UPDATE: Vintu, adus la Tribunalul Bucuresti in dosarul privind favorizarea lui Nicolae Popa

vineri, 11 noiembrie 2011, 09:48
18 MIN
 UPDATE: Vintu, adus la Tribunalul Bucuresti in dosarul privind favorizarea lui Nicolae Popa

Totodata, la instanta a ajuns si jurnalista Corina Dragotescu.

Vintu a fost adus la instanta, dupa ce, marti a fost arestat preventiv intr-un alt dosar, cel privind delapidarea Petromservice.

Fostul director Gelsor, Nicolae Popa, a fost adus in tara din Indonezia in 22 aprilie, dupa mai bine de zece ani de la prabusirea Fondului Natonal de Investitii. Popa a fost condamnat in lipsa la 15 ani de inchisoare, pentru frauda, in anul 2006, alaturi de Ioana Maria Vlas. La scurt timp de la prabusirea, in mai 2000, a Fondului National de Investitii, Popa a plecat din tara. Aproape doi ani mai tarziu, autoritatile romane au emis pe numele lui un mandat international de arestare.

Dupa aproape un an de la arestarea lui Nicolae Popa in Jakarta, in decembrie 2009, procurorii l-au retinut pe Sorin Ovidiu Vintu pentru ca l-ar fi ajutat pe Popa cu bani pentru a-l scapa de inchisoare si a-l ajuta sa ramana in Indonezia. Sorin Ovidiu Vintu a fost eliberat o saptamana mai tarziu si trimis in judecata pentru favorizarea lui Nicolae Popa in 14 octombie 2010, alaturi de omul de afaceri moldovean Octavian Turcan si de soferul sau Alexandru Stoian, care l-ar fi ajutat sa ii trimita bani lui Popa.

Dosarul lui Sorin Ovidiu Vantu contine discutiile pe care omul de afaceri le-a avut in campanie electorala si dupa alegeri cu sefii trustului Realitatea Media si cu jurnalisti ai grupului, precum Cornel Nistorescu, Bogdan Chirieac si Corina Dragotescu.

 

Corina Dragotescu si Catalin Popa, audiati in dosarul lui Vintu de favorizare a lui Popa

Jurnalista Corina Dragotescu si fostul director editorial la Realitatea TV Catalin Popa au fost audiati, vineri, la Tribunalul Bucuresti, in dosarul in care Sorin Ovidiu Vintu est acuzat de favorizarea lui Nicolae Popa.

Cei doi au sustinut in fata instantei ca nu cunosc daca exista o legatura intre Sorin Ovidiu Vintu si Nicolae Popa.

Dupa iesirea din sala de judecata, Corina Dragotescu a declarat, pentru MEDIAFAX, ca a fost intrebata de Sorin Ovidiu Vintu daca apreciaza ca interceptarile din dosar, in care apare si numele ei au sau nu legatura cu dosarul.

"Sorin Ovidiu Vintu m-a intrebat, ca el are voie sa puna intrebari, daca interceptarile au legatura cu cauza si am spus ca nu", a spus jurnalista.

La randul lui, Catalin Popa a spus ca a fost intrebat daca are cunostinta despre existenta unei legaturi intre Sorin Ovidiu Vintu si Nicolae Popa, el sustinand in fata magistratilor ca nu are cunostinta de acest lucru.

Urmatorul termen in proces a fost stabilit de magistratii Tribunalului Bucuresti pentru 9 decembrie.

Una dintre stenograme se refera la o discutie din seara de 24 noiembrie 2009, cand Sorin Ovidiu Vantu este contactat de Bogdan Chirieac.

