Din ce plante se obtin aromele volatile?

Subtitlu

vineri, 23 februarie 2007, 15:45
2 MIN
 Din ce plante se obtin aromele volatile?

Extrase mai ales din plantele care contin uleiuri esentiale, aromele volatile sint substante care in practica curenta sint utilizate pentru a ajuta la insanatosirea fiintei umane. Chiar daca au rol in curatirea a incaperilor, sint folosite in bai sau ca adjuvante pentru vindecarea diverselor boli, uleiurile esentiale trebuie utilizate cu atentie si discernamint.

Medicii arabi credeau ca rozmarinul relaxeaza sistemul nervos si imbunatateste memoria, lucru confirmat de cercetarile moderne.

Rozmarinul se combina cu succes cu alte esente precum cele de portocal, busuioc si menta, impreuna cu care poate forma un ulei de baie deosebit de revigorant. Busuiocul calmeaza sistemul nervos, inhiba reflexul tusei si are efect anestezic.

Considerata mai degraba un condiment, nucsoara are un miros exotic dar tonifiant. Amestecurile afrodisiace orientale contin intotdeauna aceasta planta.

Esenta de lavanda este atit de puternica incit doar citeva picaturi puse pe o sursa de caldura vor purifica aerul dintr-o intreaga incapere. Uleiul de lavanda este un remediu foarte eficient pentru muscaturile si intepaturile de insecte, in special de albine, viespi si tintari.

Despre uleiul volatil de paciuli se stie ca are un puternic efect de stimulare a sistemului nervos, insa o cantitate mai mare de substanta poate avea efecte sedative.

Maghiranul are proprietati antispastice, iar mugurii de pin au proprietati emoliente.

Esenta de trandafir, folosita in doze mici, da o stare placuta de confort, inlatura tensiunea psihica si musculara. Este una dintre cele mai rafinate arome cu efect relaxant.

Uleiul de brad se extrage din cetina. La fel ca si cel de pin, confera un sentiment de siguranta si stabilitate transmitind senzatia de tonifiere.

Menta este o planta racoritoare. Esenta de menta adaugata in apa de baie revigoreaza si ajuta la refacerea organismului, in special in timpul zilelor calduroase. Mirosul de menta alunga greata si senzatia de voma.
Astfel nu trebuie folosita niciodata nediluata esenta de peppermint in baie fierbinte. Acesta poate cauza a o senzatie de frig pe piele pentru mai multe ore. De asemena nu se foloseste peppermint pentru copii sub patru ani pentru ca pielea lor este foarte sensibila.

Comentarii