PSM ramine cu Adrian Paunescu si cu problema fuziunii cu PS

duminică, 07 iunie 1998, 23:00
2 MIN
 PSM ramine cu Adrian Paunescu si cu problema fuziunii cu PS

Gruparea reformista centrata in jurul organizatiei PSM Bucuresti a propus o structura de conducere simplificata si realizarea de urgenta a fuziunii cu PS. Membrii acestei grupari s-au opus infiintarii postului de presedinte executiv pentru Adrian Paunescu, considerat ca fiind impotriva fuziunii cu PS, in ciuda declaratiilor sale publice. De altfel, gruparea Mohora a plecat in urma cu trei ani din PSM, tocmai in urma unui conflict cu Adrian Paunescu privind reformarea partidului.
Dupa esecul spearat al PSM si PS in alegerile din 1996, o parte a membrilor PSM si-au pus problema fuziunii in vederea urmatoarelor alegeri. In paralel, exista nevoia unei structuri de conducere mai eficiente, care sa scoata partidul din umbra unor personalitati. In aceste conditii, Adrian Paunescu a amenintat de citeva ori cu demisia, asa cum o facuse si in urma cu trei ani, cind s-a aflat in divergenta cu gruparea Mohora.
Comitetul Reprezentantilor PSM, organism care grupeaza in special conducerile filialelor partidului, a dat cistig de cauza, in urma cu o saptamina, gruparii reformatoare. Atunci s-a hotarit ca presedintele PSM sa fie ales prin vot secret direct de Congres si s-a respins ideea infiintarii unui post de presedinte executiv, stiut fiind faptul ca acest post era rezervat pentru Adrian Paunescu. Comitetul reprezentantilor s-a pronuntat si pentru fuziunea imediata cu PS.
La Congres, delegatii nu au avut de facut decit sa voteze deciziile luate cu o zi inainte, intr-o reuniune restrinsa. Ilie Verdet a spus ca nu mai poate sa lucreze 14 ore pe zi, iar Paunescu a aratat ca nu poate sa refuze solicitarea membrilor partidului de a deveni presedinte executiv. Desi Verdet si Paunescu n-au fost alesi prin vot secret de Congres, ei au inregistrat pentru prima oara o opozitie puternica. Astfel, 26 de membri ai Comitetului National au votat impotriva alegerii lui Verdet in functia de presedinte, iar 41 impotriva desemnarii lui Adrian Paunescu ca presedinte executiv.
In ceea ce priveste fuziunea cu PS, s-a adoptat o hotarire care arata ca in urmatoarele trei luni conducerile celor doua partide vor conveni asupra modalitatilor de fuziune. Avind in vedere noua functie a lui Adrian Paunescu, se poate spune ca negocierile cu PS vor merge destul de greu. (Dan POPA)

Comentarii