Bradul, intre poveste si farmacie

Subtitlu

vineri, 22 decembrie 2006, 18:08
3 MIN
 Bradul, intre poveste si farmacie

Bradul, Abies alba, este considerat pomul vietii. Insa el poate fi intilnit si in simbolistica funerara din mai toate zonele tarii. In unele regiuni, el este asezat la capul mortului si lasat acolo ani de zile, pina se usca, putrezeste si cade ca simbol al inlocuirii mortii vesnice a decedatului.

Pe linga simbolurile de nunta sau funerare pe care bradul le are in traditia noastra populara, el a intrat si in farmacia populara inca din vremuri stravechi. Datorita proprietatilor terapeutice ale bradului, de la care se folosesc ramurile tinere, mugurii, frunzele si rasina, acesta este folosit in tratarea mai multor afectiuni cum ar fi cele pulmonare, ale aparatului urinar, in faringo-amigdalite, gastroenterite, anorexie, debilitate si reumatism.
Bradul traieste aproximativ 700 de ani.

Frunzele ii cad dupa maxim 15 ani, si ii cresc altele. Recoltarea cetinei se face tot timpul anului, insa mugurii se recolteaza primavara in lunile martie si aprilie. Din frunze se extrage esenta de brad folosita in bai. Aceste bai au efecte sedativ si de tonifiere a organismului. Tot din cetina se extrage si uleiul de brad folosit in aromoterapie.

Tratamente din brad si rasina de brad

* Pentru bolile nervoase, afectiunile pulmonare si ca diuretic se poate folosi infuzia din muguri de brad realizata din o lingura planta la 250 ml apa clocotita. Se beau aproximativ doua-trei cani pe zi.

* Rasina proaspata se poate folosi pentru tratarea nefritei si a faringo-amigdalitei. Se amesteca rasina aproximativ 15 grame pe zi, pina la rezolvarea bolii.

* In reumatism, decoctul de ramuri tinere de brad este un remediu eficient.

Se fierb 1,5 litri apa, iar cind a dat in clocot, se pun 500 g de crengute de brad si se lasa la fiert 15 minute. Decoctul rezultat se filtreaza si se pune in cada cu apa pentru baie. Se sta in cada 20 de minute.

* Inhalatiile cu ulei de brad si levantica sint bune pentru tratarea laringitei acute si cronice. Se folosesc citeva picaturi puse in apa fierbinte peste care se fac instalatiile.

Siropul din muguri de pin si de muguri de brad

* Prepararea siropului din pin include mai multe etape. Se folosesc 200 g muguri de pin zdrobiti care se lasa la macerat cu 200 ml alcool. Apoi, se toarna un litru de apa fierbinte si lichidul obtinut se lasa sapte ore la macerat, apoi se filtreaza. Apoi se adauga 1,4 kg miere de albine si se completeaza cu apa fiarta si racita pina la 2 litri. Acest sirop se foloseste la copii in doze de 3 lingurite pe zi si la adulti 3 linguri pe zi in bronsite si tuse convulsiva.

Pentru siropul din muguri de brad se foloseste un kilogram de zahar si un kilogram de muguri de brad. Intr-un borcan se pun straturi de zahar si muguri de brad. Primul strat trebuie sa fie de zahar. Se lasa la macerat zece zile, la intuneric si loc racoros (cel mai bine la frigider). Dupa ce a trecut timpul afectat macerarii, se observa ca in borcan s-a format un sirop care se filtreaza si se pastreaza in recipiente de sticla in frigider. Se consuma in amestec cu apa de izvor si este recomandat in raceli, guturai, gripa, tuse.

Comentarii