__UNTITLED__

luni, 30 aprilie 2001, 23:00
4 MIN
 __UNTITLED__

Printul Philip a aratat ca resursele Muntilor Carpati si ale Dunarii sint limitate si, daca nu vor fi gospodarite corect, vor continua sa se degradeze iar valoarea pe care o au pentru oamenii din aceasta zona va scadea, a aratat printul Philip, duce de Edinburgh, ieri, la summitul pentru mediu si dezvoltare durabila. Fondul Mondial pentru Natura a fost infiintat pentru a proteja speciile de plante si animale pe cale de disparitie, dar cu timpul accentul s-a pus pe protectia habitatului, ceea ce a dus la crearea eco-regiunilor si la dezvoltarea practicilor comune de conservare, a mai spus printul Philip. Presedintele Albaniei, Rexhep Meidani, a declarat ca poluarea nu mai poate fi neglijata, tinindu-se cont de cresterea masiva a populatiei globale si de faptul ca, in curind, va fi nevoie de o cantitate dubla de hrana. Presedintele Croatiei, Stipe Mesici, a precizat ca a discutat cu omologul sau roman despre conductele de transpot al gazelor naturale si petrolului, precum si despre incheierea unor acorduri economice intre cele doua tari. Presedintele Bulgariei, Petar Stoianov, a aratat ca in planul national de dezvoltare a tarii sale pe urmatorii cinci ani sint incluse prevederi privind protejarea mediului inconjurator, dezvoltarea turismului si a agriculturii. Bulgaria face eforturi constante pentru a se ridica la nivelul standardelor internationale in privinta protectiei ambientale. Presedintele Bosniei-Hertegovina, Zivko Radisic, sustine ca schimbarile care au avut loc in ultimul timp in Iugoslavia si stabilirea relatiilor diplomatice reprezinta un inceput al normalizarii relatiilor cu tarile vecine si promovarea cooperarii transfrontaliere, inclusiv in domeniul protectiei mediului.
Bodo Hombach spune ca nu intelege cum decizia de a reconstrui podurile pe Dunare dureaza mult mai mult decit cea a bombardarii lor
Coordonatorul Pactului de Stabilitate, Bodo Hombach, a declarat, luni, la Bucuresti, ca nu intelege intirzierea cu care se desfasoara procesul de deblocare a circulatiei pe Dunare.
"Trebuie sa admit ca nu inteleg cum decizia de a bombarda un pod a fost luata in doua zile, in timp ce e nevoie de doi ani de zile pentru o hotarire privind reconstruirea lui", a afirmat Hombach, in cadrul lucrarilor summit-ului de mediu din capitala Romaniei.
Coordonatorul Pactului a spus ca este implicat personal in demersurile de ridicare a blocajului de la Novi Sad. Portiunea de Dunare din dreptul acestei localitati iugoslave este traversata de un pod provizoriu de pontoane, ridicat periodic de autoritatile locale, pentru a permite trecerea navelor, contra unei taxe.
Bodo Hombach a aratat ca, impreuna cu Comisia Dunarii, insista pentru a rezolva, in acest an, problema circulatiei pe Dunare. Coordonatorul Pactului de Stabilitate a cerut, de asemenea, organizarea unei conferinte privind Dunarea, care sa aiba loc, cel mai tirziu, anul viitor.
Obiectivul este, conform lui Hombach, promovarea unor masuri pentru dezvoltarea tarilor riverane. Hombach considera ca Dunarea joaca "un rol-cheie" in ceea ce priveste rezolvarea problemelor din Balcani, fiind un important canal economic.
Declaratia finala de la Bucuresti
In declaratia finala a summit-ului se arata ca statele din zona carpato-danubiana vor incuraja si sprijini cooperarea, pentru a mentine si reabilita bogatiile naturale si a imbunatati starea mediului inconjurator din regiune. Tarile vor promova initiative pentru politici comune de dezvoltare si vor asigura programe de integrare a cerintelor referitoare la mediul inconjurator in programele de dezvoltare economica pentru a preveni efectele negative asupra mediului. Acelasi document mai prevede ca tarile din regiune vor initia parteneriate intre companii din sectorul privat, administratie si asociatiile neguvernamentale si vor sustine acest dialog. Statele din zona carpato-danubiana se angajeaza sa incurajeze si sa sprijine strategiile regionale si nationale pentru conservarea si protectia mediului si pentru dezvoltare durabila astfel incit aceste strategii sa fie compatibile cu politicile internationale si europene. Declaratia fost semnata de presedintii Romaniei, Albaniei, Bosniei, Bulgariei, Croatiei, Republicii Macedonia, Republicii Moldova, Slovaciei si Ucrainei. Cehia a semnat documentul la nivel de ambasador la Bucuresti, Austria la nivel de director general in ministerul Agriculturii, Iugoslavia la nivel de adjunct al ministrului sanatatii, Polonia la nivel de secretar de stat, iar Ungaria la nivel de ministru al mediului.
Ion Iliescu a tradus discursul lui Vladimir Voronin pentru cinci sefi de stat
Presedintele Ion Iliescu si-a exersat, luni, la summit-ul de mediu de la Bucuresti, cunostintele in limba engleza asigurind, pentru cinci sefi de stat, traducerea discursului rostit de presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin.
Iliescu a facut o sinteza a declaratiilor lui Voronin, dupa ce a constatat ca o parte dintre ceilalti sefi de stat prezenti la conferinta de presa a summit-ului nu utilizau castile pentru traducerea simultana.
Au beneficiat de serviciile de translator facute de Iliescu presedintii Albaniei, Macedoniei, Croatiei, Bosniei-Hertegovina si Slovaciei.
Cei cinci presedinti nu foloseau, la acel moment, castile in care translatorii summit-ului asigurau varianta in limba engleza a declaratiilor lui Voronin. Vladimir Voronin si-a tinut scurtul discurs in limba romana (moldoveneasca, potrivit uzantelor Chisinaului).
Presedintele Republicii Moldova i-a multumit omologului sau de la Bucuresti, care a explicat ca, in calitate de gazda, s-a simtit dator sa compenseze deficientele "aparatului tehnic".
De asemenea, Iliescu a tradus si intrebarile adresate de ziaristii romani presedintilor prezenti la conferinta de presa.
(M.P.)

Comentarii