"Eu, Teodor Melescanu, sint candidatul ApR la functia de presedinte"

vineri, 14 iulie 2000, 23:00
5 MIN
 "Eu, Teodor Melescanu, sint candidatul ApR la functia de presedinte"

Sedinta Consiliului National al ApR a inceput ieri dimineata, la Sala Omnia a Senatului, principalele decizii care urmau a fi luate fiind cele referitoare la politica de aliante a partidului si implicit negocierile cu PNL, si la restructurarea partidului, in principal reducerea numarului de vicepresedinti. Primul a luat cuvintul Teodor Melescanu, care a tinut un discurs fluviu. In privinta politicii de aliante a partidului, Melescanu le-a propus membrilor Consiliului National sa mandateze Biroul Executiv al partidului in sensul continuarii discutiilor cu PNL si cu Initiativa Social-Liberala, precum si cu alte partide, cum sint PDSR si PD. Liderul ApR i-a informat pe membrii Consiliului National care este stadiul negocierilor cu PNL si a afirmat ca o viitoare alianta intre cele doua partide este conditionata de acceptarea, de catre liberali, a tandemului Melescanu-Stolojan. "Optiunea noastra de la bun inceput, care a intrunit si sprijinul majoritatii Biroului Executiv, este aceea de a participa pe liste proprii", a adaugat Melescanu, in aplauzele salii. "Trebuie sa normalizam relatiile cu PDSR, ca doua partide distincte care se pot gasi impreuna intr-o viitoare guvernare, precum si cu partide ca PD, cu care nu avem discutii oficiale", a mai spus Melescanu.
Melescanu a pus parul pe Constantinescu
In ciuda asteptarilor, liderul ApR si-a concentrat cea mai mare parte a energiei retorice nu in argumentarea politicii de aliante, ci in atacuri dure la adresa lui Emil Constantinescu. El si-a avertizat rivalii politici ca "perioada luptei cu floreta s-a incheiat si ca va trebui sa se treaca la lupta cu parul". Despre actualul sef al statului, Melescanu a spus ca "se face vinovat de degradarea fara precedent a vietii politice din Romania si de prabusirea prestigiului institutiilor statului". Reluind un refren lansat de Ion Iliescu, Melescanu a afirmat in aplauzele salii: "Un sef de stat care isi acuza propria tara de contrabanda si care prin atitudinea sa afecteaza relatiile Romaniei cu alte tari, nu are dreptul moral sa solicite un nou mandat. Emil Constantinescu nu este un om de stat sau un om politic, el este un pericol public". Liderul ApR a mai sugerat ca actualul sef al statului este "un personaj de carton, care se viseaza lider regional".
Strinsi uniti in jurul liderului
In unanimitate, Consiliul National al ApR l-a desemnat pe Teodor Melescanu candidatul ApR la alegerile prezidentiale si a mandatat conducerea partidului sa continue negocierile cu PNL, decizia unei eventuale aliante sau fuziuni cu liberalii urmind a fi luata de Conventia Nationala a ApR, la inceputul lunii septembrie, in functie de rezultatul acestor negocieri. In momentul dezbaterii rezolutiei privind politica de aliante a ApR, majoritatea presedintilor de filiale au cerut insistent excluderea termenilor de "alianta" sau "fuziune" cu PNL, care figurau in rezolutia initiala, citita de Melescanu. In final, rezolutia a fost adoptata fara nici o trimitere la o eventuala alianta sau fuziune cu PNL.
Fisuri in "granitul" ApR
In ciuda faptului ca membrii ApR au incercat sa promoveze imaginea unui partid unit in jurul liderului, au aparut si defectiuni. Laura Grigoras, vicepresedinte al ApR si cea care a aparut pe coperta albumului "Eterna si fascinanta Romanie", si-a prezentat demisia din acesta functie si din partid, printr-o scrisoare deschisa pe care i-a trimis-o liderului ApR. Grigoras arata, in scrisoare, ca se desolidarizeaza de partid si de cei care il conduc pentru ca, la implinirea a trei ani de la infiintare, ApR nu a reusit sa-si indeplineasca nici una dintre promisiunile facute in 1997, in momentul desprinderii de PDSR. Ea il acuza pe presedintele ApR ca a determinat "caderea" partidului pe care il conduce prin politica pe care a aplicat-o si prin faptul ca a adunat in jurul sau un "intreg clan de fosti membri PCR" si "a acceptat si binecuvintat venirea si propasirea a tot soiul de dinozauri" pe care i-a numit in functii de vicepresedinte.
O a doua critica a fost lansata chiar in in cadrul Consiliului National. Fostul vicepresedinte ApR, Gheorghe Tinca, a afirmat ca ApR este un o formatiune care nu si-a gasit inca propria identitate, iar in eventualitatea accederii la guvernare, partidul ar fi incapabil sa conduca tara, daca nu isi schimba "stilul de lucru". "ApR nu are o diagrama a activitatii sale, nu are un stil de lucru eficient si nu are o viata de partid", a spus Tinca.
Filialele PNL vor sa mearga cu ApR
Majoritatea "zdrobitoare" a presedintilor de filiale ale PNL s-au pronuntat in favoarea continuarii negocierilor cu ApR in vederea formarii unei aliante, iar sefii acestor organizatii nu au exclus posilibitatea convocarii unui Congres Extraordinar al partidului in cazul in care Consiliul National va lua o decizie contrara, a declarat, ieri, prim-vicepresedintele PNL Valeriu Stoica. El a precizat ca 39 de lideri de filiale au fost pentru continuarea negocierilor cu ApR, sase au fost pentru participarea pe liste proprii, o organizatie a dorit formarea unei mari coalitii, iar un sef de filiala nu avea mandat. Stoica a mai precizat ca liderii de organizatii judetene au mai cerut ca el sa fie mandatat sa isi formeze singur echipa de negociere cu ApR. Prim-vicepresedintele PNL a mai spus ca, avind in vedere dorinta majoritatii liderilor de filiale, Biroul Permanent Central al PNL ar trebui sa decida sa puna pe primul loc al proiectului de rezolutie, care va fi inaintat spre aprobare Consiliului National, negocierile cu ApR, urmind ca "numai in subsidiar" sa existe si propuneri legate de discutii cu alte partide si participare pe liste proprii.
Presedintia a replicat ieri atacurilor liderului ApR
Acuzele aduse de Teodor Melescanu presedintelui Constantinescu sint "iresponsabile", si se justifica doar prin caderea in sondaje a liderului ApR, a afirmat ieri consilierul prezidential Dorin Marian, seful Administratiei Prezidentiale. Singura justificare a acestor acuzatii "rezida in interesele electorale ale liderului ApR", a afirmat Dorin Marian, adaugind ca, in ultima luna, Melescanu "s-a prabusit in sondaje", conditii in care "disperarea liderului ApR ar fi, poate, de inteles". "Domnul Melescanu are vechiul reflex de a confunda imaginea Romaniei cu propria lui imagine si de a proclama interesele lui si ale clientelei sale politice drept interese nationale. Prestigiul tarii nu se construieste cu hotie si minciuna. Nu credibilitatea Romaniei este pusa in cauza de contrabanda cu petrol, ci credibilitatea conducatorilor de atunci, care au tolerat sau, poate, au organizat aceasta contrabanda", a afirmat Dorin Marian. (Dan POPA)

Comentarii