ONG-urile considera ca Legea parteneriatului stat-biserica e „mita electorala” si pregatesc proteste

luni, 14 martie 2011, 15:23
4 MIN
 ONG-urile considera ca Legea parteneriatului stat-biserica e „mita electorala” si pregatesc proteste

Reprezentantii organizatiilor neguvernamentale au spus, luni, intr-o conferinta de presa, ca au cerut deja presedintelui Traian Basescu sa retrimita textul legii in Parlament, precizand ca aceasta produce discriminare intre diversi prestatori de servicii de asistenta sociala, incalca reglementarile internationale privind drepturile copilului si va duce la scaderea calitatii serviciilor de asistenta sociala oferite.

"Finantarea preferentiala a cultelor religioase va duce la discriminarea organizatiilor care si-au dezvoltat o expertiza solida in majoritatea domeniilor de interventie. (…) Legea incalca Conventia cu privire la drepturile copilului la care Romania este semnatara. Copiilor institutionalizati sau asistati de culte religioase li se vor incalca drepturile prevazute la articolul 13, punctul 1. (…) Aceasta lege va slabi pana la destructurare serviciile publice de asistenta sociala de la nivel local, deja afectate grav de politica de austeritate a Guvernului", sustin reprezentantii ONG-urilor.

Costin Militaru, de la Asociatia Integration, care asista persoane consumatoare de droguri, a declarat ca daca serviciile sociale vor fi preluate de catre biserica, nu vor mai avea efect.

"Multi consumatori sunt prostituate sau homosexuali, lucruri pe care biserica le considera un pacat. Ma intreb cum ar putea biserica sa lucreze cu aceste persoane", a declarat luni, intr-o conferinta de presa, Costin Militaru.

Reprezentantul organizatiei Samusocial, Sabina Nicolae, a sustinut ca legea creeaza o nedreptate prin subventionarea cu 80 la suta doar a serviciilor sociale oferite de biserica.

"Statul ar trebui sa finanteze cu 80 la suta serviciile sociale indiferent de cine le ofera, astfel nu ne-am opune ca biserica sa devina partener. Asa, biserica este unic ofertant de servicii sociale, in conditiile in care noi ne ducem la fund. Mi se pare nedrept, lasand la o parte faptul ca biserica nu este deloc pregatita", a spus Sabina Nicolae.

Si Ionut Jugureanu, de la Fundatia Parada, a spus ca aceasta sustinere a bisericii este "partizana si electorala" fara a avea vreo legatura cu situatia reala si cu interesul beneficiarilor.

"Aceasta batalie face parte din razboiul dintre democratia seculara si non-democratie. Acest parteneriat nu este o noutate, e vorba de un efort indelungat de a controla societatea romaneasca. Statul a servit biserica intr-un mod impresionant. Aceasta lege ofera legitimitate. E vorba de o incercare de monopol asupra societatii romanesti", a afirmat Gabriel Andreescu, de la Asociatia "Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta".

Gabriel Andreescu considera ca partenerialul propus prin legea adoptata de Parlament incalca egalitatea de sanse intre competitori, iar ceea ce se intampla in Romania este impotriva unor valori care se doresc a fi europene.

"Biserica Ortodoxa este un oligharh si face afaceri cu statul asa cum fac mogulii care au puterea de a influenta societatea prin media. (…) In Biserica Ortodoxa s-au intamplat lucruri ingrozitoare, ganditi-va numai la cazul Tanacu. Cum sa dai unui organism dogmatic, fara o traditie in a construi organisme filantropice?", a mai spus Andreescu.

Vicepresedintele Asociatiei Secular-Umaniste din Romania (ASUR), Toma Patrascu, a catalogat legea adoptata de Parlament drept "mita electorala", intrucat nu aduce nimic nou in afara de discriminare.

"Cultele au la dispozitie un cont dedicat intr-o perioada de criza, cand pensiile, salariile si prestatiile sociale se reduc", a afirmat Toma Patrascu.

Vicepresedintele ASUR sustine ca si proiectul de lege privind bugetul de stat este in favoarea bisericii, atragand atentia ca pentru anul 2012 sumele alocate pentru construirea sau repararea bisericilor ar urma sa creasca de trei ori, comparativ cu 2011, fiind de 3,3 ori mai mare decat suma alocata pentru repararea infrastructurii scolare.

Patrascu sustine ca in 2012 este prevazuta si o majorare a fondurilor de salarii pentru personalul neclerical din institutiile teologice, dar si pentru preoti. Pentru cei din urma, fondul de salarii ar urma sa creasca cu 42 la suta pana in 2014.

Reprezentantii ONG-urilor au anuntat ca se pregatesc sa protesteze. Astfel, daca presedintele Traian Basescu va considera ca nu este necesara retrimiterea legii in Parlament, actiunea de protest va fi organizata la Palatul Cotroceni, iar daca legea va fi trimisa parlamentarilor, protestele se vor organiza la Palatul Parlamentului.

De asemenea, opozantii legii sustin ca vor trimite scrisori si catre alte organizatii neguvernamentale.

Presedintele Traian Basescu a discutat cu reprezentantii PDL si despre Legea parteneriatului intre stat si biserica, precizand ca va face o analiza privind legalitatea si oportunitatea acesteia, dupa care va decide daca o promulga, a declarat, duminica, pentru MEDIAFAX, Sulfina Barbu.

Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a declarat, joi, ca PDL este partid de dreapta si este firesc sa sustina legea parteneriatului stat-biserica, aratand ca acest parteneriat este esential pentru buna functionare a societatii. Voinescu a spus ca in acest parteneriat statul trebuie sa-si pastreze cararterul laic, iar biserica "esenta si scopul social".

"Mi se pare important daca avem, pe de o parte, resurse guvernamentale ale statului de investit in domenul social si biserica dispune la randul ei de o retea extrem de importanta in acest domeniu, este logic sa corelam aceste doua tipuri de retele sociale care trebuie sa lucreze impreuna", a explicat Voinescu.

Mai multe ONG-uri i-au cerut presedintelui Traian Basescu, printr-o scrisoare deschisa, sa nu promulge legea pentru stabilirea parteneriatului dintre stat si biserica in domeniul asistentei sociale, cerand ca actul normativ sa fie retransmis Parlamentului spre reexaminare.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, in 8 martie, proiectul de lege privind stabilirea parteneriatului dintre stat si biserica in domeniul asistentei sociale, prin care statul ofera sprijin unitatilor de cult pentru a furniza servicii de asistenta sociala. Proiectul a fost adoptat cu 254 voturi "pentru", sapte voturi "impotriva" si cinci abtineri.  (sursa: Mediafax)

Comentarii