Presa internationala despre coruptia din Romania si Bulgaria: „Pestele de la cap se-mpute!”

joi, 24 iulie 2008, 14:21
8 MIN
 Presa internationala despre coruptia din Romania si Bulgaria: „Pestele de la cap se-mpute!”

Romania a intrat in conul de umbra al Bulgariei in ceea ce priveste acoperirea mediatica internationala dupa rapoartele de miercuri ale Comisiei Europene, presa internationala relatind pe larg despre sanctionarea Sofiei si mai succint despre evaluarea facuta luptei anticoruptie din Romania.

Publicatia electronica EUobserver analizeaza cele doua rapoarte privind coruptia si constata ca "CE si-a indulcit tonul referitor la coruptia din Romania si Bulgaria". Comisia a criticat cele doua tari pentru persistenta coruptiei, dar tonul criticilor, mai ales referitoare la Bulgaria, a fost mult mai diluat decit in proiectele de raport vehiculate inaintea adoptarii oficiale a documenteleor. EUobserver mai scrie ca UE a decis pe ultima suta de metri sa nu activeze clauzele de salvgardare pentru cele doua tari, dar va continua "pentru inca ceva vreme" monitorizarea progreselor in justitie. EUobserver l-a contactat pe ambasadorul Romaniei la UE, Mihnea Motoc, care a conchis ca raportul se incadreaza in orizontul de asteptari al autoritatilor romane. "Este o reflectare echilibrata a demersurilor noastre", a spus Mihnea Motoc, subliniind ca raportul UE "este critic prin natura sa". De asemenea, a mai spus Motoc, Bucurestiul are acum o imagine clara a drumului ce i se asterne in fata.

Tonul publicatiilor germane cu privire la concluziile raportului CE despre coruptia din Romania este mixt si ambivalent, o parte a presei apreciind ca Romania a acceptat criticile si ca si-a luat angajamente pe viitor, in timp ce Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie ca "Pestele de la cap se-mpute".

Frankfurter Allgemeine Zeitung alege o abordare mai transanta, subliniind ca raportul confirma dezamagirea tuturor. "UE a constatat o data in plus ca nimic nu s-a schimbat in cele doua tari in ceea ce priveste coruptia. Intr-adevar, abordarea CE este nuantata pentru fiecare tara in parte, Romania aparand intr-o lumina intrucatva mai favorabila decat Bulgaria. Pentru cele doua tari constatarea CE nu este decat o catalogare, iar pentru celelate state o dezamagire", scrie FAZ. Ambele tari sunt cu mult in urma standardelor celorlalte membre UE, "autoritatilor postcomuniste lipsindu-le hotararea sa abordeze problema cu obisnuita fermitate", scrie cotidianul german. Publicatia nu se sfieste de cuvinte dure si spune ca, privind la rece, situatia din cele doua tari poate fi sintetizata astfel: "Pestele de la cap se-mpute". FAZ pune doar pe seama limbajului diplomatic uzual faptul ca CE mentioneaza in rapoarte si progresele tarilor, la care se aduga un ton pedagogic de incurajare, nu de sanctionare. "Ce ramane de facut?", se intreaba FAZ. Raspunsul este in acelasi ton cu restul articolului: "Este aproape de netagaduit ca s-a comis o greseala cand s-a decis aderarea Romaniei si Bulgariei in 2007.  Invatatura de minte pentru urmatoarele extinderi (nu prea apropiate): nicio aderare fara indeplinirea tuturor conditiilor", conchide Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Verdict nimicitor pentru Bulgaria", scrie Die Welt, care comenteaza ca pe cat de dur a fost verdictul UE, pe atat de grave sunt si consecintele. "Pentru a evita evaziunile cu banii europeni, UE a decis blocarea fondurilor europene, decizie la care opozitia a reactionat imediat depunand a sasea motiune de cenzura", relateaza Die Welt.  Publicatia remarca decizia UE de a nu aplica clauza de salvgardare celor doua tari si comenteaza ca diplomatii UE s-au temut de reactia Romaniei si Bulgariei, care ar fi putut sa nu mai voteze proiecte de legi importante, daca li s-ar fi aplicat sanctiuni atat de dure. "Cand o tara devine membra, atunci nu se mai poate exercita o astfel de presiune asupra acesteia", a declarat un diplomat pentru publicatia germana.

