Nori negri deasupra Asiei

vineri, 14 septembrie 2001, 23:00
5 MIN
 Nori negri deasupra Asiei

"Statele Unite de pregatesc de razboi", a declarat inca de alaltaieri secretarul american al Apararii Donald Rumsfeld. Adjuntul sau, Paul Wolfowitz, a fost si mai explicit: "Nu este vorba despre o simpla operatiune care sa duca la capturarea unor persoane, ci la un razboi care sa duca la eliminarea sanctuarelor terorismului, a sistemelor pe care acestea se bazeaza, la nimicirea statelor care sprijina terorismul". "Va fi o campanie, nu o singura actiune", a intarit el.
Ieri, s-au vazut primele semne ale pregatirilor de razboi ale SUA. La solicitarea Casei Albe, 35.500 de rezervisti au fost chemati ale arme. Senatul american a aprobat, in unanimitate, o rezolutie care autorizeaza folosirea fortei in lupta impotriva terorismului. "Aceasta rezolutie nu este o declaratie de razboi, dar va avea mai multa forta si efect decit orice declaratie de razboi lansata vreodata de aceasta tara", a spus senatorul republican John Warner. Rezolutia acorda puteri sporite presedintelui SUA. Senatul a aprobat totodata alocarea sumei de 40 miliarde dolari pentru combaterea terorismului si sprijinirea eforturilor de reconstructie din New York si Washington. Suma reprezinta de sase ori bugetul Romaniei.
Presiuni asupra Pakistanului
In paralel, se desfasoara negocieri intense cu Pakistanul. Statele Unite au solicitat Pakistanului accesul in spatiul sau aerian si informatii precise despre reteaua de combatanti din Afganistan, in cadrul unei colaborari care este un test pentru disponibilitatea Islamabadului de a se angaja in lupta antiterorista. Pakistanul dispune, in cadrul serviciilor sale secrete, ISI, de o retea sofisticata de informatori in Afganistan si a alcatuit "un carnet propriu cu adrese afgane", solicitat acum de Washington, ca o manifestare a bunei sale vointe. Seful ISI, generalul Mahmood Ahmad, s-a aflat in ultimele zile intr-o vizita in SUA, care a fost prelungita din cauza evenimentelor.
Pakistanul este una dintre cele trei tari care au recunoscut regimul taliban de la Kabul si exista indoieli serioase in legatura cu disponibilitatea sa de colaborare cu SUA. Statele Unite au avertizat Pakistanul ca, in cazul in care nu colaboreaza in cadrul procesului "crucial" al furnizarii de informatii, "nu va mai fi considerat un prieten si aliat", au precizat surse occidentale. In Pakistan, exista intense resentimente anti-americane dupa ce SUA a impus tarii, in 1998, drastice sanctiuni economice in urma experimentelor nucleare ale regimului de la Islamabad. Sanctiunile prevad interzicerea ajutoarelor internationale pentru Pakistan si a altor forme de asistenta financiara. SUA ar putea folosi ca moneda de schimb pentru sprijinul Pakistanului ridicarea sanctiunilor economice. Generalii de la Islamabad sint insa in dilema pentru ca un sprijin acordat SUA ar ajuta gruparile religioase concurente sa exploateze sentimentele anti-americane ale populatiei. Apoi nu se stie cita influenta au generalii asupra serviciilor de informatii pakistaneze, care sint un adevarat "stat in stat".
Presedintele si vicepresedintele SUA stau in locuri diferite
Vicepresedintele american Dick Cheney a parasit, alaltaieri, Casa Alba, pentru a se instala, ca "masura de precautie", la Camp David, resedinta prezidentiala de la tara, situata la circa 90 de kilometri nord-vest de Washington, a anuntat un oficial american. Cheney se va intoarce la Washington in acest week-end. Presedintele George W. Bush a ramas la Casa Alba, unde serviciile de securitate prezidentiale au extins perimetrul de securitate, tot ca "masura de precautie". Informatiile aparute dupa atentatele de marti au aratat ca una din tintele avioanelor kamikaze era Casa Alba.