"CHIRIEAC BOGDAN : – Asa e. Absolut ! Tot ma asteptam, domnule, totusi o miscare… A avut pe parcursul a cinci ani, hai sa spunem pe parcursul a patru ani, cu exceptia erorii grave pe care a facut-o cand a fost suspendat si care apoi a intors-o in favoarea lui, putem sa-i spunem lui Florin adevarul, nu ?
S.O.VANTU – Da, evident.
CHIRIEAC : – Adica dintr-un c… imens in care se afla, de era luat cu pietre, l-ai adus din nou la 75%, de necrezut, dandu-i un balon de oxigen la mijlocul mandatului, ce n-a avut nimeni.
S.O.VANTU: – Mai si ca sa spunem pana la capat, suspendarea a fost facuta ca urmare a aliantelor pe care le-am construit eu pentru suspendare pentru ca mi-a deschis dosarul cu Banca Agricola.
CHIRIEAC : Da.
S.O.VANTU: – Si am vrut sa-i dau o lectie, dar nu pana la capat.
ICHIRIEAC : – Da, stiu si acest aspect.
S.O.VANTU: – Da, batranelule".

O alta discutie din 30 noiembrie 2009 este cu presedintele Grupului Realitatea-Catavencu, Sergiu Toader, pe tema casetei in care presedintele Traian Basescu apare lovind un copil.

"S.O.VANTU : – De ce crezi ca e atat de disperat? E disperat ca stie ca pierde.
SERGIU TOADER :- Mai, dar e fantastic cum… deci incredibil… Asta cu caseta a jucat un rol important si chiar daca 44 cred ca e trucata, isi pastreaza optiunea de vot, nu?
S.O.VANTU : Da tati, da. Adica pe romani ii doar in p…, ei s-au presetat deja.
SERGIU TOADER. – Da, am inteles.
S.O.VANTU – Da mai, e trucata si du-te in p… ma-tii ca tot nu te votez. Alegatorii lui: " Da, mai, e adevarat, i-a dat o laba si unde da Basescu, creste", vorba imbecilului ala de Macovei.
SERGIU TOADER. – Da, corect.
S.O.VANTU : – Asta e treaba. Adica eu cred ca este… iti arata toata treaba asta faptul ca (injura – n.n.) cu mogulul nu te joci.
SERGIU TOADER. – Mama!
S.O.VANTU : – Cred ca cea mai mare tampenie care a facut-o imbecilul asta este ca m-a ales pe mine tinta, inca de acum un an de zile. Era baiat destept, venea la supt p…, imi sugea p… frumos, spunea sarut mana pentru masa si cu asta basta. Ca loviturile mari, boul dracu’, nu cu presa i le-am dat ci cu capacitatea mea de combinatii si de joc.
SERGIU TOADER. – Naspa! Acum trebuie sa ne pregatim sa-l omoram pe Geoana (rade – n.n.).
S.O.VANTU – Dar este elementar, draga Watson (rade – n.n.). Pai, presa traieste din sange, f…, puroaie, de unde traieste presa?! Din fapte pozitive?! Ce dracu’! Da, draga Sergiu".

O alta stenograma este din seara de 4 decembrie 2009, cand Sorin Ovidiu Vintu ia legatura cu Cornel Nistorescu.

"CORNEL NISTORESCU: Ai auzit cu povestea cu Alro care e pe site-uri acuma?
SORIN OVIDIU VINTU: nu am auzit.
CORNEL NISTORESCU: E poveste cu afacerile cu energie pentru… in care e bagata Elena Udrea si cu astia si cu psihologul Stolojan.
SORIN OVIDIU VINTU: Asa…
CORNEL NISTORESCU: Povesteste Nastasiu. Si astia de la Realitatea o au si nu vor s-o dea. Si caseta este de doua zile la Realitatea, cu lucruri mult mai complicate. Si Popa a refuzat sa o dea. Ti-a spus?
SORIN OVIDIU VINTU: Dar nu-si asuma…, stiu, tati, dar nu-si asuma, zii sa-i spun, scriitorul cartii, am uitat cum il cheama.
CORNEL NISTORESCU: Ba isi asuma, cum sa nu!
SORIN OVIDIU VINTU: Ei, daca iti spun ca nu-si asuma… Ca m-a intrebat Catalin. Uite, avem asa, asa. Si am spus ba, daca isi asuma autorul cartii interviul si cu Nastasiu, dati-i drumul. Daca nu, astia se intorc maine si spun ca au facut o gluma. Si nici unul din cei doi nu au vrut sa confirme, nu au vrut sa-si asume. De-aia nu am dat pe Realitatea.
CORNEL NISTORESCU: Da, dar e imagine video cu ala care declara chestia asta.
SORIN OVIDIU VINTU: Mai, tati, nu ai inteles, am facut o gluma, domnule, ne-am jucat intre noi! Poate sa apara orice. Trebuia cei doi sa confirme la telefon, nici unul nu a confirmat, nu si-a asumat, pardon. Ala, tu iti asumi interviul? Tu iti asumi declaratia? Asta voia 50 000 euro sa-si asume aia. Da-te-n moasa-ta! Nu pot sa dau bani pe asa ceva. Nu ca e vorba de 50 000, dar nu pot sa dau bani, ca dupa aia incep alte povesti".

