Romania, lanterna rosie a Europei

joi, 09 noiembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Romania, lanterna rosie a Europei

Nemultumirea Comisiei Europene fata de Romania este legata in principal de reformele structurale si de intirzierea procesului de privatizare, a declarat prim-ministrul Mugur Isarescu, ca reactie la raportul intocmit de CE, apreciind ca progresul economic al tarii in acest an este superior evaluarilor continute in raport.
Premierul a aratat ca, personal, a incercat sa impulsioneze aceste procese de reforma, desi acestea nu se aflau printre principalele sale responsabilitati.
"Nu se poate ca eu, ca prim-ministru, sa ma ocup de privatizari; trebuie intrebat la ce ministere s-a intirziat aplicarea reformelor structurale. Personal, am impins cit am putut si m-am ocupat si de protectia copiilor – un lucru care nici macar nu-mi apartine", a spus Isarescu.
El a aratat, totodata, ca a discutat, in primavara acestui an, cu reprezentantii Comisiei Europene asupra situatiei Romaniei, atragind atentia ca acest organism nu are un sistem propriu de evaluare economica si financiara, ci utilizeaza evaluarile Fondului Monetar International.
"Romania a fost mereu pe ultimele locuri in clasamentele candidatilor la aderare, dar daca ne concentram pe indeplinirea obiectivelor si sintem loiali fata de tara, putem cistiga cursa in care ne-am inscris si sa evadam de pe aceste pozitii. Este o cursa grea, care inseamna depasirea multor obstacole", a adaugat Isarescu.
Douasprezece tari candidate se afla in prezent in negocieri de aderare cu Uniunea Europeana: Ungaria, Slovenia, Malta, Cipru si Republica Ceha, care sint in general considerate ca cel mai bine plasate in cursa pentru admitere, urmate de Slovacia, Letonia Lituania, Estonia, Romania, Bulgaria si Turcia.
Adrian Nastase spune ca "va trebui sa tina seama de disfunctiile prezentate" in raportul Comisiei Europene
Raportul Comisiei Europene privind evolutiile tarilor candidate la aderarea la UE este foarte critic in legatura cu performantele Guvernului si, in general, cu activitatea economica si legislativa din Romania, a declarat, miercuri, prim-vicepresedintele PDSR Adrian Nastase, adaugind ca "orice Guvern va veni la putere in tara noastra dupa alegeri va trebui sa tina seama de disfunctiile prezentate in acest raport".
Nastase a precizat ca PDSR va tine seama de acest raport in cazul in care va cistiga alegerile si a spus ca, in perspectiva summit-ului UE de la Nisa, Romania are nevoie de un reviriment economic, intrucit, fara o performanta economica, "alte lucruri nu vor putea fi rezolvate".
Liderul PDSR a aratat ca, din discutiile pe care le-a avut, la Bruxelles, cu presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, si cu alti oficiali europeni, a rezultat faptul ca perceptia generala este ca Romania se situeaza pe unul dintre ultimele locuri dintre tarile candidate, daca nu pe ultimul loc. Potrivit lui Nastase, la Bruxelles exista si o perceptie "foarte negativa" in legatura cu situatia copiilor si Romania va trebui sa analizeze fiecare problema in parte si sa raspunda in mod serios.
Primul val, in 2002
Comisia Europeana considera ca trebuie sa fie posibil sa incheie in 2002 negocierile de aderare la Uniunea Europeana cu "tarile candidate cele mai avansate", potrivit unui proiect de raport referitor la extindere publicat ieri. Aceste tari aflate in stadiul cel mai avansat de pregatire nu sint citate ca atare, dar fiecare candidata este evaluata separat in anexele la raport. O incheiere a negocierilor in 2002 "ar permite primirea de noi state membre incepind cu sfirsitul anului 2002", subliniaza documentul. In ceea ce priveste Turcia, care are statutul de candidat oficial din decembrie 1999, ea "inca nu indeplineste conditiile de deschidere a negocierilor" de aderare, se afirma in proiect. (Dan POPA)

Comentarii