"Profesorii buni pot preda si dupa manuale mediocre"

miercuri, 06 octombrie 1999, 23:00
3 MIN
 "Profesorii buni pot preda si dupa manuale mediocre"

"Manualele de Istorie pentru clasa a Xll-a au fost concepute pe baza noilor programe intocmite se specialistii din Ministerul Educatiei Nationale si avizate de noua academicieni experti in acest domeniu, ele pornind de la ideea unei noi viziuni asupra istoriei, concentrindu-se asupra spiritului civic si educatiei elevilor si nu pe cronologia evenimentelor". Aceasta este justificarea MEN pentru cazul manualelor de istorie criticate in ultimele zile. Ieri, intr-o conferinta de presa, Doru Dumitrescu, inspector de specialitate, presedintele comisiei de Istorie a invatamintului preuniversitar din MEN. Noile carti de istorie au fost aprobate la 1 septembrie, odata cu deschiderea noului an scolar, profesorii urmind sa-si aleaga din cele cinci variante de manuale pe aceea dupa care ar vrea sa predea. "Programele si manualele au fost intocmite in timp foarte scurt, dar decit sa lasam copiii sa invete dupa cartile vechi, mult criticate de personalitati din diverse medii, am preferat sa le dam manuale mediocre", a mai spus Dumitrescu. El a afirmat ca un profesor bun poate preda dupa orice fel de manual. De aceeasi parere este si consilierul ministerial Dakmara Georgescu, care a spus ca profesorul caruia i se pare ca un anume domnitor, de exemplu Mihai Viteazu, este descris superficial, poate sa spuna elevilor mai mult decit este trecut in manual.
"Problema este falsa"
In opinia profesorului de istorie Adrian Pascu, directorul Liceului Spiru Haret din Bucuresti si vicepresedinte al Comisiei pentru elaborarea programelor de Istorie, "problema cu manualul editat de Sigma este falsa", mai ales ca "senatorii care au facut atita galagie in legatura cu aceasta carte sint de fapt aceiasi care au scos Istoria de la examenul de capacitate si de bacaluareat, lasind-o sa fie doar materie optionala. In conditiile in care Parlamentul nu vrea ca elevii sa sutina obligatoriu Istoria la examenele terminale, poate ar fi mai intelept sa nu mai faca atita caz de o carte care vorbeste mai putin despre Decebal sau Mihai Viteazu", a continuat Pascu.
Mai multi profesori au declarat ca manualul dupa care predau a fost in general ales de seful de catedra, tinind cont de "tendinta moderna de predare". Exista cadre didactice care sustin ca nu au avut timp sa consulte toate cele cinci manuale, dar, rasfoindu-l pe cel al Editurii Singa, au afirmat ca este "catastrofal", pentru ca au fost neglijate anumite secole care ar fi confirmat "continuitatea romanilor pe aceste meleaguri". In opinia elevilor, desi noile carti de Istorie au lectii foarte scurte, profesorii predau conform vechilor obisnuinte, detaliind informatiile din manual.
Drumul unui manual pina la editare
Daca pina de curind pentru fiecare materie exista un singur manual, intocmit dupa o programa unica, in ultimii ani au aparut manuale alternative, concepute insa tot dupa o programa unica. In 1999, pentru prima data au aparut manuale noi pentru liceu, respectiv toate cartile pentru clasa a lX-a sint noi, iar cele de Istorie au fost si ele schimbate integral. Printr-un acord cu Banca Mondiala a fost creat Consiliul National de Aprobare a Manualelor (CNAM), presedinte fiind profesorul universitar Iancu Fischer, vicepresedinte – profesorul universitar Vasile Morar, iar membrii – specialisti in toate disciplinele, care au obligatia sa propuna evaluatori, cu rolul de a studia si propune avizarea unei anume carti. Comisia de evaluatori de la disciplina Istorie este formata din profesorii universitari Pompiliu Teodor, Nicolae Bocsan si Vasile Vese.
Fiecare editura prezinta oferta de manuale, iar evaluatorii le analizeaza si intocmesc referate, in finalul acestora propunind avizarea sau neavizarea. Inspectorul din MEN avizeaza la rindul sau manualele propuse de comisia CNAM. Daca intre evaluatori si inspectorul MEN exista puncte de vedere difeirite, conducerea ministerului propune o comisie de mediere, care ia decizia definitiva. In cazul manualului de Istorie pentru clasa a Xll-a publicat de Sigma, nu a existat nici o divergenta, toate referatele cuprinzind aprecieri pozitive la adresa cartilor tiparite de aceasta editura. (Dan POPA)

Comentarii