Senatul a respins un proiect privind „comemorarea dezrobirii romilor din Romania”

miercuri, 22 septembrie 2010, 11:09
3 MIN
 Senatul a respins un proiect privind „comemorarea dezrobirii romilor din Romania”

Senatorii au respins, miercuri, o initiativa legislativa prin care se propunea "comemorarea dezrobirii romilor din Romania" la data de 20 februarie a fiecarui an, proiect care il are ca initiator pe deputatul Nicolae Paun, reprezentant al Partidei Romilor "Pro-Europa".

Propunerea legislativa privind comemorarea dezrobirii romilor din Romania, dezbatuta de Senat in calitate de prima Camera sesizata, primise un raport favorabil, cu amendamente, din partea Comisiei sesizate in fond, Comisia pentru drepturile omului, raport care a fost, insa, respins de senatori cu 36 de voturi "impotriva", 20 de voturi "pentru" si 7 abtineri.

Senatul a respins, de asemenea, proiectul de act normativ cu 37 de voturi "impotriva", 13 voturi "pentru" si 12 abtineri.

Potrivit initiativei legislative, Ministerul Educatiei ar fi urmat sa introduca in programa scolara perioada de robie a romilor din istoria Romaniei, iar Ministerul Culturii, autoritatile administratiei publice centrale si locale ar fi avut posibilitatea sa sprijine material si financiar organizarea de manifestari publice, actiuni social-culturale dedicate comemorarii acestei zile.

In cadrul dezbaterilor la proiectul de lege, liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a anuntat ca el va vota impotriva initiativei legislative, adaugand insa ca nu are niciun fel de antipatie fata de niciun fel de neam, de popor.

El a precizat ca termenul "tigan" nu este deloc peiorativ sau jignitor, provine din limba greaca bizantina si inseamna "strainul de langa noi".

Hasotti a mentionat ca Ioan Budai Deleanu a scris "Tiganiada", ca Johann Strauss a compus "Voievodul tiganilor" si ca Nicolae Grigorescu a pictat "La tiganci".

Liberalul a aratat ca aceeasi denumire, "tigani", exista la germani, maghiari, francezi, portughezi si la spanioli.

El a opinat ca Guvernul roman, in timpul presedintelui Ion Iliescu, a facut o greseala cand a acceptat schimbarea denumirii din "tigan" in "rom", el adaugand ca, potrivit traditiei istorice, un popor nu trebuie desemnat intr-un fel pentru ca asa doreste el sa fie desemnat.

"Nu romanii i-au inrobit pe tigani, nici locuitorii din Tara Romaneasca, nici din Transilvania si niciun european", a subliniat el.

Senatorul PNL a aratat ca tiganii au venit in Romania in secolul al XIII-lea, odata cu marea invazie tatara, ca robi ai tatarilor.

"Se cunosc sute de cazuri in care ei, neputandu-si plati anumite dari, ei cereau sa fin robiti", a adaugat Hasotti.

El a declarat ca in proiectul de lege se vorbeste despre comemorarea dezrobirii romilor, in conditiile in care dezrobirea a fost a tiganilor.

De asemenea, el a criticat folosirea termenului "comemorare" in locul celui de "aniversare", subliniind ca se aniverseaza ceea ce este pozitiv si se comemoreaza ceea ce este negativ.

La randul sau, senarorul PDL Radu Berceanu a spus ca schimbarea denumirii din tigani in romi s-a facut in urma unei rezolutii a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei care nu s-a bazat, la vremea respectiva, pe "lucruri prea stiintifice".

El a mentionat ca Romania si-a insusit acesta schimbare din dorinta de a face primii pasi catre aderarea la Uniunea Europeana.

"Nu putem sa mergem pe ideea ca romii au fost dezrobiti, pentru ca nu romii au fost dezrobiti, ci tiganii", a atentionat senatorul PDL.

El a mai spus ca Romania nu trebuie sa faca, prin adoptarea acestei initiative legislative, un pas catre o directie pe care nu o poate sustine stiintific, chiar in conditiile in care exista o perioada in care au existat sensibilitati la nivel european in privinta romilor.

Comentarii