Sorin Apostu in instanta: Am respectat legea, iar daca maine as lua-o de la capat as proceda la fel

joi, 19 ianuarie 2012, 13:48
5 MIN
 Sorin Apostu in instanta: Am respectat legea, iar daca maine as lua-o de la capat as proceda la fel

La Curtea de Apel Cluj a avut loc, joi, primul termen in dosarul in care primarul suspendat Sorin Apostu este judecat pentru fapte de coruptie alaturi de sotia sa, Monica Apostu, si de oamenii de afaceri Calin Stoia si Aspazia Droniuc, transmite corespondentul MEDIAFAX.

De asemenea, tot joi instanta judeca cererile de eliberare sub control judiciar depuse de Sorin Apostu si de Calin Stoia.

Sorin Apostu a spus in fata instantei ca a respectat legea si ca regiile sunt subordonate Consiliului Local, nu primarului, astfel ca nu ar fi putut interveni in niciun fel pentru ca firma Aspaziei Droniuc sa incheie contractul pentru asigurarea masinilor regiei de transport local.

"Aici se vorbeste de toata activitatea mea in baza legii, dar niciuna din legile in care mi-am desfasurat activitatea nu a fost referita in rechizitori. Legea 215 arata ca RATUC nu este subordonat Consiliului Local si este clar ca nu putem influenta in niciun fel regia. Ele sunt supuse controlului Curtii de Conturi. In privinta activitatii de salubrizare exista Legea 101, care reglementeaza colectarea deseurilor menajere. Daca maine as lua-o de la capat, as proceda la fel pentru ca legea asa spune. Toti martorii au depus deja impotriva mea declaratii si niciun martor din dosar nu a declarat impotriva mea. Punerea mea in libertate nu ar influenta buna desfasurare a acestui proces. Noi eram pregatiti sa fim audiati astazi. Pana acum ni s-a spus ca adevarul este doar de o singura parte. Eu pot fi judecat in cele mai aspre conditii de libertate si ma angajez ca, in cazul incalcarii acestei proceduri, sa suport consecintele legii", a spus Sorin Apostu.

La randul sau, Gheorghita Mateut, unul dintre avocatii lui Sorin Apostu, a cerut instantei sa constate ca in dosar nu exista date care sa justifice respingerea unei cereri de eliberare, din care sa rezulte ca Apostu va incerca sa zadarniceasca aflarea adevarului prin alterarea sau distrugerea probelor sau prin influentarea martorilor sau partilor.

"Sorin Apostu a avut un comportament ireprosabil. De asemenea, Apostu nu a mai avut antecedente penale. Acest criteriu de detentie presupune sa existe probe, iar probele sa fie diferite de fondul cauzei. Din probe sa rezulte ca el este periculos pentru societate si comunitate si trebuie sa existe un pericol efectiv in sensul ca societatea ar fi amenintata si ca aceasta s-ar simti in nesiguranta daca Apostu ar fi pus in libertate. In acest caz, dimpotriva, un asemenea risc este inexistent. La inceput recursul fata de propunerea de arestare s-a respins pentru ca ancheta era la debut, dar acum ancheta e finalizata si nu s-au prezentat probe pentru nicio fapta", a spus Mateut.

Sergiu Bogdan, celalalt avocat al lui Stoia, a declarat, la randul sau, ca s-au invocat motive de arestare, dar nu s-au prezentat fapte.

"Noi nu discutam despre probe, ci despre ipoteze teoretice. Firma Brantner a fost amendata in legatura cu desfasurarea contractului. Stiu ca e un dosar media si pentru toata media el e vinovat. Ei trebuie sa aiba sansa de a fi judecati in libertate. Stiu ca exista o presiune extrem de mare pe dumneavoastra din partea media. Cele mai importante mesaje transmise in presa sunt de la arestare. Dar noi facem justitie pe drept, nu pe opinia publica. Daca Parchetul are probe clare, el va fi condamnat, dar de ce sa execute o sanctiune inainte de a fi vinovat? Va cer sa ii dati omului sansa sa fie judecat liber. Raspunderea e personala, trebuie sa va raportati le persoana lui Stoia, doar a lui. Pentru Aspazia Droniuc probele sunt mai multe decat pentru Stoia, ea chiar a recunoscut, dar cu toate acestea e judecata in libertate. Intregul dosar e neintemeiat, iar DNA a schimbat acuzatiile pe parcurs, nu stiu daca ati mai vazut asa ceva. Suntem la 70 de zile de la arestare, s-au schimbat temeiurile si faptele, oare nu ar frebui pusi in libertate? Stoia e om de afaceri respectabil, de ce trebuie el sa fie arestat?", a aratat avocatul Sergiu Bogdan.