Die Zeit constata la randul sau ca "CE opreste platile catre Bulgaria" si scrie ca, dupa cat se pare, Comisia nu mai vrea sa arunce banii intr-un cufar fara fund. Nici Romania nu a scapat de criticile UE in ceea ce priveste esecul in combaterea coruptiei, remarca Die Zeit, dar aceasta nu trebuie sa se teama deocamdata de sanctiuni.

Der Standard titreaza "Neincredere la Sofia, autocritica la Bucuresti", amintind de a sasea motiune de cenzura din Bulgaria si de faptul ca autoritatile romane au considerat ca raportul este "corect".  In reactie la raportul UE, o pozitia bulgara a depus cea de-a sase motiune de cenzura impotriva Guvernului bulgar, dupa venirea acestuia la putere in 2005. Motivul invocat impotriva Cabinetului lui Serghei Stanisev a fost seria de prejudicii aduse Bulgariei si cetatenilor sai, care acum au de suferit de pe urma retrageri finantarilor europene. Pe de alta parte, scrie publicatia austriaca, autoritatile de la Bucuresti au apreciat ca raportul este "corect" si cotidianul o citeaza pe procurorul general Laura Kovesi, care sustine ca raportul evidentiaza problemele reale ale sistemului judiciar. Este mentionat si premierul Calin Popescu-Tariceanu, care a promis "tolerenta zero" fata de coruptie.  

International Herlald Tribune titreaza "UE taie fondurile pentru Bulgaria" si vorbeste pe larg despe probleme tarii in ceea ce priveste combaterea coruptiei, crima organizata si absorbtia fondurilor europene. In ceea ce priveste Romania, International Herald Tribune comenteaza ca CE s-a aratat ingrijorata de lipsa sanctiunilor impotriva coruptiei la nivel inalt.

IHT subliniaza ca Johannes Laitenberger, seful purtatorilor de cuvant ai Comisiei Europene, a respins pozitii care sugerau ca Romania si Bulgaria au fost admise prea devreme in Uniune. Desi Comisia si statele membre erau constiente de problemele celor doua tari inainte de aderare, s-a decis ca situatia sa fie rezolvata dupa integrarea in UE. IHT mai citeaza si pozitia organizatiei Transparency International care a comentat ca, avand in fata exemplele Romaniei si Bulgariei, care se chinuie cu reformele anticoruptie din 2007, se poate spune ca "aderarea la UE nu este un glont magic".

"Romania s-a bucurat de un tratament mai indulgent de data aceasta, dar trebuie sa isi accelereze reformele anticoruptie de urgenta", a recomandat Transparency International, citata de IHT.

Revista americana Time pune, la randul sau, accentul pe Bulgaria si pe sanctiunile severe venite din partea UE. Time scrie ca, in ciuda faptului ca si Romania a fost criticata de raportul UE, Comisia a decis sa nu taie finantarile europene destinate Bucurestiului. "Bulgarii comenteaza ca Romania este la fel de corupta, dar ca a reusit sa implementeze mai inteligent reformele si sa ascunda abuzurile", completeaza publicatia.

Cotidianul britanic The Guardian scrie ca "UE ingheta ajutoarele pentru Bulgaria din cauza coruptiei", relatand pe larg despre neregulile din sistemul de gestionare a fondurilor europene si despre problemele politice. Despre Romania The Guardian scrie ca tara a fost avertizata sa-si accelereze reformele din domeniul justitiei fara a fi insa sanctionata cu taierea fondurilor.  Mai mult, publicatia scrie ca Romania, prin vocea premierului Calin Popescu-Tariceanu, si-a luat angajamentul ferm de a eradica coruptia. "In ciuda rapoartelor negative pentru cele doua tari, Executivul UE a reiterat faptul ca decizia de a include Romania si Bulgaria in UE in 2007 a fost corecta", conchide The Guardian.

"Bulgaria este penalizata, iar Romania crutata", titreaza site-ul Radio Olanda International, care scrie pe larg despre situatia dintre cele doua tari. "Noul membru al UE Bulgaria a fost penalizata dur. UE a decis miercuri inghetarea unor fonduri. Bulgaria – la fel ca si cealalta tara nou venita in grup, Romania – si-a luat angajamentul sa implementeze reforme legale si administrative majore, dar lucrurile nu s-au schimbat prea mult dupa aderare. Romania, copilul-problema de pana acum al Uniunii, a scapat de sanctiuni, dar optimisul din tara lasa de dorit", relateaza site-ul radioului olandez. 

