Taberele din PNTCD se vor infrunta timp de doua zile

vineri, 26 februarie 1999, 00:00
3 MIN
 Taberele din PNTCD se vor infrunta timp de doua zile

Liderii PNTCD cauta concilierea in partid si au facut in extremis o mutare surpriza, anuntind, la sfirsitul sedintei BCCC de miercuri, candidatura lui Victor Ciorbea – unul dintre nemultumitii partidului – la conducerea organizatiei Bucuresti a PNTCD. Compromisul realizat este evident, pentru aceasta importanta organizatie fiind vizat, la inceputul anului, un reprezentant al vechii garzi.
Impartirea PNCTD in grupari s-a reliefat cu claritate dupa momentul accederii la guvernare. Au aparut structuri bazate fie pe interese, fie pe atitutdini reticente fata de participarea la guvernare. Dimensiunea acestor grupari este variabila, ea depinzind de functionarea coalitiei si de rezultatele echipei taraniste din Executiv.
Curentul principal il constituie oamenii politici care au acceptat drept optima si pragmatica initiativa ce asigura unitatea partidului. Ineficienta in timp a gruparii de la Brasov, care a culminat cu gafa documentului Drumen, a condus la disiparea acestei fractiuni. Aripa Boila – Ciorbea, mai mult zgomotoasa decit numeroasa, nu mai reprezinta un pericol.
Pe acest fundal, premierul detine o pozitie sigura in partid. Rezultatele incurajatoare in procesul de privatizare din ultimele luni, aplanarea celei de-a cincea mineriade prin pacea de la Cozia, inlocuirea salutara a lui Gavril Dejeu, confirmata prin anihilarea celei de-a sasea mineriade si arestarea lui Miron Cozma, adoptarea bugetului de stat in luna februarie, sint bile albe acumulate de Cabinetul Vasile prin reprezentantii sai taranisti. In plus, PNTCD si premierul au promovat abil in structurile de virf ale statului si partidului, dupa inevitabile negocieri interne, pe cei cazuti in dizgratie din cauza intrigilor de moment. Au urcat astfel in functie: Constantin Dudu Ionescu, Radu Sirbu, Remus Opris, Virgil Petrescu, Ioan Vida Simiti, Tanase Barde, Liviu Marcu, Mirel Tariuc, toti acestia avind in comun lectia guvernarii si a compromisului politic.
"Atentie, an preelectoral"
Intr-un an preelectoral si pe fondul unei economii sleite, o alta optiune in afara asigurarii unitatii partidului ar reprezenta o eroare de strategie. De asemenea, dezamagirile din zona liberala si masurile colaterale profunde ce angreneaza partidele de mici dimensiuni pot duce la constituirea unui pol de dreapta in afara Conventiei, iar toate acestea obliga conducerea taranista la o pozitie unitara. In acest context, Comitetul de Conducere va avea ca obiect stimularea dialogului intern si obtinerea, in final, a unei rezolutii ce va fi negociata intre parti. Accentele critice nu sint excluse din partea aripii Boila-Ciorbea si a unor reprezentantti ai grupului de la Brasov, care ar putea sa-si identifice, surprinzator, puncte comune, in ciuda adversitatii din anii 1997 – 1998.
Punctul slab al premierului il constituie indeplinirea conditiilor minimale de participare la guvernare a PNTCD, aprobate la Comitetul de Conducere, de acum un an, cind Radu Vasile a fost propulsat in functia de premier.
Din cele sapte conditii minimale, nerealizarea programului de privatizare in 1998 si aminarea adoptarii Legilor de retrocedare a proprietatii constituie bilele negre ale Cabinetului Radu Vasile si ale actualei coalitii. Aceste masuri nu pot fi imputate in intregime Guvernului, iar pachetul de legi imperios cerute de taranisti la 1 aprilie 1998 nu este blocat in coalitie, ci se afla in diferite faze de negocieri sau dezbateri in Camerele legislative.
De aceea, la Comitetul de Conducere vor avea loc ample dezbateri, dar ele nu vor duce la schimbari spectaculoase de atitudine politica. Pentru PNTCD, orizontul urmatoarelor douasprezece luni cuprinde Delegatia Permanenta din vara si, spre final, Congresul ce va propulsa echipa cistigatoare a acestor ani de guvernare, de aceea este de asteptat mentinerea statu-quo-ului. ( Dan POPA)

Comentarii