In noaptea de 6 spre 7 decembrie, dupa dupa turul al doilea al Prezidentialelor, imediat dupa miezul noptii, Vantu o contacteaza pe Corina Dragotescu (care se aflase la sediul PDL unde se desfasura numaratoarea paralela a voturilor-n.r.).

"(…)
S. O. VINTU: Sa nu te transformi intr-un agent de intoxicare al lor.
CORINA DRAGOTESCU: Nu! Nu, nu, nu!
S. O. VINTU: Asta era ceea ce vroiam sa te rog!
CORINA DRAGOTESCU: Categoric nu! Categoric nu!
S. O. VINTU: Asta era ce…
CORINA DRAGOTESCU: Acuma urca operatorul cu colega de la Social, filmeaza tabelul sa si-l asume. Eu nu-mi asum nimic. Daca da imaginea, ca sa vada, ma rog, sa fie…
S. O. VINTU: Deci, nu te transforma intr-un agent! Nu te transforma intr-un agent de manipulare al lor!
CORINA DRAGOTESCU: Bine".

La dosar se afla si stenograma discutiei din ziua de 6 martie 2010, cand Sorin Ovidiu Vintu ia legatura cu Sergiu Toader:

"S.O. VINTU: Asta este modul de abordare corect, pe care trebuie sa-l adoptam. Ei au transformat-o iarasi intr-o cauza, dar nu e o cauza personala. Te rog sa ma crezi ca mie, mititelul Boc mi-e simpatic. Ai cuvantul meu de onoare, e un tiripici simpatic. Ma amuza dorinta lui de a arata ca se bate pe burta cu oamenii, ca a facut la viata lui de toate, ca a baut si palinca, a facut si tamplarie, s-a dus si cu caprele…
S. TOADER: … a condus aia, cum ii zice, fanfara…
S. O. VINTU: A condus si fanfara… Ma amuza omuletul, mi-e simpatic. Ai cuvantul meu de onoare, daca am vreo chestie personala cu el sau cu vreunul dintre ministrii cabinetului lui. Este o chestie, vorba americanului, just business. Daca in locul lui Boc ar fi fost Mugur Isarescu, acelasi tratament l-ar fi avut. Intelegi, Sergiu?
S. TOADER: Da.
S. O. VINTU: La fel il futeam pe Mugur Isarescu, fara sa clipesc, cu toate ca stii ce respect am pentru acel individ. Daca interesele mele de business ar fi cerut-o, nu stateam pe ganduri, Isarescu caca, e rau, daca aste mi-ar fi adus doua puncte de rating. Corect sau nu e corect?
S. TOADER: E corect, da.
S. O. VINTU: Asta e jocul. Si, neavand nimic personal, derapajele pe care le fac baietii astia sunt inadmisibile.
S. TOADER: Da.
S. O. VINTU: Asta e tot. Bai, nu suntem in razboi, prostilor! Lucram calm, cu metoda, si atunci e si mai puternica treaba, tati, cand lucrezi calm, cu metoda.
S. TOADER: Da, pentru ca devine mult mai credibil, corect.
S. O. VINTU: Stii s-o faci?
S. TOADER: Da.
S. O. VINTU: M-ai inteles, batrane?
S. TOADER: Da.
S. O. VINTU: Asta este jocul, n-am nevoie de istericale, n-am nevoie de derapaje. Am nevoie doar de creier, eu acum lucrez strict cu creierul, nu lucrez cu patima. Daca in timpul razboiului cu Basescu am pus si patima, a fost o chestie personala, acum nu mai este, acum este o chestie strictamente de afaceri. Trebuie sa am rating ca sa-mi iau bani din piata. Punct si nimic altceva.
