Statisticile negre ale mortii albe

vineri, 05 iunie 1998, 23:00
3 MIN
 Statisticile negre ale mortii albe

Majoritatea toxicomanilor au 20-25 de ani, dar exista printre ei si tineri de numai 15 ani sau persoane de peste 35 de ani. Vulnerabili, in cele mai multe dintre cazuri, deoarece provin din familii dezorganizate, nu au de lucru sau traiesc in promiscuitate, drogatii sint usor de racolat, de catre retelele de traficanti, oferindulu-li-se, la inceput, citeva pliculete de heroina gratis si ceva bani de cheltuiala. Pentru aceste facilitati, toxicomanii au obligatia sa faca "prozeliti".
Tranzitia spre drogurile tari
In anul 1997, in clinicile din tara au fost internate aproape 450 de pesoane, peste 98% fiind consumatori de heroina. Doar in primele patru luni ale anului 1998, au fost spitalizate 200 de persoane. Alarmant pentru viitor este faptul ca drogatii au renuntat la heroina fumata sau inhalata la folie, trecind la cea injectabila. Seringile, nesterile si utilizate mai mult in grup, pot genera raspindirea unor maladii extrem de grave, cum ar fi SIDA. Specialistii au confirmat, deja, doua cazuri de infectie cu HIV/SIDA la consumatorii de droguri. De cele mai multe ori, desi externati intr-o stare care sa le permita continuarea unei vieti normale, fostii pacienti se intorc in spital, pentru ca nu exista centre in care psihiatrii incearca sa reintegreze social persoane care au avut asemenea experiente.
Categoria disperatilor
O alta categorie de consumatori de droguri o constituie bolnavii cronici care, nemaiputind suporta durerile, isi administreaza cantitati uriase de fortral sau chiar de morfina pura. De exemplu, un bolnav care avea dureri foarte mari, isi administra cite 70 de fiole de fortral pe zi., adica de zece ori mai mult decit persoanele considerate dependente de acest medicament. Dozele excesive de halucinogene provoaca, de cele mai multe ori, reactii adverse, din aceasta cauza fiind nevoie de interventia de urgenta a medicului. Tratamentul de dezintoxicare este foarte dificil, deoarece toxicomanul nu poate renunta usor la obiceiul de a-si injecta, de citeva ori pe zi, heroina. De asemenea, tratamentul dureaza foarte mult, iar familia are un rol deosebit de important in vindecarea toxicomanului. Bolnavii care ajung la spital, in lipsa drogului, sint surprinsi injectindu-si in vene apa cu suc de lamiie(Helas). De multe ori, ei le obliga pe asistente sa le administreze in vena medicamentele ce ar trebui injectate intramuscular. De foarte multe ori, toxicomanii sunt violenti si, de aceea, cadrele medicale nu rezista amenintarilor acestora si trebuie sa le administreaze medicamentele cerute.
Difuzorii te servesc uneori si fara bani, ca sa nu te piarda de client
Cel mai mare pericol pentru bolnavii internati il reprezinta retelele de traficanti, care nu vor sa renunte la "vechii clienti". Ei folosesc toate trucurile pentru a intra in spital sau pentru a trimite toxicomanului internat, fie si gratis, un pliculet de heroina, pentru a si-l pastra de client. Drogurile, indiferent din care categorie fac parte, combinate cu Metadona, un produs administrat pentru dezintoxicare, pot provoca decesul toxicomanului. Deoarece drogurile pot fi procurate extrem de usor, elevii si studentii cad adesea prada ispitei de a "gusta macar odata "din produsele halucinogene. Tot mai frecvent sunt semnalate cazuri de liceeni sau de studenti care consuma droguri, chiar in incinta unitatilor de invatamint, in discoteci sau in camine. Profesorii reclama faptul ca nu pot recunoaste un tinar drogat de unul normal. Ei nu au fost instruiti in acest sens, iar agitatia unui tinar sau apatia altuia pot fi usor puse pe seama adolescentei. (Dan POPA)

Comentarii