Premierul ne taie optimismul dintr-o lovitura

luni, 29 iunie 1998, 23:00
3 MIN
 Premierul ne taie optimismul dintr-o lovitura

Declaratia lui Radu Vasile, care si-a exprimat opinia ca Romania va putea fi integrata in NATO abia in periada 2000-2003, l-a determinat pe presedintele taranist, Ion Diaconescu, sa ofere grabnic o interpretare, intr-o conferinta de presa organizata ieri. In opinia sa, premierul Radu Vasile vrea sa tempereze optimismul privind acceptarea Romaniei in NATO in 1999. Astfel, conform presedintelui PNTCD, Radu Vasile a facut o declaratie de "readucere la realitate" cind a afirmat ca nu se pune problema ca Romania sa fie acceptata in NATO in aprilie 1999. "Premierul a atras atentia sa nu fim optimisti din nou (n.r. ca in 1997) si sa fim pregatiti pentru orice", a spus liderul taranist, adaugind ca nimeni nu poate sa spuna cu precizie ce se va intimpla in aprilie 1999 in privinta extinderii NATO. La intrunirea PNTCD de la Calimanesti, desfasurata simbata, Radu Vasile a afirmat ca acceptarea Romaniei in structura de securitate nord-atlantica este "mai probabila in 2000, 2002 sau 2003". Premierul a spus ca integrarea in NATO reprezinta un obiectiv fundamental dar considera ca Guvernul trebuie sa aiba si o strategie non-NATO, nu in sensul renuntarii la obiectiv, ci in sensul acceptarii realitatii ca in 1999 largirea NATO nu va viza Romania. "Noi vrem si cerem ca NATO sa ramina o organizatie deschisa", a mai spus Radu Vasile.
Oricum, Romania nu pare a fi "in carti"
Interpretarile lui Diaconescu la declaratia lui Radu Vasile se pare ca sint inutile, premierul fiind singurul politician ce a exprimat limpede, intr-un limbaj neechivoc, ceea ce declaratiile politicoase ale unor oficialitati NATO spuneau deja: valul doi al extinderii, daca va fi, are deja alte state favorite. Astfel, Richard Kirby, director adjunct in cadrul Directiei de Politica Externa a Aliantei Nord-Atlantice, a declarat, inca din octombrie ’97, ca valul doi al extinderii NATO nu va avea loc neaparat in anul 1999. Conform demnitarului NATO, "in 1999, se va reanaliza potentialul statelor candidate, insa acesta nu inseamna ca, obligatoriu, vor exista tari invitate sa adere la NATO". Nici secretarul general al NATO, Javier Solana, nu a oferit asigurari ca extinderea NATO va continua cu Romania, evitind sa faca o declaratie transanta privind sansele tarii noastre de aderare la Alianta. La rindul sau, Zbigniew Brzezinski, fost consilier pentru problemele de securitate al Casei Albe, pe vremea presedintelui Jimmy Carter, a afirmat ca daca anul viitor va avea loc un al doilea val – ceea ce, in opinia sa, reprezinta o probabilitate redusa – acesta s-ar referi la o tara din sud-estul Europei si la o alta din nord-est. Nominalizari nu au fost facute, s-a dat de inteles ca ar putea fi vorba de Slovenia si respectiv Lituania.
Extinderea NATo inseamna, in primul, rind bani
Integrarea Romaniei in NATO poate fi intirziata si din motive financiare. Astfel, conform unor estimari facute de Biroul bugetului Congresului american, extinderea NATO, prin integrarea in alianta a tarilor din Centrul Europei, va costa intre 61 si 125 miliarde dolari. Jumatate din acesta suma este prevazut a fi suportata de fiecare candidat in parte. In cazul in care Romania va fi invitata in 1999 sa adere la NATO, va trebui sa cheltuim circa un miliard de dolari pe an pentru integrare. Suma este aproximativ egala cu totalul sumelor cu care Banca Mondiala si FMI au imprumutat tara noastra in acest an. NATO nu a facut pina in prezent, in mod oficial, un studiu propriu privind costurile extinderii aliantei. In estimarea acestor costuri trebuie sa se aiba in vedere pregatirea si echiparea armatelor noilor membre, suficient pentru a face fata cooperarii cu armatele celorlalte membre ale NATO. Daca Romania va intra in NATO, va avea de cheltuit aproximativ 10-15 miliarde de dolari intr-o perioada de pina la 15 ani. Ceea ce inseamna costuri de circa un miliard de dolari pe an, reprezentind echivalentul imprumutului total primit de Romania anul acesta de la FMI si Banca Mondiala. (Dan POPA)

Comentarii