Romania, republica parlamentara?

marți, 03 octombrie 2000, 23:00
2 MIN
 Romania, republica parlamentara?

PNL a lansat ieri un proiect de revizuire a Constitutiei, printre modificari aflindu-se reducerea atributiilor presedintelui si alegerea lui de catre Parlament, intarirea rolului Guvernului si prim-ministrului, diferentierea atributiilor celor doua Camere legislative si reducerea numarului de senatori si deputati, toate aceste propuneri urmind sa fie aplicabile peste patru ani.
Prim-vicepresedintele PNL, Valeriu Stoica, ministru al Justitiei, a declarat, intr-o conferinta de presa prilejuita de lansarea noului centru de presa si de relatii cu publicul al partidului, ca proiectul, care isi propune reformarea clasei politce, va fi supus negocierilor cu PNTCD, PD, ApR si PDSR. Stoica a propus incheierea unui protocol intre partide, care sa stipuleze revizuirea Constitutiei ca prioritate imediat dupa alegerile generale din noiembrie.
Modificarile propuse de PNL se refera, printre altele, la pierderea mandatului pentru un parlamentar care paraseste partidul pe listele caruia a fost ales, precum si demiterea din Guvern a ministrului care nu mai are sprijinul politic al formatiunii care l-a propus.
Camera Deputatilor si Senatul, care vor avea maximum 150 de membri, vor detine atributii diferite. Astfel, Camera Deputatilor va legifera, iar Senatul va avea ca obiect de activitate aprobarea celor mai importante tratate internationale, celelate urmind sa fie adoptate de Guvern, precum si numirea unor demnitari. Guvernul va avea dreptul de a stabili ordinea de zi a celor doua Camere. Curtea Constitutionala va avea competenta de a valida mandatele parlamentare, iar imunitatea parlamentara se va rasfringe numai asupra dreptului de opinie si de vot.
PNL sustine reducerea atributiilor presedintelui si transformarea Romaniei in republica parlamentara. Astfel, presedintele nu mai poate dizolva Parlamentul, nu va mai numi premierul sau ministrii si nu va mai putea sa participe la sedintele de Guvern.
Partidului liberal propune, in schimb, intarirea puterii Guvernului si a primului-ministru. Astfel, Guvernul este unicul detinator al puterii executive, Parlamentul va acorda in bloc increderea echipei guvernamentale, iar remanierea va fi de competenta exclusiva a premierului, care va trebui sa obtina insa acordul Parlamentului pentru orice modificare in componenta Executivului. (M. PASCU)

Comentarii