Sapte muncitori morti la o exploatare de nisip din judetul Botosani

marți, 09 mai 2000, 23:00
3 MIN
 Sapte muncitori morti la o exploatare de nisip din judetul Botosani

Unul din cele doua schimburi de mineri de suprafata de la Sectia de Exploatare a Nisipului Hudesti, judetul Botosani, a trecut luni seara in nefiinta. Cincisprezece kilograme de dinamita au explodat in miinile celor sapte angajati care formau schimbul de la Hudesti, spulberindu-le trupurile pe o raza de aproape 50 de metri. Fragmente de miini si de picioare, capete arse si ciozvirte de carne insingerata invelite in resturi arse de imbracaminte au fost imprastiate imprejurul sondei la care lucrau minerii luni, in jurul orei 18:30, in urma detonatiei ucigase. Peisajul selenar din jur si baltile insingerate din apropierea sondei si a baracii care-i adapostea pe mineri purtau ieri-dimineata, peste tot, insemnele tragediei. Un crater adinc de peste un metru si cu un diametru de aproape cinci metri marca locul in care se produsese tragedia. Singurul membru al schimbului condus de raposatul inginer Gheorghe Tuca scapat cu viata, minerul Ioan Popa, in virsta de 54 de ani, a ramas ca prin minune intreg, dupa explozia nimicitoare. Sansa lui a fost aceea de a fi intirziat la serviciu, aflindu-se astfel, in momentul deflagratiei, la citeva zeci de metri distanta.
Rudele celor ucisi au adunat ore in sir, pina la caderea intunericului, fragmente din trupurile celor dragi, pe care i-au privegheat peste noapte in cimp, acolo unde urmau sa soseasca a doua zi specialistii institutiilor abilitate sa cerceteze evenimentul. Numarul mortilor nu a putut fi stabilit cu precizie inca de luni seara. Nici macar familia sa nu a putut identifica cadavrul lui Ionel Teisanu, una dintre victime, datorita faptului ca acestuia ii lipsea capul. Abia ieri dimineata, pe lumina, capul si o parte din trupul minerului au fost descoperite intr-o baltoaca din apropiere plina de apa si singe.
Modul in care s-a produs tragedia de la Hudesti nu a putut fi stabilit cu exactitate de specialistii adunati ieri dimineata pe cimpul de la Hudesti. Politisti, criminalisti, procurori, legisti, ingineri de toate specialiatatile nu s-au putut pronunta asupra conditiilor exacte in care s-a produs explozia. Cert este doar modul in care trebuia sa se desfasoare operatiunea conform tuturor regulilor si ca una din aceste norme nu a fost respectata. Cele 15 kilograme de dinamita formau asa-zisa "torpila", facuta de mineri intr-o bucata de teava metalica cu un diametru de 30 de centimetri si lunga de un metru. Conductorii trebuiau conectati la "explodor" de catre armurierul echipei, care ar fi provocat explozia prin rasucirea unei coarbe aflate la cel putin 50 de metri distanta, cind torpila ar fi ajuns in fundul putului adinc de 100 de metri.. Restul schimbului ar fi intrat in actiune abia ulterior, atunci cind trebuia pompata apa in put pentru a scoate la suprafata nisipul produs de deflagratia din adincuri. Ceva din scenariul descris mai sus nu a functionat ca la carte, astfel incit explozia s-a produs la suprafata, sfirtecindu-i pe mineri. Una din ipotezele avansate este aceea ca echipa avea un stil de lucru "simplificat", care incalca normele de protectie. Anchetatorii au in vedere si posibilitatea ca in timpul operatiunii sa fi intervenit o problema, care i-a facut pe cei sapte mineri ucisi sa se adune in jurul explozibilului. Elucidarea conditiilor in care s-a produs accidentul va fi posibila abia dupa ce expertii Institutului National de Securitate Miniera si Protectie Antiexploziv, care urmau sa ajunga aseara la Hudesti, isi vor spune punctul de vedere. In urma exploziei au decedat Gheorghe Tuca (40 ani), inginer sef de schimb, Stefan Smintinca (47 ani), artificier, Gheorghe Sisiiac (48 ani), sondor-sef, Mihai Asavoaie (53 ani), sondor-sef, Vasile Mihaila (32 ani), sondor, Valeriu Anechitoaie (33 ani), sondor, si Ion Teisanu (32 ani), muncitor necalificat. Sondorul Ioan Popa (45 ani) a fost grav ranit si este internat in spital. (Dorin BEJENARU)

Comentarii