Anemia se trateaza cu urzici

vineri, 20 februarie 2009, 17:36
3 MIN
 Anemia se trateaza cu urzici

Din timpuri stravechi, omul a acumulat numeroase cunostinte despre plante si a invatat sa le utilizeze pentru a se vindeca de boli. Hipocrate, parintele medicinei, arata ca „nevoia l-a invatat pe om arta de a vindeca bolile" cu ceea ce natura i-a pus la dispozitie. Nici oamenilor din tara noastra nu le erau necunoscute virtutile plantelor medicinale. Una dintre cele mai vechi plante folosite este si urzica.

De-abia iesita de sub zapada, urzica nu-si dezminte "rautatea" si inteapa atunci cind vrei sa o culegi. Dar, aceasta "rautate", de fapt, este folosita de rusi in vestitele lor saune unde o bataie cu urzica pune singele in miscare, curata pielea si ajuta la eliminarea toxinelor din corp.

Urzica creste in colonii de mai multe plante alcatuind adevarate bariere. Cine s-ar incumeta sa treaca printre tufele intepatoare? Bogate in vitamina A, C, K, fier, magneziu, potasiu, fosfor, urzicile sint recomandate a fi consumate in anemii deoarece ajuta la cresterea vitalitatii organismului. Continutul de vitamina K din frunze recomanda urzica in tratarea hemoragiilor usoare fiind homeostatica. Avind proprietati diuretice, astringente si antialergice aceasta planta se poate folosi in tratarea cistitelor, eliminarea apei din organism, artrite si eczeme. De asemenea este un aliment.

Cum folosim urzicile?

Preparatele de urzici sint foarte gustoase si merita a fi facute in fiecare primavara.

Aceasta planta se foloseste in intregime: de la primele plantute si pina la planta matura si chiar radacinile. Primavara, in salate, ca adaosuri la diferite mincaruri sau sub forma de suc urzica este recomandata in anemii, diabet zaharat, hemoragii, cancer – ca tratament adjuvant, boli de rinichi si vezica, hipotensiune, arterita sau alte afectiuni vasculare si gargare cu suc proaspat in amigdalite, gingivite, afte bucale. O reteta cu valoare terapeutica maxima este consumul zilnic a 2-3 lingurite de suc proaspat de urzica.

Ceaiul si salata de urzici tinere

Daca nu ati iesit putin in natura, in jurul Iasului pentru a culege citeva urzici tinere atunci puteti sa le cumparati din piata. Patru miini bune de urzici se aleg foarte bine si se spala.

Intr-un vas unde clocoteste o jumatate de litru de apa se pun urzicile si se oparesc cinci minute pe foc apoi se dau deoparte si se lasa sa se raceasca, apoi se filtreaza lichidul. Sucul obtinut se consuma intr-o singura zi in mai multe etape inainte de masa cu cel putin 30 de minute.

Urzicile oparite se pot adauga la mincaruri sau se pot consuma ca atare.
Prepaparea urzicilor sub forma de salata este deosebit de sanatoasa pentru ca nu e nevoie sa fierbem sau sa oparim planta si distruge o parte a principiilor active.

Se iau doua miini bune de urzici care se curata foarte bine si se taie apoi marunt. Se adauga o jumatate de mar dat pe razatoare, o capatina mica de salata verde spalata si rupta in bucati mai mici. Se amesteca ingredientele foarte bine apoi se sareaza dupa gust si se stropeste cu putin otet de mere cu miere si se consuma imediat.

Pentru persoanele care sufera de anemie si astenie de primavara sint recomandate curele cu aceasta salata de urzici tinere.

Comentarii