Primele destituiri in Armata

sâmbătă, 04 noiembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Primele destituiri in Armata

Presedintele Emil Constantinescu a declarat, vineri, referindu-se la infiintarea Asociatiei Nationale a Militarilor din Romania, ca a tinut permanent situatia sub control si ca a dorit sa testeze modul de reactie al ofiterilor din armata.
"Situatia a fost permanent sub control. Eu am fost permanent informat si am luat toate masurile care se impun. Insa am considerat ca o dezbatere publica era necesara si de aceea am lasat acestei asociatii libertatea de a se intruni. Am dorit sa testez modul de reactie al ofiterilor din armata, care a fost exemplar", a afirmat seful statului. El a aratat ca toti generalii cu functii importante in armata romana au dezavuat aceasta miscare.
Presedintele Constantinescu a apreciat ca reactiile publice formulate la adresa ANMR dovedesc soliditatea societatii civile din Romania si autoritatea deplina a institutiilor statului, care, impreuna cu armata, "sint in stare sa reactioneze in mod pozitiv la orice situatie ce poate aparea". Seful statului a aratat, in context, ca asociatiile cadrelor militare in rezerva satisfac toate necesitatile de asociere din acest domeniu. El a precizat, insa, ca Romania este un stat democratic, in care oamenii pot avea diferite conceptii si pot constitui diverse asociatii.
Pe de alta parte, Constantinescu a apreciat ca armata romana este capabila sa realizeze reforma, fiind profund atasata valorilor europene si integrarii in NATO.
Secretarul de stat la MapN se dezvinovateste si isi ataca ministrul
Conflictele generate de infiintarea Asociatiei Nationale a Militarilor din Romania cuprind si MApN. Mircea Plingu, adjunctul ministrului Sorin Frunzaverde, considera "necolegiale" declaratiile acestuia din urma referitoare la rezolutia favorabila acordata de el ANMR. Frunzaverde a evitat pina aseara sa dea o replica adjunctului sau.
Intr-un comunicat remis ieri presei, Plingu precizeaza ca a acordat o rezolutie favorabila pe un raport al sefului Statului Major General inaintat ministrului Apararii Nationale, si nu un aviz pe un document al unei asociatii in formare. Plingu precizeaza ca raportul avea avizul Biroului consiliere juridica si drept international al Statului Major General, in care se arata ca "solicitarea respecta prevederile legale, drept pentru care va propunem sa fiti de acord", si pe cel al Directiei Relatii Publice, care se declara de acord cu infiintarea ANMR si ii punea la dispozitie un spatiu in cadrul Cercului Militar National. Secretarul de stat mai afirma ca verificarea legalitatii documentelor de constituire a ANMR era de competenta unei instante judecatoresti, nefiind conditionata de un aviz sau de o aprobare a MApN.
Plingu isi exprima "regretul ca agenda de om politic a ministrului Frunzaverde nu-i permite sa parcurga un numar mai consistent din documentele MApN" si afirma ca "PD ar fi trebuit sa acorde mai multa atentie MApN, cel putin la nivelul interesului manifestat pentru sectorul industriei de aparare".
Ministrul Apararii Nationale, Sorin Frunzaverde, a declarat, cu o zi in urma, ca avizul MApN pentru infiintarea ANMR a fost semnat de secretarul de stat Mircea Plingu, care ar fi dovedit prin aceasta ca nu cunoaste legea si ar fi contribuit, impreuna cu fostul Sef al Statului Major, Mircea Chelaru, la "o premiera mondiala", aprobind "crearea unei structuri paralele cu armata romana". "Nu cred, totusi, ca Plingu poate fi banuit de rea-credinta, el dovedind insa ca nu cunoaste o fateta legislativa. Daca mi-ar fi inaintat avizul cu infiintarea ANMR, eu nu l-as fi aprobat", a afirmat Frunzaverde. (M.P.)

Comentarii