S. TOADER: Corect.
S. O. VINTU: Ca trebuie sa hranesc o armata de cateva mii de oameni, simplu ca buna ziua, nimic personal.
S. TOADER: O facem… armata aia… o sa ramanem, cum se numeau, palcuri. O sa ramanem cete si palcuri.
S. O. VINTU: Nu, o sa ramanem o structura mult mai mica, dar extrem de bine organizata si extrem de eficienta. La ce i-a folosit lui Geoana ca a avut sub curul lui toata Romania, aproape? Basescu a avut o grupare mica, dar a dracului de bine organizata.
S. O. VINTU: Nu, acum imi construiesc o organizatie care sa raspunda intereselor mele de business, businessul meu fiind doar media. Deci, practic, raspunde si intereselor ei. Ca nu vede drumul, sa fie sanatoasa, il vad eu si pe ala merg.
S. TOADER: E corect. Pentru mine e important si ce am construit eu la comanda ta.
S. O. VINTU: Alo! N-ai inteles! A fost o etapa. Eu nu-mi reprosez, baiatule, a fost o etapa.
S. TOADER: OK.
S. O. VINTU: A fost o etapa care a avut si bune, si rele. Fara discutie! De-aia nu stau sa fac o analiza pe ce a fost bun, ce a fost rau. Stiu ce am nevoie astazi, astazi am nevoie de o organizatie sa raspunda comenzilor mele, ca la Audiul pe care il am. Am dat de cheie, a pornit, am intors cheia pe stanga, s-a oprit.
S. TOADER: Absolut!
S. O. VINTU: De asta am nevoie.
S. TOADER: Eu, cand ma intorc, sa stii ca lucrurile nu pot fi… Oamenii pot fi manipulati. Manevrati, cu rezultate foarte nasoale.
S. O. VINTU: Eu nu manipulez pe nimeni, oamenii trebuie sa creada ceea ce este: este organizatia lui Vintu si raspunde la comanda lui Vintu.
S. TOADER: Asta vreau sa le spun.
S. O. VINTU: Corect.
S. TOADER: Ca, altfel nu stiu cum se construieste.
S. O. VINTU: Dar nu vreau altceva, nu ma intereseaza, nu vreau sa comunic o falsitate, adica: Bai, sunteti liberi!
S. TOADER: Nu, nu.
S. O. VINTU: Nu sunteti liberi, nene. Va convine, lucrati, nu va convine, plecati, ce mare cacat!
S. TOADER: Exact asta vroiam sa-ti spun, cand ma intorc acolo, la butoane, asta trebuie sa le spun oamenilor, pentru ca mi-ai cerut sa fac asta, asta fac, sa-mi bag p… daca nu. Intr-adevar, daca ai nevoie de asta, iti garantez, o sa fie o constructie beton, foarte eficienta.
S. O. VINTU: Da, batrane, de asta am nevoie, de o constructie foarte eficienta, sa raspunda comenzilor economice la care este supusa. Nimic altceva. Asta incerc… In sfarsit, ne-am clarificat! Dar asta trebuie comunicat in clar, care vrei ramai, care vrei, pleci. Eu nu vreau sa manipulez, sa prostesc pe nimeni, eu sunt foarte corect. In general, cu oamenii sunt corect.
