Cartofi si dulciuri din bucataria nemteasca

vineri, 29 ianuarie 2010, 18:50
2 MIN
 Cartofi si dulciuri din bucataria nemteasca

Astfel ca in bucataria germana exista peste 1500 de retete numai pentru prepararea cirnatilor. Variind meniul de la o regiune la alta mincarea germana permite influente din bucatariile tarilor vecine: in Bavaria au multe feluri de mincare in comun si cu vecinele Elvetia si Austria. In vest, se simt influentele franceze, in est cele est-europene, iar pe coastele de nord cele scandinave. Noi vom prezenta retete specifice nemtesti insa fara carne.

Supa de telina si cartofi

Ingrediente: 400 gr. telina, 500 gr. cartofi, 50 gr. unt, 1 pahar smintina, 250 gr. Brinza telemea, sare, piper, patrunjel

Se taie cartofii si telina in cubulete mici, se pun intr-o cratita cu untul topit. Dupa ce s-au aurit, se toarna apa calda atit cit sa le acopere si se lasa sa fiarba inabusit citeva clocote. Se mai adauga apa fiarta in care s-a batut smintina, sarea, piperul si felii subtiri de brinza.  Se presara patrunjel tocat si se serveste foarte fierbinte.

Cartofi "Harz"

Ingrediente: 8 cartofi mijlocii, rosii, patrunjel, sare, boia, 2 cepe, 4 oua

Se face un piure de cartofi care se amesteca repede cu ceapa tocata fin, sare, boia dulce. Intr-o tigaie cu unt topit se aseaza aceasta compozitie in care se fac cu lingura 4-5 adincituri. In acestea se vor sparge ouale. Se pune tigaia in cuptorul incins. Cind albusul s-a coagulat, se aranjeaza intre oua citeva felii de rosii. Tigaia se mai lasa in cuptor pentru citeva minute, apoi se presara patrunjel tocat si se serveste imediat

Cornulete cu nuci

Ingrediente: 200 gr. unt, 100 gr. nuca tocata marunt, 100 gr. Zahar tos, un pliculet zahar vanilat, 300 gr. faina. Pentru pudrat: 150-200 gr. zahar pudra si 3 pliculete zahar vanilat

Se amesteca bine toate ingredientele, incorporind untul rece taiat bucatele. Se da zece minute la frigider, timp in care se da drumul la aragaz, combinind zaharul vu vanilia pentru pudrat (intr-un castron) si se pregateste tava pentru copt: se unge cu ulei si se "pudreaza" cu faina. Se formeaza suluri de grosimea degetului mic si se taie din patru in patru centimetri, adunind putin capetele fiecarui bastonas; astfel au luat forma de cornulet. In cuptorul deja incins, dat din acest moment la moderat, se introduce tava in care se asaza cornuletele cu putina distanta intre ele, pentru zece minute. Intr-un castron mare in care s-a pus zaharul pentru pudrat, se tavalesc cu grija, fierbinti, caci sint foarte fragede.  In loc de nuca tocata se poate intrebuinta o jumatate din cantitate nuca de cocos si o jumatate alune tocate, sau un gust deosebit va fi dat de migdale razuite. (culese de terapeut Simona ROSUT, Arad)

Comentarii