Saracia s-a cuibarit in Romania

marți, 17 octombrie 2000, 23:00
2 MIN
 Saracia s-a cuibarit in Romania

"In 1996-1997 starea de saracie a crescut cu zece la suta, in 1997-1998 cu trei la suta, iar in 1998-1999 starea de saracie a crescut cu sapte procente, deci tendinta este de crestere. Grupurile cu risc sporit de saracie sint gospodariile din mediul rural, cele care au un numar mare de membri si cele ale caror cap de familie este somer, taran sau pensionar", a spus Gheorghe.
Data de 17 octombrie a fost desemnata, in 1992, Zi internationala de lupta pentru eradicarea saraciei, iar tema din acest an este HIV/SIDA. Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a elaborat un raport pe anul 2000 numit "Eradicarea saraciei umane", care arata faptul ca o guvernare ineficienta scurt-circuiteaza legatura dintre eforturile depuse pentru reducerea saraciei si diminuarea efectiva a acesteia, precum si faptul ca aceasta legatura poate deveni eficienta prin aducerea masurilor efective la indemina comunitatilor, a autoritatilor locale.
Saracia duce la infectarea a tot mai multor persoane cu virusul imunodeficientei dobindite, din cauza accesului redus la informare si la educatie. In acelasi timp, boala poate duce la saracie. "In Romania, peste 90 la suta dintre personele infectate cu HIV/SIDA s-au nascut intre 1987 si 1990 si li s-a pus acest diagnostic dupa 1990", a declarat Mircea Popa, seful Directiei Generale pentru Sanatate Publica din cadrul Ministerului Sanatatii (MS). Din bugetul MS, de 200 de miliarde de lei, destinat prevenirii, 36 de miliarde de lei au fost alocate pentru programele de prevenire si control ale acestei maladii, banii pentru tratament fiind acordati de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
PNUD a semnat cu Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS) un contract prin care, impreuna cu Fundatia pentru Asistenta Intreprinzatorilor din Romania (FAIR), vor demara un program de micro-creditare pentru personele care se confrunta cu saracie si nu au venituri din alte surse. Micro-creditele vor fi acordate din Fondul National de Solidaritate al MMPS (450.000 de dolari anual), iar PNUD si FAIR vor asigura serviciile de consultanta si cursurile de pregatire ale solicitantilor. "Punerea in aplicare a acestui program de micro-creditare a intirziat cu un an de zile, dar in acesta perioada au mai fost puse le punct unele aspecte prin Ordonanta de Urgenta 743/2000. Astfel, suma maxima este de 10.000 de euro pentru fiecare solicitant, iar perioda de rambursare s-a micsorat de la cinci ani la trei ani", a spus Simona Marinescu, secretar de stat in cadrul MMPS.
Astazi, in lume, una din cinci persoane traieste cu mai putin de un dolar pe zi, iar una din sapte sufera din cauza foametei. De asemenea, 31 de milioane de persoane sint infectate cu virusul HIV/SIDA si 11 milioane dre copii au decedat, in 1998, la o virsta mai mica de cinci ani, majoritatea acestora dintr-o cauza ce ar fi putut fi prevenita. (M. PASCU)

Comentarii