S. O. VINTU: Maine, daca fac o intelegere cu Basescu, Mosule, sunt cu tine, din momentul acela am dat ordin in organizatie si organizatia este cu Basescu. Punct. Fara abateri de genul fac intelegere cu ala si ma trezesc doua fete cinci castele.
S. TOADER: Mhi.
S. O. VINTU: Nu se poate asa ceva. Nu stiu daca m-ai inteles.
S. TOADER: Ba da.
S. O. VINTU: Ca, pe undeva, ura acelui individ este justificata de atitudinea, nu de catre mine, ca nu eu am dat ordinul asta, de atitudinea editoriala a oamenilor de acolo si de suptul p… prin batista, pe care l-am practicat eu. Sunt de acord, e si greseala mea majora.
S. TOADER: Adica ce am facut noi naspa?
S. O. VINTU: Bai, tati, noi, adica eu aveam o relatie de non combat cu Basescu. Razboiul real a inceput cu Basescu din momentul in care a aparut pe Realitatea Tv doua fete cinci palate si am inceput sa ne luam de Ioana Basescu, sa o f… pe aia in gura pana la loc comanda, chestie care l-a deranjat pe parintele Ioanei Basescu in mod vizibil, spunand: Pai, f… mortii ma-ti, una vorbim, basca ne intelegem, mi-o tragi pe la spate, bai, Manea slutul si uratul? Eu ce p… mea ti-am facut sa te iei de copilul meu in halul asta?, reactie pe care ai fi avut-o si tu, as fi avut-o si eu, cand e vorba de copilul meu.
S. TOADER: Corect.
S. O. VINTU: Mai ales cand stiu cum mi l-a dat pe Mihai afara din Delta, da?
S. TOADER: Da.
S. O. VINTU: Ba, aveam o relatie buna cu el si ma trezesc ca-mi trage o muie si-mi si transmite ti-am tras-o prin gura. Pai bai, p…, una ne-am inteles, alta faci? Nu e normal ca organizatia, in momentul in care avem interese clare, de business, nu de alta natura, ca totul se reduce la business, tati, sa poata functiona corect? Avem o intelegere cu Basescu, trebuie sa fim capabili sa o respectam, fara sa manipulam nimic, ci pur si simplu printr-o dispozitie in statie, incepand de astazi suntem tovarasi cu Basescu. Punct si de la capat, asa se joaca jocul asta, ca altfel te surprinzi… Azi esti in pozitia in care toata lumea te uraste, pentru ca n-ai fost clar si precis intr-o parte sau alta. Ai mers ca pisatul boului. Am decis ca luptam impotriva lui Basescu, toata organizatia trebuia sa lupte impotriva lui Basescu cu toate armele.
S. O. VINTU: Opreste-te. Organizatia nu s-a comportat ca o organizatie, cu interese clare, obiective clar asumate, pentru ca nu era capabila, nu era construita sa procedeze in felul asta. De-aia, n-am niciun regret, s-a intamplat, la revedere, am vazut, nu mai repet aceeasi greseala. Vreau o organizatie capabila sa raspunda la comenzi in timp real si asta construiesti tu acolo. Iar deciziile pe care le vom lua le vom lua strictamente din perspectiva businessului, nimic care sa tina cont de vreo chestie, care sa tina cont de simpatii sau de antipatii.
S. TOADER: Am inteles.
S. O. VINTU: M-ai inteles, batrane?
S. TOADER: Absolut".

