crestere salariala 35 % si anularea inchiderii minelor Dilja si Barbateni) pozitia oficiala a partidului aprecia demersul minerilor ca "avind aspect de actiune terorista " pentru ca acestia solicitau imperativ dialogul cu primul ministru si nu renuntau la "capul de afis " al grevei ilegale, venirea la Bucuresti. Stingerea conflictului l-a facut pe liderul taranist Ion Diaconescu sa afirme ca "un atentat impotriva institutiilor statului a fost dejucat cu hotarire". PNTCD a identificat carente in modul in care Guvernul si-a facut cunoscute masurile de reforma si in infiltrarea in anumite structuri ale statului a unor elemente potrivnice vietii democratice. Din momentul in care PD a lansat o serie de critici la adresa Executivului si Presedintiei, nici PNTCD nu a ramas mai prejos. Taranistii au aratat ca proiecte de legi sociale reclamate de PD nu au fost prezentate Executivului, fiindca ele nu mentionau si sursele financiare de sustinere a acestor proiecte. Ei au apreciat ca ineficient dialogul social promovat de Ministerul Industriei, condus de democratul Radu Berceanu, si felul in care a actionat Departamentul de Informatii Publice al Guvernului, dar nu au facut nici o evaluare in ceea ce priveste activitatea fostului ministru de Interne, Gavril Dejeu, multumindu-se doar sa ceara anchete la nivelul comisiilor parlamentare asupra activitatii MI, Ministerului Justitiei si serviciilor de informatii.
PSDR a fost de la bun inceput de acord cu masurile luate de guvern. Presedintele PSDR Sergiu Cunescu a declarat, dupa ce a fost incheiat acordul de la Cozia, ca minerii au fost "instigati" de anumite forte politice ostile democratiei. Cunescu a amintit chiar de existenta pericolului "fascismului rosu", care actioneaza consecvent impotriva reformei si a democratiei. Conducerea PSDR a fost si ea nemultumita de prestatia PD din timpul crizei, si mai ales de faptul ca acest partid, aflat in coalitie cu PSDR in cadrul Uniunii Social Democrate, a constatat cu surprindere ca reforma nu este insotita de masuri sociale, si ca acesta este motivul real al conflictului, nu unul politic. Smaranda Dobrescu, deputat PSDR, a declarat ca PD incearca in acest fel sa promoveze un pachet de proiecte de lege in domeniul protectiei sociale.
PDSR – Conducerea PDSR a continuat criticile la adresa Guvernului si a coalitiei majoritare si dupa incheierea protocolului dintre mineri si Executiv, care a pus capat, practic, conflictului declansat in Valea Jiului. Liderul partidului, Ion Iliescu, a declarat ca protestul minerilor reprezinta un rezultat al "erorilor fundamentale in politica economica si sociala" a Executivului, si ca nu a reprezentat o tentativa de lovitura de stat, iar confruntarile violente dintre protestatari si fortele de ordine au venit dupa ce Guvernul, dind dovada de "aroganta si neprofesionalism", nu a stiut sa fie deschis dialogului. Adrian Nastase a declarat, la rindul lui, ca Radu Vasile a dovedit mai mult curaj decit "premierul din 1991", dar, ca nu intelege de ce rezolvarea conflictului a venit atit de tirziu, in niste termeni foarte apropiati de revendicarile minerilor, fiind inutile toate acele confruntari si mentinerea unei stari de tensiune in tara. PDSR a apreciat ca puterea a gestionat prost criza declansata in Valea Jiului, criticind ceea ce ei au numit aroganta, lipsa de reactie a Presedintiei si a premierului, initiativele unor membri ai Guvernului. In opinia PDSR, cei mai vinovati sint ministrii PD Radu Berceanu si Traian Basescu, acesta din urma purtind, in opinia lor, raspunderea pentru declansarea fazei vilente a conflictului, dupa ce a izolat Valea Jiului prin intreruperea circulatiei feroviare. Tocmai de aceea PDSR a atacat la Curtea de Apel ordinul ministrului Basescu, sustinind ca prin acest ordin a fost incalcata Constitutia. In pofida acestor critici la adresa ministrilor democrati, PDSR a apreciat "pozitiv" documentul elaborat de Consiliul Politic al PD, in care se arata ca la originea conflictului se afla problemele sociale. PDSR a anuntat chiar ca va depune la Parlament o motiune simpla pe teme sociale, si spera ca PD sa o sprijine.
