Sapte dintre persoanele audiate de DIICOT Sibiu si invinuite de fraude informatice au fost retinute

miercuri, 23 noiembrie 2011, 10:53
2 MIN
 Sapte dintre persoanele audiate de DIICOT Sibiu si invinuite de fraude informatice au fost retinute

Potrivit procurorului-sef al DIICOT Sibiu, Danusia Boicean, sapte invinuiti in cazul gruparii specializate in fraude informatice au primit, in noaptea de marti spre miercuri, ordonante de retinere pentru 24 de ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"In total, au fost audiate peste 20 de persoane, pentru fraude informatice. Pentru sapte dintre ele am decis emiterea unei ordonante de retinere, urmand sa le ducem in instranta cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile. Intre cei sapte sunt si cei doi capi ai retelei, dar si cei care se aflau in linia intai", a spus Boicean.

Potrivit sursei citate, cei sapte coordonau intreaga activitate a retelei si au comis cele mai multe fraude, restul membrilor retelei avand o participatie redusa. Cei din urma doar scoteau banii din conturi si ii transportau sau aveau cate un cont fictiv pe internet.

Cei sapte retinuti sunt din Cluj, Sibiu, Valcea si Bucuresti si au varste pana in 30 de ani. Intre persoanele retinute nu se afla minori si niciuna dintre femeile audiate marti.

Marti dimineata, politistii Serviciului Teritorial de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba Iulia, sub coordonarea procurorilor DIICOT Sibiu, au facut 21 de perchezitii in judetele Sibiu, Arad, Valcea si Cluj, dar si in Capitala.

Seful Serviciului de Combatere a Criminalitatii Informatice Alba Iulia, inspectorul Cristian Negru, declara ca membrii retelei postau pe internet anunturi pentru licitatii fictive, "vanzand" de la echipamente IT, telefoane mobile de ultima generatie pana la utilaje agricole si autoturisme. Infractorii trimiteau partilor vatamate doar imaginea unui produs si cereau fie un avans, fie toata suma inainte. Astfel, ei au creat un prejudiciu de cel putin 120.000 de euro, fiind vorba despre 130 de parti vatamate, toate din strainatate.

Potrivit sefului Serviciului de Combatere a Criminalitatii Informatice Alba Iulia, gruparea s-a constituit in 2011, prin fuzionarea a doua grupari mai vechi.

Toti cei invinuiti au antecedente de fraude informatice, iar daca vor fi gasiti vinovati risca o pedeapsa cu inchisoarea cuprinsa intre 10 si 20 de ani. (Mediafax)

Comentarii