TB a luat in considerare ca Vintu, Turcan, Supeala au mai comis infractiuni care au impus arestarea

Judecatorul Mitu Stegaru, care a decis arestarea preventiva a zece persoane in dosarul Petromservice, arata in motivarea deciziei ca se punea aceasta masura intrucat Sorin Ovidiu Vintu, Octavian Turcan, Gheorghe Supeala, Zizi Anagnastopol si Sorin Mihai au mai savarsit si alte infractiuni.

Magistratul Mitu Stegaru arata in motivarea deciziei de marti prin care a emis mandate de arestare preventiva in cazul Petromservice ca impunea luarea acestei masuri fata de Sorin Ovidiu Vintu, Octavian Turcan, Gheorghe Supeala, Zizi Anagnastopol si Sorin Mihai, pentru ca "acestia au mai savarsit alte infractiuni, a caror gravitate a impus luarea unor masuri preventive impotriva lor in alte dosare".

"In acest sens, la data de 22 iunie inculpatii Sorin Mihai, presedinte al consiliului de administratie, Gheorghe ÈAA˜upeala, director general si Zizi Anagnastopol, director financiar al Petromservice, au fost trimisi in judecata in dosarul 155/D/P/2007 al DIICOT pentru delapidarea patrimoniului societatii cu aproximativ sase milioane si jumatate de euro prin achizitia de servicii fictive, la data de 19 septembrie Gheorghe Supeala si Zizi Anagnastopol au fost trimisi in judecata in dosarul 38/P/2010 al PICCJ pentru delapidarea patrimoniului Petromservice cu aproximativ opt milioane de euro in aceeasi modalitate", a notat jduecatorul in motivarea deciziei sale.

Judecatorul a mai mentionat ca Vintu a fost trimis in judecata in dosarul privind favorizarea infractorului, respectiv a lui Nicolae Popa, condamnat definitiv in dosarul prabusirii Fondului National de Investitii precum si in dosarul privind santajul asupra lui Sebastian Ghita.

Tribunalul Bucuresti a emis, marti, mandate de arestare pentru Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca, omul de afaceri moldovean Octavian Turcan, fostul director general al Petrom Service Gheorghe Supeala, fostul director financiar al Petrom Service Zizi Anagnostopol, omul de afaceri prahovean Mihai Sorin, Mihai Viorel Ramboaca, Razvan Florin Ramboaca, Daniela Brasoveanu si Ioan Bohalteanu, pentru 24 de ore, acuzatiile fiind de delapidare, complicitate la delapidare si spalare a banilor.

Recursurile formulate de acestia vor fi judecate luni la Curtea de Apel Bucuresti.

TB: Vintu ii considera pe judecatori indezirabili si reuseste sa scape de ei – motivare

Sorin Ovidiu Vintu ii considera pe judecatori indezirabili si incearca sa scape de ei, iar in unele cazuri ii si reuseste, arata judecatorul Mitu Stegaru in finalul motivarii deciziei prin care l-a arestat preventiv pe omul de afaceri, respingand astfel cererea de recuzare a avocatilor acestuia.

Tribunalul Bucuresti a dat publicitatii vineri motivarea deciziei prin care, in urma cu trei zile, a emis mandate de arestare pe numele lui Sorin Ovidiu Vantu, Liviu Luca, Octavian Turcan si a altor sapte persoane, toate acuzate de falimentarea controlata a companiei Petromservice.

"In sfarsit in ceea ce priveste cererea de recuzare formulata de catre inculpatul Sorin Ovidiu Vintu, in nota obisnuita de altfel inculpatul, in cauzele pe care le are pe rolul instantelor, prin aparatorii alesi, incearca sa scape de judecatori pe care ii considera «indezirabili» si din nefericire uneori si reuseste (cazul judecatoarei Camelia Bogdan, schimbata de o alta judecatoare a Tribunalului, Elena Burlan, care a admis cererea de recuzarea a omului de afaceri Vintu, in dosarul favorizarii lui Nicolae Popa – n.r.) instanta o apreciaza ca inadmisibila, fiind respinsa ca atare, considerentele avute in vedere fiind urmatoarele: intr-o constructie logico – juridica «demna de o cauza mai buna sau de maieutica lui Socrate» aparatorul a invederat faptul ca in cauza sunt incidente prevederile articolului 47 alineatul 2 Cod procedura penala in sensul ca, judecatorul investit cu solutionarea prezentei cauze, si-ar fi exprimat anterior parerea cu privire la solutia care ar putea fi data intr-o cauza, aratand in acest sens ca acesta prin incheierea din 29 aprilie, in opinie majoritara, a decis arestarea clientului sau intr-o alta cauza, retinand ca temei articolul 148 litera d Cpp, in sensul ca «inculpatul a savarsit cu intentie o noua infractiune» astfel ca in prezenta cauza a devenit incompatibil", se arata in documentul citat.

