Partidele cauta aspiratore de voturi

miercuri, 14 iunie 2000, 23:00
3 MIN
 Partidele cauta aspiratore de voturi

Tot mai multe partide isi pun la punct strategia pentru alegerile generale, strategie din care face parte si anuntarea numelui candidatului propriu la Presedintie. Conducerea PNTCD a ajuns insa, la capatul unei intilniri de patru ore, la concluzia ca mesajul CDR in campania electorala pentru alegerile generale trebuie sa cuprinda anuntarea tandemului candidat la Presedintie – premier. Desi numele candidatului pentru fotoliul de la Cotroceni este cunoscut – actualul sef al statului – taranistii nu s-au hotarit inca asupra celui al primului ministru. Foarte probabil insa ca acesta va fi din nou un tehnician si nu un membru al partidului. De altfel, dupa ultima criza guvernamentala, CDR a sprijinit de asemenea un tehnocrat – actualul premier, Mugur Isarescu, care are toate sansele sa fie si de aceasta data candidatul taranistilor.
Si liberalii au anuntat, prin vocea presedintelui partidului, Mircea Ionescu-Quintus, ca viitoarele coalitii se vor constitui in jurul unui candidat comun la Presedintie si, eventual, si al unui candidat pentru postul de prim-ministru. Dar aici lucrurile nu sint atit de simple, deoarece PNL are mai multe variante de aliante in afara de aceea cu taranistii. Un singur nume de partid a fost insa avansat de liderul liberal ca posibil aliat. Quintus a dezvaluit ca, intr-o scrisoare primita de la Teodor Melescanu, se mentioneaza si posibilitatea unor "perspective comune" intre cele doua partide. In cazul unei alinate cu ApR insa, candidatul la Presedintie ar fi probabil Teodor Melescanu si nu Emil Constantinescu. In ce priveste posibilul premier sprijinit de o asemenea alianta, acesta ar putea fi Theodor Stolojan, persoana agreeata de conducerea ambelor formatiuni.
Si PD a anuntat ca va avea atit un candidat propriu pentru Cotroceni cit si unul pentru Palatul Victoria. Este aproape sigur ca presedintele democrat, Petre Roman, va fi candidatul la Presedintie. In ce priveste premierul, Roman nu a avansat nici un nume. Cu toata discretia liderului democrat, aceasta declaratie a stirnit insa nemultumirea lui Traian Basescu. Acesta, aflat in plina cursa pentru Primaria Capitalei, a considerat ca anuntul lui Roman ar putea sa-i dauneze, pentru ca ar putea aduce printre bucuresteni banuiala ca, odata ajuns primar, va renunta la functie pentru un ipotetic post de premier.
PNL sustine in continuare ridicarea pragului electoral la 5%
Presedintele PNL, Mircea Ionescu-Quintus, a declarat, ieri, ca "nu vede nici un motiv" ca acest partid sa nu sustina, in continuare, ridicarea pragului electoral de la 3 la 5%. Quintus a spus ca exista deja o decizie in acest sens a Biroului Permanent Central al PNL. El a apreciat ca ridicarea pragului electoral ar ajuta la constituirea unui Parlament "functional si competent".
Declaratia lui Quintus a venit dupa ce, la inceputul acestei saptamini, presedintele PNTCD, Ion Diaconescu, si-a exprimat "rezerva" fata de cresterea pragului electoral, pentru partide, la 5%. Diaconescu s-a opus si ridicarii pragului electoral la aliante, sustinind ca aceasta ar putea impiedica asocierea unor partide. In opozitie cu liderul taranist s-a aflat atit ApR cit si PDSR, care s-au pronuntat, la fel ca si PNL, pentru ridicarea pragului electoral. (Dan Popa)

Comentarii