Razboi pe doua fronturi?

joi, 13 septembrie 2001, 23:00
6 MIN
 Razboi pe doua fronturi?

Congresul american a acordat aseara presedintelui George Bush prerogative de razboi extinse, a declarat liderul minoritatii democrate din Camera, Richard Gephardt. "Este vorba despre o rezolutie comuna a Congresului, care ii ofera autoritatea legala de a raspunde acestei situatii si de a recurge la forta militara", a adaugat Gephardt. Unii congressmani s-au referit in mod deschis la adoptarea unei declaratii oficiale de razboi, dar exista si voci care sustin ca trebuie stabilit intii impotriva cui trebuie declarat razboi. "Vom lua curind o decizie, dar presedintele va dispune de ceea ce are nevoie din punct de vedere al resurselor si autoritatii", a spus Gephardt. El a confirmat si faptul ca membrii Congresului vor discuta si deblocarea unor fonduri bugetare in valoare de citeva miliarde de dolari. La rindul sau, presedintele Bush declara ieri ca "Statele Unite vor conduce lumea spre victorie".
Saddam, mina in mina cu bin Laden
Nici un oficial nu vorbeste explicit despre cine ar fi inamicul SUA. Informatiile neoficiale indica insa aceeasi directie: Afganistan si Irak. "Cabinetul israelian a fost informat ca SUA ar putea lansa un atac major asupra Irakului si Afganistanului, in urmatoarele zile, ceea ce ar putea duce la izbucnirea unui razboi regional", sustine publicatia americana "World Tribune", care citeaza surse din cadrul serviciilor israeliene de informatii. Potrivit acestora, Irakul l-ar fi recrutat si finantat pe Osama ben Laden pentru a pune la cale atacurile sinucigase din Statele Unite. Oficialii israelieni si analistii strategici sint de parere ca atacurile teroriste din SUA au fost prea ample pentru a fi operatiunea unui singur grup. Analistii considera, de asemenea, ca operatiunea era prea mare chiar si pentru o coalitie de teroristi islamici, condusi de bin Laden.
De altfel, regimul de la Bagdad este un vechi aliat al lui ben Laden si al gruparilor islamice. "Toate indiciile duc catre ben Laden", spune Reuven Paz, expert in terorismul islamic. "Dintre toate tarile, Irakul pare cel mai credibil candidat", a adaugat el. La Bagdad, televiziunea de stat a salutat atacurile, spunind ca ele demonstreaza vulnerabilitatea SUA. Presedintele irakian, Saddam Hussein, aprecia alaltaieri ca SUA au "cules spinii" propriei lor politici.
Pe cine se bazeaza SUA
Desi nimeni nu spune nimic, in aceste zile au loc intense pregatiri. Oficialii americani au inceput deja sa aiba dialoguri la nivel inalt cu omologi din Pakistan, stat vecin cu Afganistan insa un sprijinitor dubios al regimului talibanilor. Dialogurile insista asupra faptului ca SUA au nevoie de ajutorul acestui stat "in operatiunea de gasire a atentatorilor". "Mesajul catre Pakistan este ca a venit clipa potrivita pentru a actiona si pentru a spune de partea cui va aflati in lupta impotriva terorismului", a afirmat un oficial cu rang inalt din Departamentul de Stat. In ce priveste o eventuala atacare a Irakului, secretarul de stat Colin Powell a avut mai multe convorbiri cu lideri din Arabia Saudita, care ar trebui sa isi dea acordul in cazul in care SUA au vor trebui sa foloseasca obiective si baze pe teritoriul acestui stat. Nu este insa clar daca Powell a obtinut acordul guvernului saudit. "Daca pot sa ne fie de folos in gasirea celor care sint responsabili, asteptam ajutorul lor si le vom spune acest lucru foarte, foarte clar", a declarat Powell. Variantele luate in consideratie pornesc de la operatiuni la scara redusa indreptate impotriva lui ben Laden in strainatate la o campanie de bombardare si invazie terestra, scrie cotidianul "The Washington Post". La un alt nivel, Bush a vorbit ieri mai multe ore la telefon cu premierul britanic, Tony Blair, cu presedintele Frantei, Jacques Chirac, cu presedintele chinez, Jiang Zemin, si a discutat de doua ori cu presedintele rus, Vladimir Putin. Purtatorul de cuvint al Casei Albe, Arie Fleischer, a declarat ca in discutia dintre Bush si Putin "cei doi presedinti au cazut de acord ca vor lucra strins impreuna in urmatoarele saptamini pentru a lupta impotriva celor responsabili de atentatele de marti".
Din punct de vedere politic si logistic, SUA vor intimpina dificultati in mai multe zone in care exista deja sentimente anti-americane. Orientul Mijlociu va deveni mult mai greu accesibil si probabil mai ostil trupelor terestre americane care ar urma sa intreprinda actiuni cu caracter punitiv. Pentru a ajunge in Afganistan, de exemplu, SUA vor trebui sa foloseasca mai mult trupele de parasutisti pentru a putea sa ocupe, de exemplu, o baza a gherilelor si s-ar putea confrunta cu mari probleme in sprijinirea fortelor aflate la sol. Pakistanul, stat vecin cu Afganistanul, teoretic un prieten al SUA, are relatii politice si legaturi ideologice strinse cu talibanii si nu va coopera cu SUA intr-o actiune impotriva regimului de la Kabul.
