"Step by step", numele programului ce va initia o revolutie a invatamintului romanesc

vineri, 01 mai 1998, 23:00
3 MIN
 "Step by step", numele programului ce va initia o revolutie a invatamintului romanesc

Infiintarea grupelor, claselor, a gradinitelor sau a scolilor alternative in program "Step by Step", asa cum este cunoscuta aceasta metodologie moderna, va fi facuta de catre inspectoratele scolare, in temeiul Legii invatamintului, la propunerea unitatilor de invatamint prescolar sau primar, pe baza Conventiei de parteneriat educational, incheiata intre Ministerul Educatiei Nationale si Fundatia Soros pentru o Societate Deschisa. Gradinitele de tip alternativ "Step by Step" vor fi organizate daca toate grupele vor aplica aceasta metodologie de predare, invatare si evaluare, ele functionind in regim de unitati de invatamint prescolar cu program prelungit. Grupa va avea in medie 15 copii, nu mai putin de zece si nu mai mult de 20.
Scoli primare cu 8 ore pe zi
Invatamintul primar "Step by Step" va functiona intre orele 8-16, si se va organiza daca toate clasele de acelasi nivel dintr-o scoala solicita aplicarea metodologiei alternative. Clasa va fi constituita in medie din 20 de elevi, nu mai putin de 10 si nu mai mult de 25. Muresan a mai precizat ca grupele si clasele care vor aplica metodologia "Step by Step" de predare , invatare si evaluare vor functiona in unitati scolare obisnuite din zona respectiva. Reprezentantii MEN considera oportun ca grupele de prescolari din invatamintul alernativ sa functioneze, acolo unde conditiile o permit, impreuna cu clasele din invatamintul primar, in care predarea se face conform aceleasi metodologii. Finantarea grupelor, a claselor, a gradinitelor sau a scolilor primare in invatamintul alternativ va fi asigurata de la bugetul de stat, prin Ministerul Educatiei, pentru cifra de scolarizare acordata, de la Fundatia Soros pentru o Societate deschisa sau din alte surse, conform legislatiei in vigoare.
Doua cadre la fiecare clasa
Potrivit reglementarilor in vigoare, la fiecare grupa de gradinita vor fi incadrate doua educatoare, una pentru activitatile care se desfasoara dimineata si alta pentru cele de dupa amiaza, iar pentru invatamintul primar doi invatatori. Cadrele didactice sau personalul didactic auxiliar care au obtinut la sfirsitul anului scolar calificativul nesatisfacator isi pierd dreptul de a functiona in aceasta alternativa. inscrierea copiilor si a scolarilor in clase, grupe din invatamintul alternativ va fi facuta in limita planului de scolarizare aprobat de catre MEN, printr-o cerere scrisa de catre parinti sau sustinatorii legali, prin care acestia isi asuma responsabilitatea atit fata de alternativa educationala solicitata pentru copii, cit si fata de indeplinirea obligatiilor financiare conexe. in invatamintul alternativ vor fi aplicate planurile si programele analitice in vigoare pentru invatamintul de stat, metodologiile didactice fiind cele aprobate in conventia de parteneriat educational.
Se renunta la note
Evaluarea in cadrul acestei metode alternative urmeaza sa fie facuta in mod continuu si prin renuntare la note. Nivelul de insusire a cunostintelor, de formare a deprinderilor, si capacitatea de intelegere vor fi consemnate in caietul individual de evaluare, document oficial care inlocuieste catalogul din invatamintul traditional. Sunt considerati promovati elevii care la sfirsitul anului scolar au dovedit competentele impuse de programa analitica. Elevii care nu au dobindit cunostintele minimale, la unul sau mai multe obiecte de invatamint, pot fi inscrisi in clasa urmatoare numai daca invatatorul considera ca aceste competente ar putea fi realizate prin activitati recuperatorii, pe care dascalul se angajeaza sa le organizeze. Pentru elevii cu compertente exceptionale, invatatorul va propune reducerea duratei de scolarizare cu un an, potivit Legii invatamintului, a mai spus Muresan. Invatatorul poate hotari, de asemenea, prelungirea duratei de scolarizare, in cazul in care elevul nu face dovada insusirii totale a cunostintelor. (Dan POPA)

Comentarii