Taranistii ramin uniti in cuget, nu si in simtiri

sâmbătă, 27 februarie 1999, 00:00
3 MIN
 Taranistii ramin uniti in cuget, nu si in simtiri

PNTCD a trebuit sa faca fata, in ultimul timp, unor serioase critici, venite chiar din interiorul partidului, existind la un moment dat chiar pericolul unei scindari. La intilnirea Comitetului de Conducere al PNTCD de ieri, lucrurile au fost puse la punct, cel putin in aparenta. "PNTCD trebuie sa-si pastreze si sa-si consolideze unitatea, sa nu promoveze politici circumstantiale bazate pe fluctuante interese electorale", a fost ideea de baza a discursului premierului Radu Vasile. El a aratat ca PNTCD trebuie sa scape de imaginea unei formatiuni politice divizate in aripi, care promoveaza interesele de grup si nepotismul. PNTCD beneficiaza de o "plaja doctrinara" care permite coexistenta mai multor orientari, fara pericolul scindarii partidului, a mai spus Vasile, referindu-se la recentele divergente din sinul principalului partid al coalitiei. Dupa cum se stie, in PNTCD au aparut unele grupari "rebele", dintre care s-au remarcat grupul de la Brasov si aripa Boila-Ciorbea, care au dus la crearea unei imagini de partid divizat in mai multe grupuri, fapt considerat ca regretabil de gruparea majoritara, care doreste pastrarea unitatii partidului. In ceea ce priveste atitudinea partidului fata de reprezentantii sai in Executiv, Ion Diaconescu, a criticat atacurile propriilor membri de partid la adresa acestora, calificindu-le drept "absurde". El a sustinut ca divergentele sa fie rezolvate in forurile interne, considerind "inacceptabila" prezentarea acestor opinii in public. In ce-l priveste pe Radu Vasile, acesta a declarat ca il sustine in continuare pe Ion Diaconescu pentru presedintia partidului, considerindu-l "garantul unitatii acestuia". El considera ca este profund daunatoare pentru partid marginalizarea personalitatilor sale "venerabile" nu doar prin virsta, ci si prin intreaga lor activitate.
Vom ramine la guvernare
O alta problema abordata a fost cea a participarii la guvernare. Radu Vasile a aratat ca PNTCD trebuie sa ramina la putere, unde sa demonstreze pragmatism si flexibilitate. Ion Diaconescu, la rindul sau, a sustinut, ca activitatea CDR a intrat intr-un con de umbra, putindu-se vorbi chiar despre o criza, dar ca, "in linii mari", Executivul a indeplinit conditiile minimale privind participarea la guvernare constatind ca actualul Cabinet s-a manifestat mai unitar decit Guvernul Ciorbea, iar coalitia a functionat "un pic mai bine si mai omogen". El a recomandat participantilor la sedinta Comitetului de Conducere sa acorde, in continuare, sprijin politic actualului guvern, motivind ca nici actuala compozitie a Parlamentului si, probabil, nici alegerile viitoare nu vor permite o alta formula de guvernare mai potrivita pentru tara. Diaconescu a constatat ca, in timpul evenimentelor legate de cele doua mineriade, la nivelul coalitiei s-a remarcat "o unitate totala de vederi, precum si sprijinul partial al unor formatiuni din opozitie, fapt apreciat drept "imbucurator" pentru ca probeaza un inceput de maturizare a clasei politice. Dorind ca un eventual esec sa nu fie pus pe seama propriului partid, el a subliniat ca, daca o parte dintre legile importante nu vor fi promovate, electoratul va trebui sa afle ca acest lucru este consecinta faptului ca PNTCD nu detine in Parlament nici 25 la suta din voturi si ca nu a fost sprijinit de partenerii din coalitie la adoptarea lor.
Talibanii pun coalitia sub semnul intrebarii
Vicepresedintele PNTCD Nicolae Ionescu – Galbeni a declarat, ca "este greu de crezut" ca actuala coalitie va rezista pina la urmatoarele alegeri parlamentare. El afirma ca Partidul Democrat se pregateste sa se retraga de la guvernare. pentru a obtine o imagine mai populara la viitoarele alegeri generale, si pentru a arata ca PD este singurul partid autentic reformist, spre deosebire de PNTCD. Pe de alta parte, Sorin Lepsa a criticat, atitudinea partidului de a trece cu prea multa usurinta peste "prestatiile de slaba calitate, declaratiile ostile partidului si peste atacurile nefundamentate lansate de unii taranisti contra altora", cu referire implicita la gruparea Boila-Ciorbea. El a remarcat ca PNTCD nu are curajul sa-i penalizeze pe cei care "cu o mina isi fac cruce iar cu cealalta comit nedreptati sau abuzuri grave". (Ionel Afrasinei)

Comentarii