Instanta, mai noteaza judecatorul Stegaru in motivare, "apreciaza insa ca in cauza sunt incidente prev art. 51 alin. 3 C.p.p., in sensul ca motivul invocat de catre aparator nu se circumscrie nici pe departe prev. art. 47 alin. 2 C.p.p., astfel ca nu se impune trimiterea cauzei la un alt complet, care sa se pronunte, asupra temeiniciei motivului invocat. Astfel cu minimum de imaginatie al oricarui aparator care se respecta" nu exista motiv de recuzare care nu poate fi «agatat» de vreunul din cazurile de incompatibilitate, prevazute de lege, situatie in care, prev art. 51 alin. 3 C.p.p. cu usurinta sunt golite de continut (pe o astfel de constructie logico-juridica formulata de catre o parte din proces ar trebui inaintata spre solutionare unui alt complet si o cerere de recuzare, formulata pe un motiv ca « intr-o viata anterioara judecatorul a fost suveran, iar inculpatul vasal, intre acestia existand insa relatii de dusmanie, invocandu-se in acest sens prev. art. 48 alin. 1 lit. d C.p.p.»), in consecinta este lesne de observat ca textul de lege prev. de art. 47 alin. 2 C.p.p. se refera la o antepronuntare cu privire la solutia din cauza prezenta si nicidecum din alte cauze care nu au absolut nimic in comun, cererea de recuzare fiind deci inadmisibila, simpla enuntare a prev. art. 47 alin. 2 C.p.p. nefiind suficienta fara un minimum de «pipaire» a motivului de recuzare invocat chiar de catre judecatorul recuzat", mai scrie judecatorul Stegaru.

Curtea de Apel Bucuresti a primit, joi, dosarul in care Tribunalul Bucuresti a emis mandate de arestare pentru Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca, omul de afaceri moldovean Octavian Turcan, fostul director general al Petrom Service Gheorghe Supeala, fostul director financiar al Petrom Service Zizi Anagnostopol, omul de afaceri prahovean Mihai Sorin, Mihai Viorel Ramboaca, Razvan Florin Ramboaca, Daniela Brasoveanu si Ioan Bohalteanu, pentru 24 de ore, acuzatiile fiind de delapidare, complicitate la delapidare si spalare a banilor.

Recursurile formulate de acestia vor fi judecate luni.

Pe de alta parte, infractiunile de delapidare in forma calificata si de spalare de bani, prin natura lor si prin gradul de pericol social abstract pe care il implica, creeaza un pericol concret pentru ordinea publica, avand in vedere amploarea acestui fenomen infractional si limitele ridicate de pedeapsa stabilite de lege, elemente de natura a starni o reactie de oprobriu general puternica, astfel incat intr-o asemenea situatie privarea de libertate se justifica, mai aratau procurorii in propunerea de arestare preventiva a celor zece acuzati.

In plus, caracterul transnational al operatiunilor financiare desfasurate de inculpati a facut extrem de dificila administrarea probatoriului in cauza, fiind necesara efectuarea a trei comisii rogatorii internationale, in state in care secretul bancar este protejat prin numeroase formalitati, ceea ce a determinat trecerea unui interval semnificativ de la data savarsirii faptelor pana la momentul la care au fost obtinute date temeinice cu privire la participarea inculpatilor. Astfel, unele dintre autoritatile judiciare au transmis raspunsul la comisia rogatorie internationala in luna iulie 2011, iar ultimele relatii comunicate de alte autoritati judiciare au fost transmise la sfarsitul lunii octombrie 2011.

"Modul de operare al inculpatilor denota specializare si o abilitate sporita de a folosi metode care sa ingreuneze eventuala identificare si tragere la raspundere penala, imprejurare care trebuie coroborata cu datele referitoare la alte infractiuni comise de aceiasi inculpati in modalitati similare. Din probele cauzei rezulta ca inculpatii detin numeroase companii si conturi bancare in strainatate, iar recuperarea prejudiciului presupune identificarea activelor acestora, care poate fi ingreunata de inculpatii aflati in stare de libertate", se mai arata in referatul cu propunerea de arestare preventiva a persoanelor retinute in dosarul Petrom Service.

