Tutilescu: Romania are 90 la suta sanse sa adere la Schengen in trepte, in 2012

miercuri, 16 noiembrie 2011, 11:45
4 MIN
 Tutilescu: Romania are 90 la suta sanse sa adere la Schengen in trepte, in 2012

Marian Tutilescu a declarat, la RFI, ca ramane optimist si ca spera ca Olanda isi va "flexibiliza" pozitia dupa raportul de monitorizare pe justitie.

"Raportul MCV din vara aceasta a fost interpretat diferit, pentru ca exista o nota de subiectivism. Olanda considera ca nu sunt progrese suficiente, spre deosebire de celelalte state membre, care considera ca sunt progrese clare, evidente si ireversibile. Fiind vorba de acest subiectivism, credem noi ca urmatorul raport ar putea sa-i convinga sa-si flexibilizeze pozitia si sa inteleaga intr-adevar ca este un progres evident, ireversibil", a spus seful Departamentului Schengen.

In opinia lui Marian Tutilescu, sunt aproape 90 la suta sanse ca Romania sa intre in spatiul Schengen in etape, anul viitor. "Sunt sanse foarte mari, undeva la 80-90 la suta sanse, in opinia mea. In trepte", estimeaza seful Departamentului Schengen.

Marian Tutilescu considera ca pozitia recenta a Finlandei, care a anuntat ca ar putea accepta aderarea in trepte la Schengen, este un pas inainte, pentru ca aceasta solutie "agreata de cvasitotalitatea statelor membre Schengen" este un mod de abordare pozitiv, intr-un context european extrem de dificil.

"Este o solutie de compromis, care permite pe de o parte efectuarea primului pas in demersul celor doua state de aderare la Spatiul Schengen, in conditiile in care au indeplinit toate criteriile tehnice si acestea erau singurele conditii prevazute de acquis-ul Schengen si o pozitie oarecum de ingrijorare a multora din statele membre Schengen, privind situatia migratiei ilegale din Europa, in contextul extrem de complex in care se afla acum Uniunea Europeana", a mai declarat Tutilescu, pentru RFI.

Seful Departamentului Schengen a precizat ca Finlanda si-a flexibilizat pozitia in dosarul Schengen datorita demersurilor diplomatice ale Romaniei.

"Am avut o serie de contacte, atat noi, cat si Ministerul de Externe, cu autoritatile finlandeze, cu ministrul de Interne finlandez, cu ambasada. Chiar in perioada urmatoare, ambasada va efectua o documentare pe frontiera si in zonele de interes Schengen. De asemenea, contactele pe care le-am avut si in cadrul carora am prezentat rezultatele obtinute de Romania credem ca au contribuit la aceasta flexibilizare a pozitiei Finlandei. Pe de alta parte, sigur, au fost si contactele diplomatice la nivelul cel mai inalt si, de ce sa nu o spunem, chiar unele pozitii foarte ferme ale reprezentantilor Comisiei Europene si Parlamentului European, care considera ca o politica europeana nu poate si nu trebuie sa ramana in jurul unui interes politic intern al unui stat membru, oricare ar fi el", a adaugat Tutilescu.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, luni, la Bruxelles ca nu-si face mari iluzii privind posibilitatea ca Olanda sa-si schimbe, inainte de 9 decembrie, pozitia privind aderarea Romaniei la Spatiul Schengen.

Olanda nu isi va modifica pozitia fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen pana nu va observa rezultate pozitive si ireversibile in combaterea coruptiei si criminalitatii organizate, afirma purtatorul de cuvant al Ministerului olandez de Interne, citat de postul public de radio bulgar.

Guvernul olandez a insistat permanent pe necesitatea unor rezultate pozitive si ireversibile in combaterea coruptiei si criminalitatii organizate, a precizat Alexander Vanderee.

El a subliniat ca Guvernul olandez este de acord cu ideea ca Romania si Bulgaria au indeplinit criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen, explicand insa ca sunt asteptate masuri mai ferme pentru combaterea coruptiei si infractionalitatii.

Olanda si Finlanda au blocat aderarea la Schengen a Romaniei si Bulgariei, afirmand ca niciuna dintre ele nu a depus suficiente eforturi pentru a combate coruptia.

Ministrul finlandez al Afacerilor Europene, Alexander Stubb, a declarat luni ca Helsinki este de acord cu o solutie de compromis care sa permita aderarea etapizata a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.

"Este vorba de o abordare in doua etape. Initial vom elimina controalele la frontierele aeriene si maritime si apoi vom lua o decizie privind frontierele terestre", a declarat Stubb.

Acordul Finlandei este necesar insa nu si suficient pentru a face posibila aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen. Integrarea celor doua state nu se poate face in absenta unui consens al tuturor statelor membre.

Presedintia poloneza a UE a amanat in 22 septembrie, in Consiliul JAI, votul privind eventuala aderare a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, in lipsa unui consens al statelor membre, evitand astfel o decizie negativa. La finalul reuniunii Consiliului JAI de atunci, ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, declara ca Olanda si Finlanda au ignorat valori precum incredere, parteneriat si responsabilitate, des invocate atunci cand sunt definite principiile de functionare ale Spatiului Schengen.

Cancelarul german Angela Merkel afirma pe 10 noiembrie, dupa intalnirea cu presedintele Traian Basescu, ca abordarea etapizata pentru intrarea Romaniei in Schengen, propusa de Germania si Franta si sustinuta de Romania, este o posibilitate de rezolvare a acestei probleme. (Mediafax)

Comentarii