USL se opune eliminarii obligativitatii demisiei pentru functionarii publici care candideaza

miercuri, 04 ianuarie 2012, 12:38
3 MIN
 USL se opune eliminarii obligativitatii demisiei pentru functionarii publici care candideaza

Potrivit USL, "intentia PDL de a permite functionarilor publici sa candideze" este "o noua tehnica de perfectionare a furtului in alegeri".

USL precizeaza, intr-un comunicat remis agentiei MEDIAFAX, ca se opune proiectului de lege "prin care PDL doreste sa elimine obligativitatea ca functionarii publici din posturi de conducere sa isi dea demisia din functie daca vor sa candideze in alegeri".

"Aceasta este o lege cu dedicatie pentru clientela de partid, pentru functionarii numiti pe criterii politice si o actiune prin care este politizata din nou administratia publica. Asistam la o noua incercare din partea actualei puteri de a schimba legile in functie de propriile interese politice si electorale. Dupa ce a politizat intreg aparatul administrativ, acum, coalitia de guvernare doreste sa foloseasca in mod direct, fara niciun fel de jena, institutiile statului in confruntarea electorala. Este o incercare de a legaliza statul-captiv, adica statul care este folosit in interesul celor aflati la guvernare", se arata in comunicatul USL.

Uniunea sustine ca prin acest proiect de lege PDL doreste sa permita functionarilor publici numiti politic in posturile de conducere sa foloseasca institutiile pe care le conduc in campania electorala.

"De asemenea, se doreste subordonarea tuturor angajatilor din institutiile respective si fortarea lor sa-si sustina in alegeri superiorul ierarhic, sub amenintarea pierderii locului de munca. In acest fel, functionarii publici devin agenti electorali si nu un corp de elita aflat in slujba cetateanului. Acest proiect de lege reprezinta un adevarat pericol pentru functionarii publici de cariera. Aceasta este o dovada suplimentara ca avem de-a face cu o putere discretionara, care este in stare sa treaca peste orice pentru a se mentine la guvernare. PDL si complicii sai ce compun coalitia majoritara pregatesc un nou instrument pentru perfectionarea furtului in alegeri", scrie USL.

Uniunea mentioneaza ca se opune acestui proiect de lege si atrage atentia asupra "derapajelor actualei puteri de la democratie si de la principiile bunei guvernari".

"In acord cu societatea civila, care a sustinut in permanenta depolitizarea administratiei, USL respinge orice tentativa de transformare a aparatul administrativ intr-o sursa de venituri pentru clientela politica si intr-o resursa electorala pentru cei aflati temporar la guvernare", afirma USL.

Sase senatori, printre care si ministrul de Interne, Traian Igas, propun eliminarea obligativitatii ca functionarii publici din posturi de conducere sa isi dea demisia din functie daca vor sa candideze pentru functii de demnitate publica.

Senatorii PDL Traian Igas, Ion Ruset, Sorin Fodoreanu, Dorin Paran, Tudor Udristoiu si senatorul independent Gabriel Berca au depus, in acest sens, la Senat, o initiativa legislativa pentru modificarea Legii 188/1999 privind Statutul functionarilor publici si a Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea Legii 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale 215/2001 si a Legii 393/2004 privind Statutul alesilor locali.

Potrivit prevederilor actuale ale Statutului functionarilor publici, inaltii functionari publici si functionarii publici de conducere pot candida pentru functii de demnitate publica numai dupa incetarea, in conditiile legii, a raporturilor de serviciu.

Initiatorii arata, in expunerea de motive la propunerea legislativa, ca aceasta abordare este una discriminatorie prin raportare la prevederile constitutionale privind dreptul cetatenilor romani de a alege si a fi alesi. (Mediafax)

Comentarii