Premierul recunoaste ca avem crestere de productie, dar pe stoc

vineri, 17 august 2001, 23:00
3 MIN
 Premierul recunoaste ca avem crestere de productie, dar pe stoc

Productia industriala a inregistrat o crestere in cele sapte luni de guvernare, apelindu-se insa si la un plus semnificativ de importuri, cu efecte grave in balanta de comert exterior si in contul curent.
Prim-ministrul Adrian Nastase a prezentat, in sedinta de alaltaieri a Executivului, o situatie a celor sapte luni de guvernare, pentru a se putea cunoaste care sint realizarile de pina acum si ce anume trebuie facut in continuare, rezultatele obtinute in aceata perioada de timp in economie putind fi considerate, cu unele exceptii, satisfacatoare, a adaugat Lucaci. El a aratat totusi ca in aceasta perioada s-a produs mult pe stoc, fiind produse la care stocurile depasesc productia unei luni, ca, de exemplu, tesaturile, cheresteaua, ingrasamintele, cauciucul, fibrele sintetice si ca analiza in Guvern a bugetelor de venituri si cheltuieli ale regiilor autonome si companiilor nationale a fost nepermis de mult aminata. Investitiile straine au cunoscut o imbunatatire evidenta, acestea ridicindu-se in luna mai la 205 milioane dolari, in special datorita majorarilor de capital.
Guvernul considera ca inflatia s-a situat in ultimile trei luni la niveluri acceptabile. Potrivit purtatorului de cuvint al Guvernului, premierul Adrian Nastase a solicitat "o pregatire temeinica inca de pe acum pentru functionarea economiei pentru iarna", fiind necesare asigurarea finantarii si contractarea purtatorilor de energie din import, gaze naturale si pacura, in perioada in care se pot obtine preturi de livrarea mai reduse, si contractarea si livrarea cantitatilor de carbune energetic necesare pentru asigurarea stocurilor de iarna. Premierul a solicitat totodata ca, lunar, sa fie prezentate la Guvern informari referitoare la derularea masurilor de finantare, contractare si livrare a combustibililor.
Pentru diminuarea impactului majorarii preturilor la gaze naturale, energie electrica si termica, precum si la combustibili, autoritatile vor incerca sa asigurarea la timp resursele financiare din bugetele locale, pentru acordarea ajutoarelor banesti pentru familiile cu venituri reduse. "In eventualitatea unei ierni aspre si prelungite, se cere identificarea din timp a masurilor si resurselor financiare suplimentare", a spus Licaci. El a afirmat ca pregatirea campaniei agricole de toamna obliga ministerele si consiliile judetene la masuri de urgenta pentru asigurarea bazei materiale, combustibili, semninte, ingrasaminte chimice, pentru recoltarea, depozitarea si valorificarea productiei agricole, efectuarea araturilor si insamintarilor de toamna, precum si pentru definitivarea propunerilor cu privire la acordarea subventiilor pe produs si alocarea prin bugetul de stat pe anul 2002 a fondurilor necesare si pentru elaborarea si inaintarea spre aprobare la Guvern a programului referitor la extinderea suprafetelor irigate.
Premierul a mai solicitat efectuarea de urgenta a unei analize privind stadiul realizarii investitiilor finantate din fonduri publice si din credite rambursabile si neranbursabile acordate de organismele financiare internationale, precum si a modului de utilizarea a acestor fonduri in raport cu volumul si destinatia aprobate. In privinta invatamintului, s-a ajuns la concluzia ca pina cel tirziu la 10 septembrie trebuie incheiate pregatirile necesare pentru inceperea noului an de invatamint, mai exact repararea sediilor, asigurarea utilitatilor, a spatiilor de cazare si a manualelor scolare, obtinerea autorizatiilor sanitare. "In ceea ce priveste politica interna, problema esentiala este legata de progresele pentru aderarea la Uniunea Europeana si la NATO. Pentru Uniunea Europeana sint progese, dar este nevoie de o organizare mai buna", a spus Lucaci. El a precizat ca exista deja semnale pozitive legate de situatia vizelor, dar care nu sint inca "suficiente", fiind nevoie de urgentarea semnarii contractului pentru noile pasapoarte si de rezolvarea aspectelor privind securizarea frontierelor, apatrizii si procesul de readmisie. Nastase a mai decis sa coordoneze personal intrega activitatea prevazuta in programul de pre-aderare la NATO. Lucaci a mai precizat ca membrii Cabinetului analizeaza un program de masuri pentru reducerea defictului comercial, care sa determine inclusiv scaderea nivelului importurilor. (M. PASCU)

Comentarii