Problema insulei Serpilor ramine in suspensie

vineri, 03 august 2001, 23:00
3 MIN
 Problema insulei Serpilor ramine in suspensie

In urma ultimelor negocieri, Romania si Ucraina au ajuns la un acord in privinta frontierei de stat, dar nu si in cea a delimitarii platoului continental. Resursele petroliere din zona Insulei Serpilor au fost, pe parcursul lunii trecute, motivul unei nervozitati diplomatice fara precedent in relatiile romano-ucrainiene. Presata de apropierea momentului Praga 2002, cind va fi anuntat un nou lot de tari admise in NATO, Romania trebuie sa forteze rezolvarea diferendului diplomatic cu Ucraina, pentru a fi unul dintre candidatii cu sanse.
Presedintele Comisiei de politica externa din Senat, senatorul PSD Gheorghi Prisacaru, a afirmat, ieri, ca acordul romano-ucrainean de delimitare a frontierei de stat este in faza avansata de negociere si ar putea fi semnat in luna octombrie, la Bucuresti, in timp ce acordul de delimitare a platoului continental a ramas in suspensie. Prisacaru a precizat, la conferinta "Relatiile romano-ucraniene in context european", organizata de Fundatia "Romania in lume", ca tratatul romano-ucrainean a ramas incomplet, intrucit nu au fost, inca, incheiate acordul de delimitare a frontierei de stat si acordul de delimitare a platoului continental, ambele fiind acorduri conexe tratatului politic.
"Pina acum au fost noua runde de negocieri intre specialisti privind frontiera de stat si delimitarea platoului continental. In ceea ce priveste delimitarea frontierei de stat, s-a ajuns la un stadiu avansat al negocierilor si s-a stabilit ca aceasta va trece pe senalul navigabil principal al bratului Chilia. Vrem ca acest tratat sa fie parafat in octombrie, la Bucuresti", a spus Prisacaru. In ceea ce priveste Acordul de delimitare a platoului continental al Marii Negre, negocierile avanseaza greu si nu exista macar un proiect consolidat al acordului. Potrivit lui Prisacaru, partea ucraineana considera Insula Serpilor teritoriu ucrainean de unde ar trebui sa inceapa delimitarea platoului continental, in timp ce partea romana considera ca Insula Serpilor este o zona nelocuita, este o stinca, ce nu are drept la platou continental. "Noi cerem ca negocierile sa aiba loc in baza normelor internationale", a spus Prisacaru. El a afirmat ca aceasta problema este foarte sensibila, intrucit in zona sint rezerve de gaze naturale si de petrol foarte importante. Potrivit rezultatelor prospectiunilor din zona, exploatarea zacamintelor ar acoperi jumatate din necesarul de gaze naturale si un sfert din nevoile de petrol ale Ucrainei.
Disputa diplomatica aprinsa
In urma cu doua saptamini, compania Cernomorneftegaz, cu care colaboreaza, in cadrul societatii mixte, Crimean Petroleum Company (CPC), a descoperit zacaminte de hidrocarburi, exploatabile din punct de vedere comercial, in Marea Neagra, in zona Insulei Serpilor, zona care face obiectul unei dispute teritoriale intre Romania si Ucraina. Inginerul-sef al Cernomorneftegaz a anuntat ca s-au efectuat forari la adincimea de 4.000 de metri, „la 40 de kilometri sud de Insula Serpilor", unde, conform specialistilor ucraineni, s-ar afla importante zacaminte de titei. In urma analizarii pe harta, de catre expertii romani, a pozitionarii punctului de exploatare respectiv, s-a ajuns la concluzia ca acesta se afla situat in partea de nord a zonei contigue a Romaniei, la circa 12 kilometri est de marea teritoriala, incalcindu-se, astfel, principiul care guverneaza negocierile romano-ucrainene pe tema delimitarii spatiilor maritime. Licenta de explorare acordata de catre autoritatile ucrainene companiei mixte prevede insa ca CPC sa detina in exclusivitate drepturile de exploatare a perimetrului respectiv, din momentul in care autoritatile ucrainene anunta ca teritoriul cu pricina este considerat teritoriu ucrainean. Ca urmare, MAE roman a inaintat Ambasadei Ucrainei la Bucuresti o nota verbala in termeni foarte duri, prin care-si exprima ingrijorarea cu privire la lucrarile de exploatare efectuate de partea ucraineana.
Diferendul diplomatic cu Ucraina, legat de disputa asupra zonei de linga Insula Serpilor ar putea
face din Romania un caz dificil pentru momentul Praga. Una dintre conditiile admiterii in NATO este relatia excelenta pe care statele candidate trebuie sa le aiba cu vecinii. Daca doreste sa aiba un dosar "beton" la Praga, diplomatia romanesca trebuie sa grabeasca rezolvarea diplomatica a cazului ucrainian. (D.P.)

Comentarii