Vor fi repatriate osemintele sculptorului Constantin Brancusi?

luni, 21 noiembrie 2011, 17:28
4 MIN
 Vor fi repatriate osemintele sculptorului Constantin 
Brancusi?

Kelemen Hunor, ministrul Culturii si Patrimoniului National, spune ca, din punct de vedere diplomatic, statul roman nu poate intreprinde "un demers neamical" fata de statul francez, cerind repatrierea osemintelor lui Constantin Brancusi, in conditiile in care Romania a comis o greseala, cind a refuzat donatia atelierului din Paris al artistului.

Informatia este cuprinsa intr-un raspuns transmis luna aceasta in urma unei interpelari parlamentare.

Ministerul Culturii si Patrimoniului National precizeaza, intr-un raspuns semnat de ministrul Kelemen Hunor, ca sprijina orice demersuri de punere in valoare a memoriei lui Constantin Brancusi, dar subliniaza ca masurile pentru o eventuala reinhumare la Hobita a osemintelor sculptorului roman, inmormintat in cimitirul Montparnasse din Paris, pot fi facute numai cu acordul mostenitorilor de drept.

"Din punct de vedere diplomatic, statul roman nu poate sa intreprinda un demers care poate fi neamical fata de statul francez, in conditiile in care statul roman a comis deja o greseala, refuzand donatia atelierului din Paris facuta chiar de catre Constantin Brancusi in timpul vietii", spune ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

Ministrul precizeaza ca institutia pe care o conduce "nu poate decit sa incurajeze familia lui Constantin Brancusi in aceasta actiune care poate fi benefica pentru imaginea tarii". Totodata, Kelemen Hunor adauga ca ar putea sprijini manifestarile dedicate celebrului sculptor, organizate la Hobita, astfel incat localitatea sa devina "un centru cultural important si vizibil pentru artistii din intreaga lume si pentru turisti".

La rindul sau, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reaminteste ca, in urma unui memorandum al premierului din iulie 2003, "a initiat o serie de demersuri informale de tatonare a unor mari personalitati culturale franceze" in ceea ce priveste oportunitatea repatrierii osemintelor lui Constantin Brancusi, dar aceasta varianta a fost descurajata in absenta unei solicitari testamentare scrise.

"Repatrierea ramasitelor pamintesti ale unor mari valori ale culturii romanesti si universale trebuie sa tina cont de o serie de elemente de ordin istoric si cultural, vizind atit importanta pentru patrimoniul cultural universal al acestor personalitati cat si raportul pe care acestea le-au avut cu statul roman si cu tara de adoptie. Opera lui Brancusi face parte din patrimoniul cultural universal. majoritatea lucrarilor sale fiind create in strainatate, nu putem vorbi doar despre o identitate culturala romaneasca. Dupa plecarea din tara, Brancusi a dobandit cetatenie franceza, alaturandu-se astfel galeriei personalitatilor vietii franceze. Este, deci, o dubla apartenenta culturala, romana si franceza, a operei sale", explica MAE intr-un raspuns transmis la aceeasi interpelare.

Totodata, MAE noteaza in raspunsul semnat de ministrul Teodor Baconschi ca transformarea satului natal al artistului intr-un centru al artei brancusiene ar putea contribui, in viitor, la o posibila decizie pozitiva privind repatrierea osemintelor sculptorului. Baconschi mai spune ca, daca Ministerul Culturii va avea initiativa repatrierii ramasitelor lui Constantin Brancusi si va identifica "locurile potrivite de odihna vesnica", MAE va acorda tot sprijinul, in masura atributiilor sale.

Pe de alta parte, repatrierea osemintelor lui Constantin Brancusi, inmormantat in cimitirul Montparnasse din Paris, este ceruta de un grup de 31 de deputati apartinand PDL, PSD, PNL si grupului minoritatilor, care au semnat in acest sens o scrisoare deschisa pentru a o adresa Parlamentului Frantei.

Si scriitorul roman Laurian Stanchescu a initiat anul trecut o campanie de strangere de semnaturi pentru aducerea osemintelor lui Constantin Brancusi, inmormantat in cimitirul Montparnasse din Paris, la Hobita, localitatea gorjeana in care s-a nascut sculptorul. Totodata, Laurian Stanchescu a demarat in acest an si o alta initiativa simbolica pentru aducerea osemintelor lui Brancusi in Romania, respectiv Marsul Cultural "Constantin Brancusi", pe traseul Craiova – Paris, al carui scop a fost ca Stanchescu sa refaca pe jos drumul celebrului sculptor din 1903 – 1904.

Totodata, Laurian Stanchescu si o femeie romana imbracata in port national au depus, in 14 noiembrie, la palatul Elysée si la Parlamentul francez, un text prin care au cerut repatrierea osemintelor sculptorului Constantin Brancusi, dupa cum a informat in 15 noiembrie AFP. Cei doi admiratori ai sculptorului roman au ajuns in capitala Frantei dupa un mars de 2.000 de kilometri, care a inceput pe 21 mai, in satul natal al lui Brancusi, Hobita.

Constantin Brancusi (nascut pe 19 februarie 1876, in localitatea Hobita, judetul Gorj – decedat pe 16 martie 1957, Paris) a fost un sculptor roman cu contributii majore la innoirea limbajului si viziunii plastice in sculptura contemporana. Figura centrala in miscarea artistica moderna, Constantin Brancusi este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. Sculpturile sale se remarca prin eleganta formei si utilizarea sensibila a materialelor. Verticalitatea, orizontalitatea, greutatea, densitatea si importanta acordata luminii si spatiului sunt trasaturile caracteristice ale creatiei lui Brancusi. Opera sa a influentat profund conceptul modern de forma in sculptura, pictura si desen. (Mediafax)

Comentarii