Rusia inchide ochii, China strimba din nas
O actiune militara de anvergura a SUA Asia va avea nevoie probabil de acordul, macar tacit, al celorlalte doua puteri militare ale lumii: Rusia si China. Moscova pare insa sa nu fie o problema, fiind dispusa macar sa "inchida ochii". Interesant este ca autoritatile ruse au repetat ieri oficial ca dispun de informatii privind legaturile dintre ben Laden si ceceni. "Avem informatii conform carora teroristii din Cecenia au fost pregatiti in tari straine si dispun de sprijin financiar din partea lui ben Laden si a altor organizatii de orientare wahhabita", a declarat ministrul rus al Justitiei. Tot ieri, un diplomat afgan in exil a afirmat, intr-o declaratie acordata agentiei ruse Interfax, ca rebelii ceceni se antrenau intr-o baza apartinind miliardarului de origine saudita Ossama ben Laden. De altfel, serviciile ruse de informatii l-au acuzat, in mai multe rinduri, pe ben Laden ca ii finanteaza si ii inarmeaza pe rebelii ceceni.
China ramine insa o problema. Beijingul are relatii strinse cu Pakistanul si recent a semnat un acord de cooperare economica cu talibanii, dar, la rindul sau, se teme de atentate teroriste, in special in Xinjiang, provincie musulmana. China a avut deja o reactie edificatoare in legatura cu decizia NATO, ministrul ajunct de Externe de la Beijing afirmind ca "NATO trebuie sa se consulte cu tarile din afara Europei inainte de a actiona
Cum se poate actiona?
In acest tablou, care pare sa fie o noua era a actiunilor americane impotriva terorismului, SUA ar putea sa intreprinda urmatorii pasi pentru a dezmembra organizatiile teroriste:
Reluarea practicilor de asasinat politic, ceea ce ar include si atacul deliberat cu rachete.
Reacordarea sprijinului pentru rasturnarea regimurilor care sprijina terorismul international.
Incursiuni cu caracter punitiv al trupelor americane, ceea ce ar putea include si debarcari ale puscasilor marini pentru a ocupa teritorii sau capitale pentru un interval de timp destul de mare care sa permita rasturnarea regimurilor teroriste.
O noua coalitie a guvernelor occidentale si Rusiei impotriva ofensivelor teroriste.
Afghanistan, o tara ca un infern
Afghanistanul, o tara muntoasa, cu 26 milioane de locuitori si o speranta de viata de numai 46 de ani, este una dintre cele mai sarace si napastuite tari din lume. Ocupind o pozitie strategica, intre Orientul Mijlociu, Asia Centrala si subcontinentul indian, de-a lungul vechiului "drum al matasii", tara a constituit dintotdeauna o miza politica, in ciuda teritoriului ei neprimitor. In secolul 19, a fost in centrul luptei pentru influenta dintre Rusia si Imperiul Britanic. In secolul 20, a aparut ca o miza importanta in razboiul rece, dupa ce trupele sovietice au invadat tara in 1979, pentru a impune un guvern pro-sovietic. Statele Unite au sustinut, antrenat si inarmat gherilele de opozitie – mujahedinii – compuse din islamisti radicali printre care se afla si sauditul Osama ben Laden. Cu ajutorul tehnologiei americane, mujahedinii s-au opus cu succes trupelor sovietice, care au pierdut in muntii afgani 15.000 de oameni.
Afghanistanul a iesit din atentia lumii dupa ce trupele sovietice, hartuite de gherilele afgane, s-au retras din tara (1988-1989). De atunci, Afghanistanul a cazut prada unui lung razboi civil intre diferite fractiuni mujahedine, care continua si azi. In septembrie 1996, talibanii, un grup de studenti islamici, au cucerit capitala Kabul si au ramas de atunci la putere. Regimul taliban a impus reguli foarte aspre: adulterii sint loviti cu pietre in piata publica, hotilor le sint taiate miinile, femeile nu au voie sa studieze si sa munceasca, etc.
Talibanii controleaza, in prezent, circa 90% din teritoriul tarii, in nord actionind gherile de opozitie conduse de Ahmed Massoud, care a fost ranit grav, acum citeva zile, intr-un atentat pus la cale de talibani. Regimul taliban este recunoscut doar de trei tari – Pakistan, Emiratele Arabe Unite si Arabia Saudita.
In 1998, Afghanistanul a fost tinta atacurilor cu rachete al SUA, americanii raspunzind astfel la doua atentate impotriva ambasadelor americane din Tanzania si Kenya, puse la cale de Osama ben Laden, care a primit protectia regimului taliban. Teroristul international este bun prieten cu liderul talibanilor, Mullah Mohamed Omar, un personaj rar vazut in public, care si-a pierdut un ochi in timpul invaziei sovietice din 1979. (Dan POPA)

Comentarii