Alungati stresul si migrenele cu ceaiuri si bai cu levantica

Subtitlu

vineri, 10 august 2007, 16:56
3 MIN
 Alungati stresul si migrenele cu ceaiuri si bai cu levantica

Levantiva infloreste incepind cu luna iunie si pina in august. Poate fi cultivata insa florii ii place locurile aride, pietroase si cu soare puternic, fara poluare. Este o planta perena de aceea cu cit planta este mai matura cu atit cantitatea se substante active este mai mare.

Recoltarea acestei buruieni se face dimineata, dupa de roua s-a ridicat, atunci cind contine cea mai mare cantitate de ulei si principii active. Florile de un albastru-violet sint pline de uleiuri volatile. Imediat dupa recoltarea inflorescentelor aceste se transporta la locul de uscare sau la locul de extragere a acestor uleiuri.

Florile au in compozitia lor foarte multe substante dintre care uleiurile eterice, taninul, substantele minerale sint numai citeva. Continutul de uleiuri volatile insa variaza functie de virsta plantei astfel ca pina la 7 ani levantica are pina la 1,4% ulei volatil.

Principiile active din flori actioneaza intern ca antiseptic, calmant si opresc singerarile, diuretic si colagog iar extern analgezic si calmant.

De aceea fitoterapia recomanda levantica in tratamentul migrenelor, afectiunilor cardiace, boli de ficat si rinichi, balonari, reumatism, anxietate, laringita, tuse si afectiuni ale cailor respiratorii. Daca este utilizat sub forma de bai levantica reconforteaza si calmeaza iritabilitatea nervoasa cauzata de diversi factori, in special de stres.

Si cum fiecare planta este o raza pentru suflet, levantica vine sa aduca discernamint afectiv si emotional, deoarece este o planta initiatica dar in acelasi timp si misterioasa, inlaturind barierele subtile ca nesiguranta si frica de schimbare.

Ce tratam cu lavanda?

Levantica se poate utiliza sub forma de infuzii, decocturi, macerat sau bai locale sau generale. Ca infuzie realizata din o lingurita planta maruntita la 250 apa clocotita, infuzata acoperit 10 minute, levantica poate fi utilizata in tratamentul afectiunilor respiratorii, tusei convulsive, laringitei, afectiunilor cardiace cu substrat nervos reumatismului, hepatitei, migrenelor.

In amestec cu alte plante medicinale, soc, trei frati patati, limba mielului, levantica potenteaza amestecul, astfel ca efectul terapeutic este mai mare.

In cazul contuziilor, arsurilor, migrenelor, maceratul de levantica se obtine dintr-un pumn flori si un litru alcool natural, macerat trimp de 14 zile. In acest timp sticla cu maceratul se agita zilnic. Se pot aplica comprese pe locurile afectate sau se pot face inhalatii.

Baile terapeutice din levantica se realizeaza dintr-o infuzie foarte concentrata: 1-2 pumni flori si un litru de apa clocotita puse intraun vas acoperit timp de 30 de minute. Se strecoara apoi si se adauga in apa de baie. Aceste bai se pot face in cazul nevrozelor si pentru reconfortarea organismului in fiecare zi timp de doua saptamini de doua ori pe an.

Tot infuzia, ca baie locala poate fi utilizata pentru cicatrizarea mai rapida a ranilor. Iar in tratamentul racelilor, gripei si starilor febrile se poate prepara un otet aromatic dintr-un amestec de levantica, menta, salvie, cimbrisor de cimp si ienupar.

Pentru un litru de otet se utilizeaza aproximativ 100 g de amestec de plante in parti egale. Timp de 7 zile se lasa la macerat, sticla agitindu-se de mai multe ori pe zi. Cu otetul astfel preparat de pot face frectii sau se poate adauga in apa de baie.

Frumusetea parului cu levatica se tine

Chiar si cosmetica beneficiaza de principiile active contine de levantica. Pentru combaterea caderii parului se foloseste tinctura iar maceratul diluat cu apa distilata se pulverizeaza pe par, fata, miini, git, in general pe piele. Si, nu trebuie uitat faptul ca asezata intre haine levantica alunga moliile.

Comentarii