Cum se obtin si cum se folosesc uleiurile volatile din aromoterapie

vineri, 16 februarie 2007, 21:08
2 MIN
 Cum se obtin si cum se folosesc uleiurile volatile din aromoterapie

Aromaterapia actioneaza pe trei nivele: joasa, medie si inalta. Din notele joase aromele specifice sint cele de santal, ylang-ylang, iasomie, flori de portocal. Aceste arome relaxeaza si intaresc. Notele medii sint date de aromele de rosmarin, menta, lavanda. Acestea echilibreaza. Notele inalte sint aromele de eucalipt, busuioc care tonifica si stimuleaza. Se pot face corelari intre actiunea anumitor arome si diferite organe ale corpului uman. Astfel se poate face o corelare intre actiunea laurului asupra sistemului nervos central, ylang-ylang si suprarenale, specii de rosmarin si pancreas-endocrin, lavanda si functia cardiaca, gonade si cuisoare. Dar actiunea acestora nu este singulara si de aceea aceste esente trebuiesc folosite numai la recomandarea unui specialist in domeniu.

Cum obtinem esente volatile?

Uleiurile volatile se obtin prin distilare, presare sau extractie cu solventi organici din plante, in anumite conditii. Folosirea acestor uleiuri trebuie facuta exact astfel incit dozajul pentru bai sau vasul de aromaterapie sa nu dauneze corpului. Chiar si cele mai simple remedii pe care le putem folosi acasa actioneaza de fapt foarte complex. De aceea uleiurile volatile trebuie facuta cu avizul specialistilor. Uleiurile esentiale actioneaza asupra procesului metabolic prin componentele chimice complexe pe care le contin. Multe dintre aceste componente au puterea si capacitatea terapeutica pentru a fi folosite in tratarea unor boli.

Citeva esente si modul de folosire

In afectiunile cailor respiratorii se intrebuinteaza esentele de eucalipt, lamiie, lavanda, rosmarin, menta, pin, brad. Se folosesc 10 picaturi de esenta puse in 100 ml apa fierbinte si inhalate sub un prosop.
Pentru tratamentul contra gripei, folositoare sint uleiurile volatile de eucalipt, piper negru, scortisoara.

In afectiunile sistemului urinar aromele de santal, salvie, cimbru, musetel si ienupar se pot folosi sub forma de bai de sezut, comprese locale sau masaje.

Proprietatile antiseptice ale unor esente cum ar fi: camfor, iasomie sau fenicul, ajuta la purificarea locurintelor. De asemenea ca deodorante se pot folosi si uleiurile de eucalipt, lavanda si paciuli.

Esente pentru bai

Pentru baile relaxante se pot folosi aromele de lavanda, lamiie, trandafir si salvie. Pentru baile racoritoare esentele folosite sint menta, busuiocul si eucaliptul.

Baile tonice si stimulatoare sint realizate cu ajutorul rozmarinului, ienuparului sau nucsoarei.

Pentru bai afrodisiace se pot folosi esente de genul santalului, iasomiei sau florilor de portocal.

Din frunze de brad se extrage esenta de brad folosita in bai cu efecte  sedative si de tonifiere a organismului.

Comentarii