Rusia intra in prima linie, dar cere Cecenia

marți, 25 septembrie 2001, 23:00
4 MIN
 Rusia intra in prima linie, dar cere Cecenia

Inainte de a pleca in Germania, presedintele rus Vladimir Putin s-a intilnit cu liderii principalelor partide din Rusia si s-a adresat natiunii prin intermediul televiziunii. Putin a folosit aceste ocazii pentru a prezenta elementele cu care merge la negocierile cu partenerii europeni. Presedintele rus a spus ca Rusia este gata, pe de o parte, sa participe la "operatiuni de salvare si cautare internationale" in Afganistan si, pe de alta, sa sporeasca ajutorul militar furnizat de mai multi ani opozitiei afgane.
Participarea la "operatiuni de salvare si cautare internationale" inseamna, in viziunea lui Putin, inclusiv deschiderea spatiului aerian rusesc pentru ajutoare umanitare in cazul unei interventii americane impotriva Afganistanului. Seful statului rus a lasat sa se inteleaga ca i-a convins si pe liderii statelor ex-sovietice de la frontiera Afganistanului sa colaboreze cu SUA. "Rusia a discutat cu aliatii si cu partenerii sai, pentru ca acestia sa ofere spatiul lor aerian si aerodromurile lor. Am coordonat aceasta pozitie cu cea a consilierilor nostri pentru Asia Centrala. Aceste tari sint de acord cu pozitia noastra si nu exclud posibilitatea de a oferi aerodromurile lor pentru aceasta operatiune", a afirmat Putin.
In legatura cu a doua chestiune, ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov, a precizat ca noul lider al opozitiei afgane, generalul Fahim, a solicitat Rusiei "o noua cerere de ajutor umanitar, tehnic si militar", asupra careia Moscova s-ar putea sa se pronunte favorabil.
Pretul pentru ajutorul rus: Cecenia
In discursul sai adresat natiunii, Putin a introdus o fraza cheie: "evenimentele din Cecenia nu pot fi excluse din lupta impotriva terorismului international". Putin i-a invitat pe liderii ceceni sa depuna armele in 72 de ore. Se pare ca libertatea de actiune in Cecenia, unde Rusia spune ca lupta impotriva terorismului, este pretul pe care Moscova il cere in schimbul unei colaborari extinse cu Statele Unite. Cotidianul rus "Kommersant" afirma, in editia sa de ieri, ca, deja, Vladimir Putin are mina libera pentru represalii in Cecenia dupa ce a propus un ajutor fara precedent pentru Statele Unite in lupta lor antiterorista. "Represaliile vor incepe peste trei zile. In Cecenia", titreaza ziarul pe prima pagina. "Ultimatumul Kremlinului catre rebelii ceceni semnifica faptul ca Rusia va actiona peste 72 de ore in Cecenia fara sa tina cont de opinia comunitatii internationale", scrie "Kommersant". "Iar Statele Unite, care reprezinta comunitatea internationala, vor avea mina libera in Afganistan", adauga acesta. Cotidianul "Izvestia" califica, la rindul sau, "curajoasa si logica" decizia de a lega situatia din Cecenia de participarea Rusiei la coalitia antiterorista.
Pakistanul ezita
Rusia se apropie de Occident pentru ca stie ca relatia Statelor Unite cu Pakistanul nu merge foarte bine. Confrutindu-se cu o puternica opozitia din partea gruparilor islamiste radicale, guvernul de la Islamabad nu pare dispus sa impinga foarte departe colaborarea cu SUA.
"Discutiile dintre Statele Unite si Pakistan privind modalitatile practice de cooperare militara contra terorismului nu sint decit in stadiu preliminar", a declarat precaut un purtator de cuvint al Guvernului de la Islamabad. Intrevederile dintre delegatia militara americana si officialii militari pakistanezi, incepute in week-end, au fost inconjurate de cel mai mare secret. Discutiile sint destinate pregatirii terenului, in vederea vizitei unei a doua delegatii americane, care va avea loc ulterior.
Oficial, Pakistanul a promis Statelor Unite deplina sa colaborare, pentru pedepsirea autorilor atentatelor din 11 septembrie, din SUA. Presedintele pakistanez, Pervez Musharraf, a declarat, saptamina trecuta, ca Washingtonul a cerut o sustinere logistica si dreptul de a putea utiliza spatiul aerian pakistanez, precum si o colaborare in domeniul informatiilor.
Inca un succes pentru Washington
Ziua de ieri nu a fost pentru Washington decit o noua etapa in eforturile de construire a unei coalitii internationale. Secretarul de Stat american, Colin Powell, a purtat, in ultima vreme, peste 100 de convorbiri telefonice cu lideri din intreaga lume pentru a obtine sprijin sau macar declaratii de neutralitate. Ieri, a mai fost obtinut un rezultat concret. Arabia Saudita a anuntat oficial suspendarea relatiilor sale diplomatice cu talibanii la putere in Afganistan, din cauza sustinerii acordate de acestia "terorismului". Riyadul a motivat decizia de a rupe aceste relatii, stabilite in mai 1997, prin refuzul talibanilor de a raspunde "contactelor si initiativelor intreprinse de Arabia Saudita pentru a-i convinge sa nu mai acorde refugiu teroristilor, precum si de a-i pregati". Aceasta masura este urmare a celei luate simbata de Emiratele Arabe Unite (EAU), care si-au suspendat relatiile cu militiile taliban la putere la Kabul.
Acum Pakistanul este singura tara din lume care continua sa intretina relatii cu talibanii. Mai multe surse apreciaza ca Pakistanul face un joc dublu in alianta cu SUA. "Centrul gravitatii amenintarii teroriste se situeaza in Pakistan si nu in Afganistan", apreciaza Humayun Tandar, reprezentant afgan pe linga biroul ONU de la Geneva si apropiat al fortelor de opozitie Alianta Nordului. Intr-un interviu acordat cotidianului "La Tribune", dat publicitatii, ieri, Tandar subliniaza ca mii de mercenari islamisti, arabi si asiatici tranziteaza Pakistanul "cu ajutorul direct al regimului talibanilor". Potrivit lui, "pentru ca o operatiune internationala antiterorista sa se dovedeasca eficienta, ar trebui ca Pakistanul sa renunte la politica sa de destabilizare regionala constind in privilegierea tuturor miscarilor extremiste". Pakistanul, de la sfirsitul anilor ’80, intretine relatii privilegiate cu toate miscarile extremiste, fundamentaliste din Kasmir si Asia Centrala, de la talibani la Hezb-e Islami, a lui Gulbuddin Hekmatyar (actualmente in Iran). (Dan POPA)

Comentarii