Romania incepe cu dreptul negocierile de aderare

miercuri, 22 martie 2000, 00:00
2 MIN
 Romania incepe cu dreptul negocierile de aderare

Presiunile anului electoral, miscarile sociale si neaprobarea bugetului de catre Parlament in forma adoptata de Guvern sint principalii factori de risc care ar putea duce la neindeplinirea obiectivelor Strategiei de dezvoltare economica pe termen mediu a Romaniei, au declarat surse guvernamentale. Sursele citate au precizat ca fondurile care ar trebui alocate pensionarilor, in cazul aprobarii proiectului privind pensionarea anticipata, ar crea o presiune accentuata asupra bugetului si ar provoca dificultati in aplicarea prevederilor inscrise in cadrul Strategiei, cu atit mai mult cu cit numarul pensionarilor din Romania este mai mare decit cel al persoanelor salariate.
Acceptarea de catre Parlament a solicitarilor de majorare a sumelor alocate in bugetul pe acest an, solicitari venite din partea diverselor ministere, precum si neaprobarea proiectului de buget in forma adoptata de Guvern ar putea si ele influenta indeplinirea obiectivelor din Strategie. "Daca s-ar acorda aceste sume suplimentare, s-ar crea o mare presiune asupra bugetului si am putea avea dificultati in indeplinirea programelor", spun sursele citate.
Guvernul trebuie sa se pozitioneze
Guvernul urmeaza sa adopte, in sedinta din aceasta saptamina, documentele de pozitie ale Romaniei in privinta aderarii la Uniunea Europeana, a declarat ieri Aurel Ciobanu Dordea, negociatorul sef al Romaniei in relatia cu UE. Aceste documente prezinta care este pozitia Romaniei in domeniile cu care vor incepe negocierile de aderare la UE, a precizat Dordea, spunind ca acestea prezinta, printre altele, planul masurilor pe care urmeaza sa le ia partea romana si stadiul armonizarii legislatiei romanesti cu aquis-ul comunitar. Dordea afirma ca, dintre cele 31 de domenii pe care Romania va negocia cu UE, primele documente de pozitie vor fi cele ale capitolelor cu care Romania va incepe discutiile de aderare – educatie, stiinta si cercetare, telecomunicatii si tehnologia informatiei, politica externa si securitate, protectia consumatorului si sanatate. (Dan POPA)

Comentarii