Principalele revendicari ale opozitiei ruse, care va organiza o manifestatie sambata

marți, 31 ianuarie 2012, 11:56
2 MIN
 Principalele revendicari ale opozitiei ruse, care va organiza o manifestatie sambata

FRAUDELE ELECTORALE

"Fraudele masive" denuntate de opozitie si numerosi observatori la alegerile legislative din 4 decembrie, castigate de partidul premierului Vladimir Putin, au fost elementul declansator al miscarii. Zeci de mii de persoane au cerut anularea scrutinului si organizarea unor "alegeri corecte" in cadrul manifestatiilor din 10 si 24 decembrie din Rusia.

Ulterior, personalitati din mediul asociatiilor, culturii si blogosferei au creat o "Liga a alegatorilor" pentru a controla desfasurarea alegerilor prezidentiale din 4 martie.

Miscarea de contestare, care reuneste opozanti din toate taberele, s-a transformat progresiv intr-o critica generala a regimului lui Putin, marele favorit in alegerile prezidentiale dupa ce a detinut deja doua mandate la Kremlin in perioada 2000-2008.

SISTEMUL PUTIN

"Putin elibereaza scena!", "KGB afara!" au fost sloganurile scandate de manifestanti, care demonstreaza exasperarea unei mari parti a populatiei in legatura cu sistemul infiintat si condus de Putin de 12 ani: opozitia a fost eliminata, iar puterea a preluat controlul asupra principalelor publicatii. Clasa de mijloc, care pana acum a inchis ochii la fraudele electorale si la coruptie nu mai suporta aceste derive. O noua generatie, crescuta intr-o relativa stabilitate politica si sociala, cere schimbari.

CORUPTIA

"Rusia Unita – partidul hotilor si escrocilor" a fost sloganul lansat de blogger-ul anticoruptie Aleksei Navalni, care s-a impus ca unul dintre cele mai apreciate in cadrul opozitiei. Coruptia care devasteaza societatea rusa este recunoscuta de autoritati. Anchetele arata ca rusii s-au saturat de mita, fie ca este in sistemul medical (o interventie la spital), in educatie (inscriere, examene, obtinerea diplomelor) sau politie (obtinerea permisului de conducere, infractiuni, control tehnic).

ABUZURI SI PRIVILEGII

Accidentele rutiere frecvente, adeseori mortale, implicand oficiali sau politisti care sfideaza Codul Rutier, genereaza o nemultumire in crestere in randul populatiei, care le vede ca un simbol de impunitate acordata de putere unui numar mic de persoane privilegiate (numeroase inregistrari video pe acest subiect sunt postate pe Internet). (Mediafax)

Comentarii