Ministrul Culturii da cu barda in jurul sau

luni, 30 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 Ministrul Culturii da cu barda in jurul sau

Ministrul Culturii Razvan Theodorescu l-a demis din functia de director al Comisiei Monumentelor Istorice pe istoricul Andrei Pippidi.
Ministrul a dat de inteles ca singurul merit al istoricului Pippidi ar fi ca "este nepotul lui Iorga". Demiterile facute de Theodorescu au provocat deja mari controverse pentru ca au vizat citeva personalitati ale culturii romane precum regizorului Lucian Pintilie, inlaturat din fruntea Studioului de Creatie al ministerului Culturii pentru un film despre Piata Universitatii, sau profesorii Livius Ciocarlie, Alexandru Calinescu si Sorin Alexandrescu, demisi de la Comisia de acordare a subventiilor pentru carte.
Explicatia ministrului Culturii Razvan Theodorescu pentru inlaturarea istoricului Andrei Pippidi din fruntea Comisiei Monumentelor Istorice a fost ca demiterea este un efect al reorganizarii. In locul lui Andrei Pippidi a fost numit Marius Porumb, un academician, titlu pe care ministrul Culturii il invoca si il considera suficient atunci cind evalueaza competenta.
Ministrul Culturii l-a prezentat pe Marius Porumb ca pe un specialist in istoria artei (domeniu din care provine si Theodorescu) si in monumente istorice. "D-l Pippidi a avut drept bunic pe Nicolae Iorga.(…) Cine am considerat ca trebuie sa se mai odihneasca, prin virsta sau din alte motive, va primi o scrisoare de multumire de la noi", a mentionat Theodorescu.
Cum se explica cinismul si ironia plina de resentiment a ministrului Culturii? Andrei Pippidi a dat recent publicitatii nemultumirile sale referitoare la politica ministerului Culturii fata de monumentele istorice: lipsa de interes, buget nefinalizat inca, mai ales in conditiile in care firmele care au lucrat pe santierele de restaurare anul trecut nu au fost platite dupa schimbarea puterii.
Pippidi a spus ca astepta "de o bucata de vreme aceasta veste". "Singurul lucru care ma surprinde este ca masura nu a fost luata mai repede, dupa venirea d-lui Theodorescu la conducerea ministerului Culturii", a comentat Pippidi, adaugind ca "zvonurile zumzaiau de mult in jurul ministerului". "Asta este realitatea actuala: un amestec de resentimente si de politica. In utlimele doua luni, eu si unii colegi ai mei din comisie ne-am aratat fatis nemutumirea fata de felul in care domnul Thedorescu nu se ocupa de problema monumentelor istorice. Spre deosebire de predecesorul sau, d-l Thedorescu a dovedit o nesimtire crasa in privinta acestui subiect care trebuia sa-i fie mult mai aproape. Am sentimentul ca acest an va fi un an vid pentru protectia si resturarea monumentelor", a incheiat comentariul Pippidi.
Totusi, Theodorescu incearca sa dea o aura de onorabilitate demiterii si spune ca nu acesta a fost motivul demersului sau. Ministrul, el insusi fost presedinte al comisiei din fruntea careia l-a demis pe Pippidi ieri, spune ca restaurarea monumentelor a fost deficitara, ca patrimoniul arhitectural este in pericol, iar din comisie i-a inlaturat pe toti cei care nu sint specialisti.
Asadar, "nu motivele politice ar fi cele care se aplica la demiteri", a spus Theodorescu, desi nu a reusit sa lamureasca indepartarea unor carturari din mai multe institutii, care de-a lungul timpului au criticat regimul Iliescu. Lucian Pintilie, Gabriel Liiceanu, Sorin Alexandrescu sint doar citeva nume care au fost indepartate din ministerul Culturii de la venirea lui Razvan Theodorescu in fruntea sa. (M.C.)

Comentarii