Puscarie la fara frecventa

duminică, 06 iunie 1999, 23:00
2 MIN
 Puscarie la fara frecventa

Parlamentul Romaniei a emis recent o lege prin care inchisoarea contraventionala se inlocuieste cu prestarea unei activitati in folosul comunitatii. Acest act normativ are drept scop alinierea legislatiei romanesti la cea internationala si va intra in vigoare pe data de 21 iunie. Atunci, sute de detinuti care ispasesc pedepse cuprinse intre citeva zile si sase luni de inchisoare contraventionala vor putea parasi locul de detentie, punindu-se in folosul comunitatii din care fac parte. Serviciile pe care le vor putea efectua aceste persoane sint intretinerea parcurilor si a drumurilor, pastrarea curateniei si igienizarea localitatilor, desfasurarea de activitati in folosul caminelor pentru copii si batrini, a orfelinatelor, spitalelor, scolilor, gradinitelor etc.
Pe linga avantajele pe care le ofera detinutilor cu pedepse mici, care nu vor mai trebui sa mai stea dupa gratii, legea va reprezenta si un balon de oxigen pentru bugetele locale, care vor fi scutite de plata angajatilor care efectuau pina acum aceste servicii. Mai mult, primariile pot cistiga bani frumosi, in cazul in care serviciul public in cadrul caruia contravenientul munceste este administrat de o societate comerciala cu capital privat. In acest caz, firmele vor trebui sa achite contravaloarea serviciilor la preturile curente, bani ce vor intra in bugetele locale.
O luna de arest face cit 50 de ore de munca
Persoanele care au fost condamnate contraventional cu inchisoare de pina la sase luni pot munci in folosul comunitatii maximum 300 de ore, cite trei pe zi, ceea ce reprezinta 50 de ore pentru fiecare zi de inchisoare neefectuata. Daca persoana condamnata are posibilitatea sa execute sanctiunea pe durata fiecarei zile din cursul saptaminii, iar primarul, prin oamenii sai, poate asigura supravegherea activitatii condamnatului, durata maxima de lucru poate fi de opt ore pe zi. In cazul in care contravenientul a executat cel putin jumatate din durata sanctiunii aplicate de instanta judecatoreasca, a avut o buna conduita sau a fost staruitor in munca, instanta poate dispune incetarea executarii sanctiunii, la cererea primariei sau a unitatii la care acesta a muncit. Cel care va avea in mina piinea si cutitul va fi primarul, care stabileste munca ce urmeaza sa fie prestata, programul de lucru, anuntind instanta despre masurile luate. In cazul in care contravenientul nu se prezinta la locul de munca, primarul poate propune inlocuirea sanctiunii de munca in folosul comunitatii in inchisoare contraventionala. (Florin CRACIUN)

Comentarii