Plan de bataie pentru recuperarea creantelor Romaniei

duminică, 04 martie 2001, 00:00
3 MIN
 Plan de bataie pentru recuperarea creantelor Romaniei

Autoritatile romane au stabilit recent un program de recuperare a creantelor, care depasesc 2,7 miliarde de dolari. Una dintre solutiile posibile este vinzarea dreptului de posesie, spune seful Departamentului de Comert Exterior si Cooperare Internationala din MAE, secretarul de stat Cristian Colteanu. Ofertele de pina acum nu ar aduce din acesti bani decit o suma cuprinsa intre 2,5 si 30%.
Ministerul Afacerilor Externe a trimis recent instructiuni "precise" ambasadelor si consulatelor Romaniei in legatura cu modalitatile de recuperare a creantelor si dobinzilor aferente, a precizat secretarul de stat in MAE Cristian Colteanu. Creantele, plus dobinzile aferente, se ridica la 2,184 miliarde de dolari si 912,8 milioane de ruble transferabile (o rubla transferabila este cotata la circa 0,5 dolari SUA) preluate la datoria publica, care provin din operatiuni comerciale si de cooperare economica derulate in cadrul unor acorduri sau intelegeri interguvernamentale incheiate inainte de 31 decembrie 1989. Potrivit lui Colteanu, in anul 2001, autoritatile romane vor actiona pentru recuperarea creantelor in baza unui program "intensiv". Astfel, o solutie este piata secundara, Romania cautind oferte pentru a vinde dreptul de posesie a creantelor. Secretarul de stat spune ca ofertele obtinute pina acum au fost intre 2,5 si 30 la suta si nu au fost acceptate. O alta solutie este preluarea in contul creantelor a unor actiuni aferente anumitor obiective industriale si crearea astfel a unor societati mixte, de prelucrare a materiilor prime puse la dispozitie de autoritatile guvernamentale locale.
Un alt mod de rezolvare este implicarea unor companii si banci straine interesate pentru recuperarea creantelor in concordanta cu nivelul de scontare a pietei secundare, precum si actiunea prin intermediul unor personalitati influente pentru a determina autoritatile locale la plata sumelor datorate, in conditiile platii unor comisioane.
Irakul este cel mai mare debitor, cu aproximativ 1,7 miliarde de dolari. De asemenea, pe lista datornicilor se afla Sudan, Siria, Mozambic, Libia, Angola, Guineea, Cuba, Coreea de Nord si Mongolia. Fostele intreprinderi de comert exterior au si ele de recuperat 13,72 milioane de dolari, ca urmare a unor contracte derulate pe baza de credite comerciale in conditii neasiguratorii. Tarile in cauza sint Republica Democratica Congo (fost Zair), Republica Centrafricana, Somalia, Nigeria si Tanzania. Creantele cu unele tari au fost total sau partial recuperate, conform intelegerilor cu guvernele sau prin intermediul unor firme specializate. In aceasta situatie se afla Egiptul – 456 milioane de dolari, Guineea – 2,8 milioane, Iranul – 75 milioane, Zambia – 29,8 milioane, Nigeria – 0,264 milioane si Vietnam – 12 milionane ruble transferabile.
"Nu dorim neaparat o rezolvare imediata, dar in defavoarea Romaniei", a spus seful Departamentului de Comert Exterior. Potrivit lui Colteanu, autoritatile urmaresc sa faca o analiza "cit mai profunda", pentru a reusi sa recupereze cit mai mult din sumele datorate de tarile in cauza. In unele situatii, demersurile pentru recuperarea creantelor sint ingreunate de situatia politica sau economica a tarii respective. Exemplul cel mai concludent este Irakul, care se afla sub embargo international. In 1990, fusese semnat un acord financiar pentru reglementarea sumelor datorate de Irak Romaniei, insa actiunea a fost blocata ca urmare a evenimentelor din Golf si a instituirii embargoului. (C.R.)

Comentarii