Probele administrate in cauza, pana in acest moment al urmaririi penale, au relevat faptul ca falimentarea controlata a Petrom Service a dus la prejudicierea societatii cu suma de 83.163.165 de euro si afectarea a 72.000 membri ai Asociatiei Salariatilor, care, in calitate de actionari minoritari, nu au mai putut incasa dividendele, datorita activitatilor frauduloase de diminuare semnificativa a valorii actiunilor.

Probatoriul administrat a aratat ca falimentarea controlata a Petrom Service a produs, indirect, prejudicierea bugetului de stat cu suma de aproximativ 98 de milioane de euro.

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au instituit sechestru asigurator asupra a aproximativ 81 imobile – aproximativ 46 de terenuri intravilane si extravilane, cinci apartamente, cladiri cu destinatie de hotel, restaurante, alte spatii comerciale, un bloc de opt etaje, autoturisme, ambarcatiuni, conturi bancare – pentru recuperarea prejudiciului.

"Inculpatul Vintu Sorin Ovidiu participa la intalniri ca reprezentant al S.C. Petromservice S.A. si angaja societatea in fata partenerilor straini, asa cum rezulta din mesajele de posta electronica identificate cu prilejul perchezitiei informatice efectuate in cauza, care atesta si ca directorul general Supeala Gheorghe ii era in fapt subordonat functional. Totodata, a rezultat ca inculpatul Vintu Sorin Ovidiu se implica direct in activitatea S.C. Petromservice S.A. si ii dadea indicatii inculpatului Luca Liviu cu privire la deciziile pe care urma sa le ia, reprosandu-i daca acesta adopta o alta conduita", sustineau procurorii.

In aceste imprejurari, la scurt timp dupa ce in patrimoniul partii vatamate a intrat suma de 323.059.381 euro obtinuta din vanzarea activitatii de servicii petroliere, inculpatii au actionat pentru a transfera lichiditatile in patrimoniul unor companii pe care le controlau, in special SC Realitatea Media SA (14.200.000 de euro), SC Imobiliar Network 2002 SA (6.725.000 euro) si SC GM Invest SA (1.300.000 euro).

Suma de 14,2 mil. de euro a ajuns in contul Realitatea Media prin trei operatiuni, in 2007, 2008 si 2009, cand de la Petromservice au fost virate sume de bani prin conturile mai multor companii offshore.

Probele obtinute in urma comisiei rogatorii internationale solicitate in dosarul fraudarii Petromservice arata ca cele 22 de companii offshore prin intermediul carora s-au realizat achizitiile de actiuni si fraudarea patrimoniului companiei sunt controlate de Vintu Sorin Ovidiu si Turcan Octavian.

"Din declaratiile depuse la deschiderea conturilor bancare si din evidentele departamentului de inregistrare a societatilor din strainatate inscrisuri transmise de autoritatile judiciare cipriote in urma comisiei rogatorii internationale solicitate in cauza rezulta ca toate companiile offshore prin intermediul carora s-au realizat achizitiile de actiuni si fraudarea patrimoniului S.C. Petromservice S.A. sunt controlate de Vintu Sorin Ovidiu si Turcan Octavian, care au contribuit astfel in mod nemijlocit la savarsirea infractiunii de delapidare", scriu procurorii in referatul prin care cer arestarea preventiva a zece persoane, intre care Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca si Octavian Turcan.

Dintre cele 22 de companii offshore, 13 il au ca beneficiar real pe omul de afaceri moldovean Octavian Turcan, trei pe Sorin Ovidiu Vintu, cei doi fiind beneficiari reali si la o alta companie offshore.

Alte doua companii, una infiintata in 2003 si alta in 2006 il au ca beneficiar real pe Liviu Luca. (Mediafax)

Comentarii