ApR a avut o pozitie constanta, atit in timpul protestului minerilor, cit si dupa acordul incheiat la Cozia intre premierul Radu Vasile si liderii minerilor. Liderul ApR, Teodor Melescanu, a declarat ca principalul vinovat pentru declansarea protestului din Valea Jiului, si mai apoi degenerarea lui in violente, este Guvernul, care nu a facut o analiza economica serioasa a minelor ce urmau a fi inchise, nu a pregatit un set de masuri cu caracter social pentru minerii disponibilizati si nu a fost deschis unui dialog cu protestatarii. Dupa plecarea minerilor inapoi la Petrosani, liderii ApR au fost de parere ca acest conflict, desi stins in ultima clipa de catre Radu Vasile, au avut drept consecinta incetinirea ritmului reformei, instabilitate si lipsa de perspectiva a actualei coalitii. Teodor Melescanu a afirmat ulterior ca partidele de la putere s-au dovedit "incapabile sa inteleaga lectia data de criza din Valea Jiului". Si ApR si a criticat Partidul Democrat, acuzindu-l ca a incercat sa cistige capital politic din acest protest, a incercat sa elimine orice responsabilitate a ministrului Radu Berceanu si a descoperit abia acum, ca reforma nu este insotita de o componenta sociala.
PNR – Secretarul general al PNR, fostul director al SRI, Virgil Magureanu, a evitat sa faca prea multe declaratii referitoare la deplasarea minerilor spre Bucuresti si atitudinea puterii, limitindu-se la a lua apararea fortelor de ordine care au fost amplasate in drumul minerilor. Considerat ca una dintre persoanele care cunoaste adevarul despre mineriadele trecute, secretarul genral al PNR a declarat, dupa dezamorsarea conflictului, ca trupele nu pot fi acuzate de tradare, atit timp cit Guvernul nu si-a facut datoria. In stilul sau, care lasa loc multor speculatii, Virgil Magureanu a declarat ca Radu Vasile a decis sa dialogheze cu Miron Cozma dupa ce anumite persoane "l-au obligat" prin sfaturi sa adopte o atitudine mai concilianta. "Se zice, a mai declarat fostul sef al SRI, ca in acest conflict au intervenit chiar factori de la Uniunea Europeana care au spus Guvernului roman sa accepte pretentiile minerilor, pentru ca fondurile acordate Romaniei vor fi suplimentate".
PUNR si-a continuat criticile la adresa Executivului, chiar dupa stingerea conflictului din Valea Jiului, aratind ca aceasta criza ar fi putut fi dezamorsata din timp, printr-un dialog real intre grevisti si guvernanti. Liderul acestei formatiuni politice, Valeriu Tabara, a aratat ca, desi a rezolvat acest caz particular, Executivul se va confrunta cu forme de protest similare, sau chiar cu o greva generala daca nu isi va revizui politica economica si cea de protectie sociala. Pe de alta parte, Tabara considera ca este absolut necesar ca serviciile de informatii ale Ministerului de Interne si ale armatei sa prezinte, in Parlament, rapoarte complete privind modul de desfasurare si organizarea marsului minerilor. Presedintele PUNR a criticat consecvent pozitia ministrilor Partidului Democrat – Radu Berceanu, Traian Basescu si Victor Babiuc – care, in opinia sa, au contribuit la acutizarea crizei. In acest sens, el considera ca este anormal ca acest partid sa propuna, imediat dupa stingerea conflictului din Valea Jiului, un program de protectie sociala, dupa ce, in timpul crizei a refuzat dialogul cu minerii.
PRM a detinut un loc special in derularea conflictului din Valea Jiului. Dupa semnarea protocolului si intoarcerea minerilor in Valea Jiului, ministrul Justitiei, Valeriu Stoica, a solicitat declansarea procedurilor de scoatere a PRM in afara legii si de ridicare a imunitatii parlamentare a senatorului C. V. Tudor. Stoica a declarat ca celebra scrisoare a lui Vadim Tudor catre mineri contine cel putin trei elemente care incalca prevederile Constitutiei: instiga populatia la solidarizare cu grevistii, apelul catre filialele PRM de a-i sprijini pe protestatari si propunerea de creare a unui Consiliu de Revoluitionari, care sa inlocuiasca Parlamentul si Guvernul. PRM a dezmintit, insa, ca ar fi instigat minerii sa vina la Bucuresti, argumentind ca, inca din primele zile ale conflictului, le-a cerut sa-si continue protestul in Vale. Scandalul a fost accentuat si de faptul ca Miron Cozma era membru al PRM cind s-a declansat protestul, ulterior el renuntind la aceasta calitate, pentru a nu da o conotatie politica protestului sindical. (Dan POPA)

Comentarii