La vreme de iarna radacinoasele sint la putere

Subtitlu

vineri, 13 februarie 2009, 17:55
2 MIN
 La vreme de iarna radacinoasele sint la putere

Despre aceasta leguma se pot spune extrem de multe. Morcovul face coapsele trandafirii si oamenii amabili, spune un vechi proverb. Si, este adevarat. In primul rind, prin continutul exceptional de vitamina A si caroten este o planta foarte pretioasa pentru om. In al doilea rind continutul de vitamine (B, C), zaharuri, saruri minerale etc. ii confera acestuia proprietati terapeutice extraordinare: este tonic si remineralizant, sporeste numarul de globule rosii si hemoglobina, intareste imunitatea, este factor de crestere. Este cel mai bun prieten al intestinelor deoarece are proprietati de antidiareic si laxativ, cicatrizant intestinal.

De asemenea favorizeaza lactatia, este cicatrizant al ranilor, intineritor cutanat recomandat in prevenirea imbatrinirii si al ridurilor.

Ce este bun de la carote?

De la morcov se folosesc pulpa, frunzele si semintele. Frunzele in special sint foarte bogate in saruri minerale.

Aproape ca nimic nu se arunca. Sucul de morcov este expectorant recomandat in afectiuni pulmonare, astm, voalarea vocii. Poate fi combinat cu lapte. Pentru copii mici se dilueaza cu apa.

Supa de morcovi este recomandata in constipatii. Aceasta supa se prepara dintr-un kilogram de morcovi care se fierb intr-un litru de apa pina ce apa ajunge la jumatate. Se paseaza morcovii fierti si se amesteca cu supa consumindu-se ca atare.

Sucul de morcovi cruzi amestecat cu apa distilata la jumatate este recomandat in diaree la sugari. De asemenea remineralizarea sugarilor si a copiilor mici se face cu terci de cereale cu supa de frunze uscate de morcovi.

Semintele sint carminaive. Infuzia din acestea este stimulent si diuretic.

Ce nu stiam despre carote

* Morcovii se spala foarte bine si nu se curata de coaja. Si aceasta numai daca aveti morcovi din gradina proprie doarece aceasta leguma acumuleaza foarte repede pesticidele cu care sint tratate culturile.

* Morcovii tineri sint mai usor de digerat. Maduva, partea interioara a legumei, contine o substanta care ajuta la diminuarea oboselii muschiului cardiac.

* Consumul constant al morcovului poate reda pofta de viata fiind un puternic factor de echilibru.

* Capatul inverzit al carotelor nu se consuma fiind extrem de toxic.

Retete cu valoare terapeutica mare

Sucul de morcovi cu mere si suc de orz verde, amestecat in parti egale si aromatizat cu busuioc este recomandat in anemii, astenii fizice si psihice, ulcer, colita, ciroza.

Pentru tratarea dermatozelor sau a litiazei renale si biliare se poate folosi sucul de morcovi in amestec cu suc de sfecla si castraveti in parti egale.

Salata de morcovi si ridichi este recomandata in curele de dezintoxicare, intinerire, combaterea afectiunilor neurologice si psihice. De asemenea aceasta reteta este inclusa regimul de cruditati din terapia anticancer. Aceasta salata este facuta din 4 morcovi, o jumatate de mar, o jumatate de ridiche alba, mare, susan, nuci, patrunjel frunza, busuioc si cimbru, putina sare, ulei presat la rece. Se amesteca toate ingredientele date pe razatoare si se consuma imediat.

Comentarii