Rodipet a incaput pe miini necurate

sâmbătă, 27 decembrie 2003, 00:00
3 MIN
 Rodipet a incaput pe miini necurate

Marti, 23.12.2003, APAPS a anuntat ca a vindut RODIPET catre firma Magnar System Com SRL Otopeni. Cumparatorul celei mai mari companii de distributie a presei scrise din Romania mosteneste o firma care in 2000 era anchetata de Garda Financiara pentru „evaziune fiscala de proportii“, o parte chiar prin reteaua Rodipet.
Pentru a masca realitatea, firma de acum si-a schimbat asociatii, insa nu au fost sterse toate urmele. Un personaj-cheie a ramas in joc: Mehdi A. Awdi (27 de ani, nascut in Liban, dar cu resedinta ba in Connecticut, ba in New Jersey). Noul proprietar al Rodipet, potrivit datelor de la Registrul Comertului, are ca asociati si administratori un grup de opt cetateni egipteni si libanezi. Firma care a preluat Rodipet-ul, Magnar System Com, are alta palarie decit o firma similara din 2000, Magnar System Co, anchetata in acea perioada. Cele doua firme nu doar ca au aproape acelasi nume (la diferenta de o litera), dar au un asociat comun.
Astfel, „Magnar Systems Co. srl“ este firma anchetata in 2000 de Garda Financiara, iar „Magnar System Com srl“ este noul proprietar al Rodipet.
Jungla financiara din grupul Miami
In 2000, Magnar Systems Co. srl era parte a grupului Miami. Era dealer Dialog si avea ca obiect de activitate importul de aparate telefonice celulare, accesorii, desfacerea si service pentru acestea prin magazine proprii specializate, atit in Bucuresti, cit si in Otopeni.
Asociatii de atunci erau Hussein Ali Awde, Mohamad Ali Awdi, si alti Awdi, domiciliati care in Liban, care in SUA, care in Danemarca. Inspectoratul General al Politiei si Garda Financiara au facut cercetari cu privire la aceasta retea. Iata ce scria Cotidianul in 22/09/2000: „Unul dintre marii investitori din Capitala, Hassan Awdi, cetatean american, a lucrat in ultimii ani la constituirea de grupuri de firme, adevarate jungle, unde se pot rataci cu usurinta organele de control financiar fiscale. Cu ajutorul virtual al altor cetateni straini, libanezi, brazilieni (virtual, deoarece mare parte dintre acestia par a fi actionari doar cu numele), el reuseste practic sa controleze o mare parte din retelele de import si desfacere a produselor electronice si electrocasnice. Mai nou, acelasi american Hassan Awdi a primit de la FPS controlul asupra retelei de restaurante si chioscuri din sectorul 4 al Bucurestiului, la care se adauga intentia de a contribui cu succes la privatizarea RODIPET“.
„Femeia“ este in gratiile lui Mitrea
In 2003, o firma cu nume similar, Magnar System Com srl cumpara Rodipet. Asociati sint opt cetateni nascuti in Egipt sau Liban, printre care scapa un nume-cheie: Mehdi A. Awdi. Acelasi Awdi are acum publicatia „Femeia“ si Rodipet. In 2000, Mehdi A. Awdi era un personaj-cheie in grupul de firme Miami. Grup care a fost anchetat pentru „evaziune fiscala de proportii“, dupa cum titra presa de atunci. Acum, Mehdi A. Awdi are 10% din Rodipet, detinind in acelasi timp 95% din actiunile publicatiei „Femeia“. La semnarea contractului cu APAPS, firma Magnar System Com SRL Otopeni s-a angajat sa nu se implice in editarea de ziare sau reviste. Totusi, acelasi Awdi este proprietarul revistei „Femeia“. Aceasta este una dintre publicatiile romanesti aflate in gratiile conducerii Ministerului Transporturilor, avind distributie gratuita si pe cursele TAROM si in Aeroportul Otopeni, cit si in trenurile Intercity. Preluarea Rodipet se potriveste ca o manusa activitatii firmelor Miami. Acestea distribuie 35-45% din totalul cartelelor Orange pre-pay, iar principalul canal il fac cele 1.700 de chioscuri Rodipet, conform datelor de pe site-ul grupului. (Mircea Popa, Anchete.ro)

Comentarii