Romanii isi pregatesc buzunarele pentru euro

duminică, 05 august 2001, 23:00
3 MIN
 Romanii isi pregatesc buzunarele pentru euro

De la 1 septembrie BNR va informa detaliat publicul asupra paritatii monedelor din zona euro. Cel mai ieftin mod de a schimba marcile in euro este un cont in banca, cu un comision de numai 0,5%
Din 2002, 12 monede europene se vor transforma intr-una singura. Schimbarea nu se va observa doar in zona UE, ci va fi resimtita din plin si in restul Europei. In Romania, oamenii din vestul tarii, obisnuiti mai mult cu marca germana decit cu dolarul, vor fi nevoiti sa se orienteze catre euro. Cum va fi perceputa aceasta schimbare in Romania?
Infiintata in urma cu doi ani, zona euro se pregateste sa faca pasul decisiv abia de la 1 ianuarie 2002. Atunci, euro va depasi stadiul banilor electronici si va ajunge in piata ca moneda curenta. Prima moneda care dispare va fi marca germana. Ea este valabila doar pina la 31 decembrie anul acesta. Francul francez, cel belgian sau luxemburghez, lira irlandeza si cea italiana, guldenul olandez, marca finlandeza, drahma greceasca, escudosul portughez si peseta spaniola vor iesi din circulatie in luna februarie 2002.
Romanii care detin aceste valute au trei optiuni. In primul rind, ei le pot schimba in euro la orice banca comerciala din tara, daca si-au deschis in prealabil un cont. In ultimele saptamini, s-a constatat inmultirea numarului de conturi in valutele care vor fi inghitite in zona euro, mai ales in marci germane sau franci francezi. Rata de schimb pentru zona euro este una singura pentru toate bancile si este fixata de Banca Nationala. BNR are in vedere o adevarata campanie de informare a publicului. Adrian Vasilescu, purtatorul de cuvint al BNR, a declarat ca, "incepind cu 1 septembrie pina la 31 decembrie, BNR va da tot felul de detalii exacte privind paritatie intre diferite monede europene din zona euro". Cei care vor deschide un cont special pentru conversia in euro vor pierde niste bani in intrega afacere. Conturile deschise in valutele din zona euro vor fi convertite de la 1 ianuarie automat si gratuit, cu un comision de numai 0,5%.
Optiunea a doua este mai costisitoare. Dupa 1 februarie 2002 se mai pot schimba, timp de citeva luni, la banci, contra unui comision de 2%. Fireste, cine va avea bani de drum si viza isi va putea schimba valuta la banca centrala a tarii respective, dupa expirarea termenului limita.
Cea de-a treia optiune este cea mai scumpa. Cele mai mari probleme vor fi cu cei care obisnuiesc sa-si tina economiile la saltea. Comisionul va fi unul mult mai insemnat, inca nestabilit.
Trecerea la moneda unica europeana va fi de mare ajutor bancilor din Romania, care vor avea un numar mai mare de clienti decit de obicei care vor dori sa-si deschida conturi. Pentru Romania adaptarea euro are numai avantaje. Odata intrati in zona euro, romanii nu mai trebuie sa se transfome in contabili, in cautarea celui mai bun curs de schimb. BNR nu are, in momentul de fata, o masura exacta a volumului de valuta aflata la populatie. Cele mai multe valute din zona euro nu le au persoanele fizice, ci firmele. (D.P.)

Comentarii