Scandal la Ambasada Olandei din Romania

duminică, 04 martie 2001, 00:00
3 MIN
 Scandal la Ambasada Olandei din Romania

Un responsabil al ambasadei olandeze in Romania a fost suspendat provizoriu din functie, ca urmare a posibilei sale implicari intr-o frauda privind acordarea de vize, au declarat ieri surse din Ministerul olandez de Externe. De la sosirea sa in Romania, numarul vizelor pentru romani s-a dublat.
"Herman Bovens, cancelarul ambasadei, a fost suspendat provizoriu, din cauza posibilei sale implicari in atribuirea frauduloasa a vizelor", a declarat purtatorul de cuvint al Ministerului de Externe, Bart Jochems. El a precizat ca Ministerul de Externe si serviciile de ancheta ale Regatului (politia insarcinata cu anchetele in institutiile de stat) desfasoara o ancheta interna in acest caz. "Ei vor transmite rezultatele anchetei Justitiei, care va decide atunci daca exista probe pentru urmarire sau nu", a adaugat Jochems.
Bovens a fost acreditat la Bucuresti in august 1997, ca atasat pe probleme consulare si administrative. Un deputat olandez a remarcat, in fata Parlamentului, ca numarul vizelor acordate dupa sosirea sa s-a dublat, crescind de la 17.000 in 1997 la 35.000 in 1999, a anuntat cotidianul olandez "NRC Handelsblad". Pe data de 12 ianuarie, MAE olandez a initiat o ancheta la Ambasada Olandei din Bucuresti, pentru a stabili eventuala implicare a functionarilor ambasadei in traficul cu vize Schengen.
Surse din Guvernul olandez au declarat ca s-au primit sesizari conform carora diversi intermediari pretind romanilor sume intre 1.300 si 3.000 dolari pentru a le "vinde" o viza de Olanda. Un purtator de cuvint a confirmat ca Ministerul de Externe de la Haga a derulat o ancheta la ambasada din Bucuresti, pentru a stabili daca personalul ambasadei este vinovat de frauda. Acesta a declarat ca "ancheta s-a incheiat fara insa a se gasi incalcari serioase ale legii. Noi nu suntem insa politisti", a mai spus purtatorul de cuvint.
Politistii olandezi incearca sa gaseasca o legatura intre anunturile din presa romana, conform carora obtinerea de vize Schengen e conditionata de plata unor sume de pina la 3.000 de dolari, si modul in care functioneaza eliberarea vizelor la Ambasada Olandei. Surse din guvernul Olandei au admis ca in Romania exista intr-adevar intermediari care depun cereri de viza pentru cetatenii romani la Ambasada Olandei. Acesti intermediari sint in general agentiile de turism. Diplomatii olandezi nu au fost insa in masura sa gaseasca vreo neregula in procedura de eliberare a vizelor cerute prin agentiile de turism. Purtatorul de cuvint a mai spus ca anchetatorii au gasit totusi numeroase nereguli la ambasada din Bucuresti, dar acestea sint direct legate de modul in care functioneaza sistemul administrativ. "Problemele sint cauzate, in opinia noastra, de cresterea spectaculoasa a cererilor de viza. Numarul solicitarilor a crescut de la 10.000, cit era media anuala, la 40 000 anul trecut, iar personalul a ramas acelasi", a spus diplomatul olandez. Pentru a restabili fluxul normal de lucru, o misiune diplomatica a fost trimisa de la Haga la Bucuresti in octombrie anul trecut, cu intentia declarata de a face recomandari la fata locului. Purtatorul de cuvint nu a dorit sa precizeze insa daca echipa de experti e aceeasi care s-a ocupat si de investigatiile legate de frauda. "Tot ce pot spune e ca ministerul nu a depistat nici un caz de coruptie, dar asteptam si noi rezultatele anchetei politiei", a mai spus diplomatul.
De unde vine sesizarea?
Cercurile de afaceri olandeze prezente pe piata romaneasca au semnalat de multa vreme nereguli in eliberarea vizelor la Ambasada Olandei din Bucuresti. La fiecare intrunire a Clubului de afaceri romano-olandez, condus de unul din consulii onorifici ai Romaniei in Olanda, Don Burgers, s-au adus in discutie greutatile intimpinate de partenerii de afaceri romani in obtinerea vizelor pentru Olanda. "Situatia e umilitoare. In timp ce noua ni se cer garantii de zeci de mii de dolari ca partenerii nostri romani de afaceri sa poata veni in Olanda, si cu toate acestea vizele lor sunt refuzate de nenumarate ori, functionarii ambasadei vind vize la negru fara probleme, pretinzind mii de dolari" a spus un important om de afaceri olandez care doreste sa-si pastreze anonimatul si care a sesizat si Politia asupra acestor asa-zise nereguli. La rindul sau, presa olandeza relateaza in mod sistematic despre plingerile cetatenilor olandezi referitoare la modul in care invitatiile trimise pentru prietenii sau rudele din Romania sint tratate la sectia consulara a Ambasadei Olandei in Romania.
(M. PASCU)

Comentarii