Preotii cu pete la dosar baga dihonia in lumea bisericeasca

marți, 03 iulie 2001, 23:00
4 MIN
 Preotii cu pete la dosar baga dihonia in lumea bisericeasca

Modificarile pe care membrii Comisiei SRI intentioneaza sa le aduca Legii 187/1999 privind accesul la propriul dosar (Legea Ticu) sint diferite fata de cele promovate de Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), a declarat ieri Gheorghe Onisoru, presedintele Consiliului. "Declaratiile privind amendarea Legii Ticu au fost facute doar de unii membrii ai Comisiei, nefiind ceva oficial. Noi asteptam o intrevedere cu presedintele Comisiei, pe care nu am reusit inca sa il contactam. Este cert, insa, ca propunerile de modificare a legii inaintate de noi nu au nici o legatura cu cele promovate de membrii Comisiei," a adaugat Onisoru.
Conform vicepresedintelui Comisiei SRI Daniela Buruiana, comisia a decis alaltaieri eliminarea din Legea Ticu a textului care prevede sa fie facuta publica eventuala colaborare cu fosta Securitate a clericilor cultelor religioase. O alta modificare a Legii Ticu, pe care membrii Comisiei intentioneaza sa o promoveze in sesiunea parlamentara din toamna, se refera la reducerea de la sase ani la patru ani a mandatului colegiului CNSAS.
Potrivit lui Onisoru, conducerea Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a fost contactata de un preot din Focsani care a spus ca intentioneaza sa depuna o plingere la CNSAS fata de decizia Comisiei SRI de a elimina din Legea Ticu articolul care prevede deconspirarea clericilor. "Trebuie sa stim si noi, preotii, ce fel de ierarhi avem, cine ne puncteaza si cine decide in numele nostru. Relatiile dintre preoti sint destul de tensionate si sint afectate problemele administrative ale Bisericii din cauza unor sefi care au colaborat cu Securitatea si au, si acum, pozitii inalte in aceasta institutie," a declarat Costica Popa, preot la Biserica Sfintii Imparati din Focsani.
Mircea Dinescu, membru al Colegiului, si-a reiterat, intr-o declaratie acordata alaltaieri presei, decizia de a demisiona din CNSAS daca propunerea Comisiei SRI va fi adoptata de Parlament. "Cred ca este spre binele Bisericii ca preotii care au fost securisti sa fie deconspirati. Oamenii vor avea cu atit mai mult incredere in Biserica daca vor sti ca nu mai sint turnatori printre cei carora se spovedesc," a adaugat Dinescu. Membrii Colegiului CNSAS au depus, in urma cu citeva saptamini, la Comisia SRI un proiect de modificare a Legii Ticu, insa reprezentantii Comisiei s-au declarat de acord doar cu unele dintre amendamente.
Subiectul dosarelor de la Securitate ale preotilor pare sa nu fi ajuns in dezbaterea comisiei parlamentare SRI intimplator. Membrul CNSAS Andrei Plesu a recunoscut simbata, in cadrul emisiunii "Orient Expres" difuzata de postul Antena 1, ca se fac mari presiuni din partea patriarhiei asupra institutiei pentru a nu mai continua studierea dosarelor preotilor. Declaratia lui Plesu a venit ca replica la remarca unui alt invitat al emisiunii – preotul Gheorghe Istodor – care a acuzat presa ca publica "fara acoperire" date din dosarele unor inalti prelati ortodocsi.
Desi s-a incercat de mai multe ori publicarea dosarelor sefilor cultelor religioase din Romania, de fiecare data actiunea a fost blocata sub diferite pretexte. CNSAS a anuntat oficial, in luna martie a acestui an, ca a inceput actiunea de studiere a dosarelor inaltilor prelati religiosi. De atunci si pina astazi nu s-a mai aflat nimic de aceasta actiune. Ramine insa o realitate faptul ca multi preoti au fost constrinsi de Securitate sa fie informatori, datorita faptului ca acestia aveau contacte foarte apropiate cu enoriasii.
Biserica Ortodoxa precizeaza ca obiectiile sale la Legea Ticu au fost gresit intelese
Interventia Bisericii Ortodoxe Romane in privinta Legii 187/1999 privind accesul la propriul dosar (Legea Ticu) a fost inteleasa gresit, singura obiectie a clericilor BOR referindu-se la discriminarea "crunta" a cultelor religioase in raport cu celelalte categorii sociale, a declarat, marti, PS Vincentiu, episcop vicar patriarhal.
"Slujitorii cultelor religioase sint singurii cercetati in totalitate, de la seful bisericii pina la ultimul preot, in timp ce in cazul tuturor celorlalte categorii sociale sint cercetate doar persoanele din conducerea institutiei respective", a precizat PS Vincentiu.
Episcopul vicar patriarhal a explicat ca, la solicitarea CNSAS, Patriarhia a adresat o scrisoare presedintelui Comisiei SRI, Ion Stan, si presedintelui CNSAS, Gheorghe Onisoru, in care propunea eliminarea discriminarii mai sus mentionate. PS Vincentiu considera ca reactiile dure ale unor membri CNSAS sau ale altor personalitati ale vietii publice, cum ar fi Mircea Dinescu, reprezinta "o culme a perversitatii si imoralitatii" si apreciaza ca fostii activisti de partid "nu au dreptul moral sa se erijeze in judecatori ai clericilor".
"Noi nu avem nimic de ascuns fata de societate si fata de credinciosi", a afirmat PS Vincentiu. El a reamintit ca, in ianuarie 1990, Sfintul Sinod al BOR a cerut iertare pentru pastoralele si pentru declaratiile publice de dinainte de 1989, prin care inaltii ierarhi ortodocsi au fost obligati sa spuna ca romanii se bucura de deplina libertate religioasa, in timp ce asupra BOR se exercitau "presiuni si ingradiri de tot felul". Sfintul Sinod a mai cerut atunci iertare si pentru "teama prea mare de a se opune dictaturii" si pentru felul in care clericii au fost obligati "sa-l laude pe dictator".
In acelasi timp, PS Vincentiu este de parere ca, prin aplicarea prevederilor Legii 187/1999, preotii si inaltii ierarhi sint supusi "unor santaje si unor presiuni deosebite", fapt care afecteaza "misiunea pe care o au de indeplinit preotii.
(Dan POPA)

Comentarii