Talibanii cer declansarea Jihad-ului impotriva SUA
Pe masura ce un atac american impotriva Afghanistanului devine din ce in ce mai probabil, liderii talibani de la Kabul se arata din ce in ce mai sfidatori, renuntind la tonul diplomatic din primele zile de dupa atentat. Mollahul Mohammad Omar, seful spiritual suprem al talibanilor, a afirmat, joi, ca "toti musulmanii trebuie sa fie pregatiti de Jihad" (Razboiul Sfint). El a declarat ca americanii vor fi considerati ei insisi "teroristi" daca vor ataca Afghanistanul fara sa aiba probe clare privind implicarea lui Osama ben Laden in atentatele de marti. Liderii talibanilor au anuntat, ieri, ca se asteapta la un atac "masiv" al Statelor Unite, si si-au luat angajamentul de a se razbuna. "Sintem pregatiti sa platim orice pret pentru a ne apara si sa utilizam toate mijloacele de care dispunem pentru a ne lua revansa", a declarat un purtator de cuvint al sefului suprem al talibanilor.
"De la 12 ani nu vad decit razboi"
Riscul atacurilor masive americane contra Afganistanului nu pare sa inspaiminte, peste masura, populatia resemnata din Kabul care, de douazeci de ani incoace, s-a obisnuit cu bombardamnetele. "Nu sint deloc ingrijorat, aproape ca ne-am obisnuit. De cind aveam 12 ani nu am vazut decit razboi," spune Faiz, un macelar de 33 de ani, instalat in cartierul Shari-Nau, din capitala afgana. Pe de alta parte, numerosi experti, in special occidentali, se intreaba daca atacurile americane si-ar putea atinge obiectivele intr-o tara cu relief muntos, unde este foarte usor sa te ascunzi. In fine, nu mai este practic nici o infrastructura de distrus in Afganistan, pentru ca luptele cu sovieticii si razboiul civil au distrus aproape tot. Nasir Ahmad, un alt comerciant din Shari-Nau, afirma ca, potrivit traditiei afgane, este de neconceput sa se raspunda in mod favorabil cererilor de arestare si de expulzare a "oaspetelui" ben Laden. "Daca noi primim un oaspete si cineva vrea sa il omoare, trebuie mai intii sa ne omoare pe noi" spune el.
Alte tinte posibile
Asa cum au lasat sa inteleaga mai multi oficiali americani, Statele Unite nu se vor multumi sa lanseze doar citeva atacuri aeriene impotriva Afghanistanului. Mai ales ca CIA are deja informatii ca taberele lui ben Laden din Afghanistan si celelalte centre de antrenament raspindite in tot Orientul Mijlociu sint acum goale. Pentagonul ia in calcul conceperea unor operatiuni speciale sustinute indreptate impotriva formatiunilor teroriste din Afghanistan, Irak, Yemen, Sudan, Pakistan si Algeria. Unul dintre factorii care a impiedicat actiunile militare anterioare a fost accentul pus pe dorinta de a nu avea deloc victime in rindul americanilor, care impiedica Pentagonul sa angajeze trupe de uscat. Bush si consilierii sai par pregatiti pentru a folosi si trupele de uscat, mai ales a fortelor speciale.
Deocamdata, spun surse occidentale, planurile Pentagonului sint intr-o faza incipienta si nici o tinta nu a fost aleasa deocamdata. Fostul director al CIA, James Woolsey, a declarat ca Irakul ar furniza mai multe tinte pentru operatiunile militare in cazul in care se va demonstra fara urma de indoiala ca aceasta tara "a avut o implicare substantiala" in atentatele de marti din America. Woolsey a mai spus ca exista indicii potrivit carora Ramzi Ahmed Yousef, condamnat pentru punerea la cale a atacului cu bomba de la World Trade Center din 1993, a fost agent secret al serviciilor irakiene. "Daca Irakul se afla in spatele atentatului din 1993, nu s-a platit niciodata un pret adevarat pentru acesta. Daca se afla in spatele atentatului din ’93, exista o mare probabilitate sa fie implicat si acum", a mai spus Woolsey.
(Dan POPA)

Comentarii