BalkanInsight comenteaza ca "Partidele din Romania se ciondanesc in urma raportului CE", chiar daca tara a fost crutata de sanctiuni. Publicatia online  observa ca Guvernul roman a apreciat raportul, prezentandu-l intr-o lumina favorabila, in timp ce partidele de opozitie au adoptat o abordare mai critica. Ministrul justitiei Catalin Predoiu, citat de BalkanInsight, apreciaza ca raportul este "corect si echilibart", in timp ce Nicolae Vacaroiu este de parere ca evaluarea CE este nedreapta, intrucat in Parlament exista vointa politica de a combate coruptia.  Victor Alistar, directorul Transparecncy International Romania, a evidentiat ca Romania mai are cale lunga de batut pana la eradicarea coruptiei.

Euronews anunta ca Executivul european "sanctioneaza Bulgaria si lanseaza un avertisement la adresa Romaniei", precizand ca cele doua tari au ramas in urma, potrivit evaluarii Comisiei Europene, in materie de lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate. In cazul Bulgariei, Comisia a decis sa aplice o pedeapsa, suspendand acordarea unor plati in valoare de circa 500 de milioane de euro. Suspendarea nu este definitiva, iar Comisia isi rezerva posibilitatea de a reveni asupra deciziei de indata ce va constata o ameliorare in Bulgaria, precizeaza Euronews. In pofida avertismentelor, Sofia pare sa se fi dovedit mai neglijenta in lupta impotriva coruptiei. In evaluarea Comisiei, Romania sta un pic mai bine decat Bulgaria, ceea ce explica de ce Bucurestiul nu este sanctionat, ci doar avertizat, comenteaza Euronews.

La randul sau, postul de stiri France 24 posteaza pe site un comentariu intitulat "UE taie resursele unei Bulgarii foarte corupte" in care se vorbeste despre "furtuna de pe cerul Sofiei" si despre faptul ca de la inceputul anului Bruxelles-ul a inghetat circa 800 de milioane de euro destinati Bulgariei. Paradoxal, desi e cea mai saraca tara din UE, populatia Bulgariei nu condamna atitudinea Bruxelles-ului, remarca France 24. Prin decizia dura a Bruxelles-ului, Sofia intra intr-o zona de instabilitate politica, este concluzia postului de stiri.

Cotidianul elvetian Le Temps scrie ca "focul de avertizare al Comisiei Europene la adresa Bulgariei va face rau", decizia de suspendare a fondurilor fiind fara precedent in istoria extinderii UE. Deocamdata, explica Le Temps, Bruxelles-ul nu se atinge de ajutoarele structurale care, in cazul Bulgariei, ar urma sa se ridice la 11 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013, si nici nu recurge la mecanismele de salvgardare care ar mentine Sofia departe de politicile europene din domeniile unde progresele ei sunt considerate insuficiente. In ceea ce priveste Bucurestiul, "avertismentul serios", in opinia publicatiei elvetiene, se refera la "politizarea cazurilor de coruptie". Raportul Comisiei vorbeste de "prime rezultate", de eforturi autentice, dar si de "realizari fragile" si "incertitudini" juridice.

Cotidianul francez Liberation titreaza: "Stanjenit, Bruxelles-ul sanctioneaza coruptia bulgara" si relateaza despre "doua rapoarte severe la adresa Sofiei si Bucurestiului, acuzate ca sunt cangrenate de mafie si coruptie, dar ca nu fac mare lucru pentru a remedia situatia. Executivul european a refuzat in 2006 sa amane aderarea celor doua tari – prevazuta la 1 ianuarie 2007 – pentru 1 ianuarie 2008, asa cum avea posibilitatea, din cauza temerilor legate de insuficientele statului lor de drept. De atunci, (Comisia – n.r.) isi musca degetele, noteaza Liberation. "Ieri (miercuri – n.r.), niciun comisar nu a indraznit sa vina sa dea explicatii in fata presei europene, preferand sa lase doi purtatori de cuvant sa se achite de aceasta ingrata sarcina. In schimb, cu cateva momente mai inainte, Stavros Dimas, comisarul pentru mediu, si-a gasit timp pentru a tine o lunga conferinta de presa despre protectia focilor…", noteaza ironic Liberation.  (NewsIn)

Comentarii