De cealalta parte, procurorul DNA a spus ca faptul ca Sorin Apostu avea calitatea de primar trebuia sa il faca sa dea dovada de respect pentru lege si nu sa o incalce.

Instanta se va pronunta, joi, asupra cererilor de eliberare sub control judiciar.

Urmatorul termen in dosar va avea loc in 9 februarie.

Potrivit DNA, primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a fost trimis in judecata, in stare de arest, pentru luare de mita in forma continuata (18 acte materiale), complicitate la spalare de bani in forma continuata (19 acte materiale), complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata (19 acte materiale), trafic de influenta in forma continuata (21 acte materiale), instigare la spalare de bani in forma continuata (23 acte materiale), instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (23 acte materiale) si primire de foloase necuvenite.

Sotia lui Apostu, Monica Apostu, avocat in cadrul Baroului Cluj, a fost trimisa in judecata, in stare de libertate, pentru complicitate la luare de mita in forma continuata (18 acte materiale), spalare de bani in forma continuata (19 acte materiale), fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata (19 acte materiale), complicitate la trafic de influenta in forma continuata (21 acte materiale), spalare de bani in forma continuata (23 acte materiale), fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata (23 acte materiale).

Omul de afaceri Calin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Veres S.A, a fost trimis in judecata, in stare de arest, pentru dare de mita in forma continuata (18 acte materiale), participatie improprie la spalare de bani in forma continuata (19 acte materiale), participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata (19 acte materiale).

Totodata, in acest dosar a fost trimisa in judecata, in stare de libertate, Aspazia Droniuc, asociat al SC Groupe Frarom Agentie de Asigurare SRL Cluj Napoca, in sarcina careia s-au retinut infractiunile de cumparare de influenta in forma continuata (21 acte materiale), spalare de bani in forma continuata (23 acte materiale), fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata (23 acte materiale).

Sorin Apostu si Calin Stoia au fost arestati preventiv, in noaptea de 10 spre 11 noiembrie, de catre Curtea de Apel Cluj. Cei doi au facut recurs la masura arestarii preventive, insa instanta suprema le-a respins solicitarile. De asemenea, Sorin Apostu a cerut sa fie eliberat sub control judiciar, dar instanta suprema i-a respins solicitarea.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca Sorin Apostu, in exercitarea atributiilor de primar al municipiului Cluj-Napoca, a obtinut cu titlu de mita, ca obiect al traficului de influenta sau sub forma de foloase necuvenite, suma totala de 545.717 lei, echivalent a 127.052 de euro.

Potrivit DNA, banii provin de la reprezentantii unor societati comerciale care au in derulare contracte cu Primaria municipiului Cluj-Napoca (SC Brantner Veres prin administrator SC Total Trading Company SRL Cluj-Napoca si SC Rosal SRL Bucuresti) sau cu regii aflate in subordinea Consiliului local Cluj-Napoca (SC Groupe Frarom SRL Cluj Napoca).

"Pentru a disimula caracterul ilicit al primirii sumelor respective, inculpatul Sorin Apostu a angrenat-o in activitatile sale si pe sotia sa, inculpata Monica Undina Apostu, avocat in cadrul Baroului Cluj, astfel ca banii pretinsi ca obiect al infractiunilor de coruptie erau primiti prin intermediul cabinetului de avocatura al sotiei, sub falsa justificare a unor contracte de consultanta", arata DNA.

In vederea confiscarii speciale, in cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator si indisponibilizarea sumelor de 145.000 de lei si 10.000 de euro apartinand inculpatului Sorin Apostu, precum si a sumei de 358.326,93 lei apartinand inculpatei Monica Apostu. (Mediafax)

Comentarii